22℃ 15℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella
Életmód, gasztronómia

Így tartósítsa a terményt befőzőedényben

Agrofórum Online

Ha betartja ezeket az egyszerű lépéseket, befőzéssel egyszerűen tartósíthatja, ami a kertjében megterem.

A befőzőedény nemcsak befőttek készítésére alkalmas, hanem magas savtartalmú élelmiszerek, például gyümölcsök, savanyúságok, zselék és a paradicsom eltevésére is. Kövesse ezt a 10 lépést, és a kertből származó finomságokat egész évben fogyaszthatja, amíg újra el nem jön az ültetési szezon!

Ha alacsony savtartalmú élelmiszerekkel dolgozik, vagy magas és alacsony savtartalmú összetevőket kever, akkor használjon inkább kuktát, mert mérgező anyagok keletkezhetnek. 

Amire szüksége lesz  

  • kisebb zöldségkefe
  • nagy edények vagy szűrők
  • tölcsér
  • nagy fogócsipesz
  • vékony műanyag spatula vagy nem fém kés
  • üvegfogó
  • befőzőedény vagy egy nagy lábos
  • üvegek, tetők, celofán
  • tűzhely

Befőzőedény kiválasztása

A vízfürdős befőzés történhet akár egy szabványos edényben, akár egy nagy fazékban, amelynek az alján elfér a befőzőrács, ami eltartja az edény aljától az üvegeket. Ez és a szorosan záródó fedél fontos része a folyamatnak. Ha elektromos tűzhelyen dolgozik, a fazéknak lapos fenekűnek kell lennie. Mielőtt nekifogna, győződjön meg arról, hogy a fazék elég mély ahhoz, hogy az üvegek tetejét legalább egy 2-3 centiméter víz ellepje.

Befőzési kellékek

A feljebb felsorolt eszközökre szüksége lesz. A befőttesüvegeket nézze át, és a repedezett vagy letört pereműeket dobja inkább az újrahasznosítóba. A befőttesüvegek méretét a választott receptben találja meg; a méretre vonatkozó ajánlások a befőzni kívánt élelmiszertől függően változnak.

A kellékek előkészítése

Mossa el az üvegeket, a fedeleket és a tömítőanyagokat (gumi vagy celofán) forró vízben. Használjon bőven mosogatószert és vizet, majd öblítse el őket. Mivel a beléjük kerülő forró anyag miatt a hideg üvegek eltörhetnek, tegye azokat forró vízbe. A fedeleket is főzze ki. Ügyeljen arra, hogy a tisztításra szolgáló víz ne forrjon fel. Ezután készítse elő a befőzőedényt úgy, hogy félig megtölti vízzel, amit felforral. Tartsa rajta a fedelet, amíg bele nem teszi az üvegeket. Jó ötlet egy második adag vizet is felforralni arra az esetre, ha a folyamat során valamikor még több vizet kell a befőzőedénye töltenie.

Töltse meg az üvegeket!

A termény feldolgozásához mindig kipróbált receptet használjon. Ne hagyjon ki egyetlen összetevőt vagy lépést sem, és ne használjon helyettesítő anyagokat. Ha készen van, vegyen ki az üveget a forró vízből az üvegfogókkal, és öntse ki a benne lévő vizet. Fogja meg a tölcsért, és töltse meg az üveget a kész főzettel a recept által javasolt magasságig – általában fél centit szükséges szabadon hagyni a lágyabb készítmények esetében és 1 centit a gyümölcsök, paradicsom, salsa és szószok esetében. A recept utasításai szerint futtassa végig a spatulát az üveg belsején, hogy az esetleges légbuborékokat kiengedje. Ezt végezze el minden egyes üveggel.

Az üvegek lezárása és vízfürdőbe helyezése

Fogjon egy nedves ruhát, és törölje meg az üvegek peremét, hogy eltávolítsa az esetleges cseppeket. Vegye ki a csipesszel a forró vízből a fedelet. Helyezze az üvegre, és csavarja rá szorosan. Kétféleképpen töltheti meg a befőzőedényt. Vagy ráteszi az állványra az üvegeket, és óvatosan leereszti a konzervdobozba, vagy pedig az állványt a főzőedénybe helyezi, és egyenként, egy üvegfogó segítségével beleteszi az üvegeket. Ügyeljen arra, hogy az üvegek között elegendő helyet hagyjon, hogy a víz mozogni tudjon.

A befőzés folyamata

Amikor az összes befőttesüveget beletette, győződjön meg arról, hogy a rács megfelelően áll a befőzőedényben. Ezután ellenőrizze, hogy legalább 2 cm víz borítja-e az üvegeket; ha szükséges, adjon még hozzá vizet a második edényből. Tekerje fel a hőfokot, és várja meg, amíg a víz intenzíven elkezd forrni. Ezután tegye a befőzőedényre a fedelét; állítsa be az időzítőt a receptnek megfelelően, és addig csökkentse a hőfokot, hogy a víz csak enyhén forrjon. Időnként ellenőrizze, hogy a vízszint 2-3 cm-rel az üvegek felett maradjon.

Az üvegek kivétele

Amikor a szükséges idő letelt, vegye le a befőzőedényt a tűzről, és vegye le a fedelét. Üvegfogóval vegye ki az üvegeket. Helyezze őket egy törülközőre, amely egyrészt felszívja a felesleges vizet, másrészt védi a munkalapot. Az üvegeket 12-24 órán át érintetlenül kell hagyni. 

Az üvegek záródásának ellenőrzése

Ezután ellenőrizze, hogy az üvegek jól zárnak-e. Nyomja le a fedelek közepét. Ha a fedél fel-le pattog, akkor az üveg nem záródik megfelelően. Próbálja meg az ujjaival óvatosan letekerni a fedelet. Ha a fedél a helyén marad, a tömítés jó. Ha a fedél fel-le mozog vagy lejön, akkor vagy azonnal újra feldolgozhatja, ami benne van, vagy a hűtőszekrénybe tegye, és fogyasszák el minél hamarabb, vagy leöntve a tetejéről egy kicsit az üveget a fagyasztóba is teheti. 

Újrafeldolgozás

Ha a fedél nem záródott megfelelően, az újrafeldolgozás jó megoldás. Először el kell távolítani a használt fedelet. Ellenőrizze az üveg peremét is, hogy nincs-e rajta sérülés. Ezután tiszta üvegben kezdje újra a befőzés folyamatát. 

Tárolás

A lezárt üvegeket címkézze fel, írja fel a tartalmukat és a feldolgozás dátumát. Ezután tegye őket hűvös, sötét és száraz helyre. Egy éven belül használja fel!

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Figyeljünk a betárolt terményeinkre!

2018. december 5. 09:46

Az IKR Agrár Kft. Terménykereskedelmi üzletágának vezetője Otrok György üzletág igazgató 2018. november 28-án egy kerekasztal beszélgetést hívott össze Bábolnára, amelynek célja a terményraktározás során fellépő károsodások okainak feltárása és a védekezés lehetőségeinek áttekintése.

Emelkedtek az árak a terménypiacokon

2023. június 22. 07:25

Alapvetően a vevők határozták meg a trendeket a szerdai kereskedési napon a terménypiacokon.

Az ukrán betakarítás 51 millió tonnánál tart

2023. január 15. 07:37

Az ukrán szaktárca közleménye szerint a gazdálkodók 10,9 millió hektáron takarítottak be termést, a gabonatermés átlagosan 4,7 tonna hektáronként.

Az EU továbbra is nyitott a gabonaszállítások újraélesztésére

2023. július 23. 05:40

Az Európai Unió továbbra is „nyitott arra, hogy olyan megoldásokat keressen” az ENSZ-szel, amelyek hozzájárulnának az ukrán gabona biztonságos fekete-tengeri exportját lehetővé tévő megállapodás újjáélesztéséhez.