Gépészet
Gépészet

Egy igazi óriás született – Bemutatták a Krone Big X 1180 önjáró silózót

Egy igazi óriás született – Bemutatták a Krone Big X 1180 önjáró silózót

Agrofórum Online

Az 1000 LE teljesítményű önjáró silózó ma már nem ritkaság, az 1100 LE azonban újdonságnak számít a Krone háza táján is. Nem csoda, hogy az új Big X 1180 típust nagyszabású nemzetközi sajtóbemutató alkalmával ismertették meg a szakújságírókkal Németországban.

Az biztos, hogy a Krone Big X 1180 önjáró silózó nem Magyarországon fogja megdönteni az eladási rekordokat, hiszen az eleve szűk piacra talán túl nagynak is mondható az új fejlesztés. Egy-egy bérvállalkozónak azonban még így is felcsillanhat a szeme, a gyártó legújabb terméke ugyanis jelentősen növeli a hatékonyságot.

Minden eddiginél erősebb motor és több kényelmi funkció

A Berlin közelében megrendezett gépbemutatón hatalmas érdeklődés övezte a különleges külsővel rendelkező Krone Big X 1180 önjáró silózót, ami nem meglepő, hiszen minden eddiginél erősebb lett. Az eddigi csúcsot jelentő Big X 1000 már négy számjegyű teljesítménnyel rendelkezett, az új gép viszont 1156 lóerővel dolgozhat a földeken, amivel a világ legerősebb silózójává vált. Ezt pedig egy Liebherr V12-es motornak köszönheti, ami nem meglepő módon a Stage V emissziós normákat is maradéktalanul teljesíti. Az olaj- és szűrőcserék idejét a gyártónak sikerült 1000 üzemórára kitolnia, ami szintén kedvező tulajdonság. A gép akár emelhető fülkével is rendelhető, ami magas állományban rendkívül hasznos lehet, a kabin ergonomikus és kényelmes kialakítása pedig segíti a komfortos munkavégzést.

Szintén a gépkezelő munkáját teszik könnyebbé az automatikus beállítási lehetőségek, amikkel optimalizálható a betakarítás, de újdonságként mutatták be Németországban az EasyLoad automata ürítőrendszert is. A kamera alapú, 3D képelemzéssel dolgozó megoldás szabályozza a kiöntőnyílás nyitását és zárását, annak elforgatását, ráadásul a gépkezelő választhat, hogy milyen módon szeretné elvégezni a pótkocsi feltöltését – például elölről hátra, vagy éppen fordítva.

Az EasyLoad automata ürítőrendszer kamerája

A Krone szintén Németországban mutatta be XCollect vágóasztalát, ami a megnövekedett teljesítmény egyik alapfeltétele, hiszen az adapter extrém körülmények között is megbízható.

Természetesen a szenzorok sem hiányozhatnak a gépből, az opcionálisan rendelhető AgriNIR pontos adatokat szolgáltat a betakarított növény nedvesség- és tápanyagtartalmáról. Az érzékelőt a Dynamica Generale cég gyártja, ami komoly tapasztalatokkal rendelkezik ezen a területen, a rendszer alapja tehát már kipróbált, jól működő technológia. A rendszer képes meghatározni a szárazanyag, a keményítő, a nyersfehérje, a nyers hamu, a nyerszsír, a savdetergens rostok (ADF) és a semleges detergens rostok (NDF) mennyiségét, az adatokat pedig a fülkében található terminál eltárolja, majd azokat különböző alkalmazásokkal a gazdálkodó fel is dolgozhatja.

Az XCollect vágóasztal

OptiMaxx 250 és OptiMaxx 305 roppantóhenger

A Krone Big X 1180 önjáró silózó egyik legfontosabb innovációja az OptiMaxx 250 roppantóhenger. Újdonság, hogy a fogak 5 fokos szögben, ferdén helyezkednek el, ami még nagyobb teljesítményt és még jobb vágóhatást eredményez. A hengerek 10%-kal szélesebbek lettek, a fordulatszám pedig 7%-kal magasabb, illetve a rugószerkezet is nagyobb és hatékonyabb. A fogak 105/123-as vagy 123/144-es számban érhetőek el, előbbi a hosszú, utóbbi a rövid szecskamérethez javasolt. A fejlesztésnek köszönhetően 30, de akár 50%-os sebességkülönbség is megfigyelhető a munkaműveletben.

A megnövekedett motorteljesítmény és áteresztési képesség miatt a Big X 1180 minden eddiginél nagyobb roppantóhengert igényel, így a Krone elkészítette a piac legnagyobb átmérőjű egységét, ami így 305 mm átmérőjű lett. Ez az OptiMaxx 305. A szögletes fogak és a megnövelt méret egyedi vágóhatást szavatol, miközben a hatékonyság szintén jelentősen növekszik. A 250 mm-es változathoz képest a súrlódási felület 11%-kal nőtt, a sebesség pedig 20%-kal. A hosszú szecskamérethez 125/150, a rövid szecskamérethez 150/175 fogat lehet választani.

OptiMaxx roppantóhenger ferdén elhelyezett fogakkal

A fejlesztésnek köszönhetően a karbantartás és tisztítás elvégzése is könnyebb, egyszerűbb lett a nagy szerviznyílások miatt, ráadásul a megbízhatóságot növeli, hogy a roppantóhengerek csapágyain belüli hőmérsékletet a gépkezelők a fülkében elhelyezett monitoron is látják.

Amint az a fejlesztések felvillantásából is látszik, és a németországi gépbemutatón hamar kiderült, a Krone Big X 1180 önjáró silózó számos olyan újítást tartalmaz, amely még megbízhatóbbá, még könnyebben kezelhetővé, és minden korábbinál hatékonyabbá teszi a termékcsaládot.

Digitális erdőgazdálkodás? Ma már nem csak egy fogalom!

Bemutatták az erdőgazdálkodók számára létrehozott LogBuch alkalmazást, az első elektronikus injektoros motorfűrészt, az MS500i-t és a Smart Connector érzékelőt is.

Giugiaro design és német minőség, kell ennél több?

Nem árulok el nagy titkot azzal, ha kijelentem, a mezőgazdasági technológiák fejlődése már régóta túlmutat a személyautókon.

Égszínkék talajművelés Franciaországban – Lemken újdonságok

A talajművelő gépek specialistája a szántás területén is új megoldásokkal jelentkezett.

Géptárolás Gravetti módra - „ez mindennek a teteje”

A sátor rögzítése történhet közvetlenül talajra talaj csavar, vagy talaj horgony segítségével, vagy betonra, vagy akár aszfaltra is.

Elment a nyár…

Augusztus van, a nagy nyári szabadságok lecsengőben, az emberek lassan visszaszállingóznak a vizek mellől, a hegyek közül a napi munkájukhoz.

2018. augusztus 29. 12:40

Önjáró szecskázógép, fedélzeti applikáció, minőségellenőrző kamera - Díjazott CLAAS termékek

A 2017. év díjazottaiból most a hazai olvasók számára különösen érdekes CLAAS termékeket ismertetjük.

2018. április 1. 20:21

Profi vevőtalálkozó Profi traktorral

STEYR traktorok, Dammann permetezőgépek, Krone, Lemken, Sumo és Massey-Ferguson gépek, Holmer cukorrépa-betakarító és Reinke öntözőrendszerek Szolnokon.

2018. április 26. 07:56

Gépinfo Képgaléria

Praktikus megoldások a bálák elhelyezéséhez - Innovatív bálagyűjtők

A Krone a hasáb nagybálák, a John Deere a hengeres nagybálák rendezésére mutatott be berendezéseket.

2018. május 28. 06:37