Növénytermesztés

Évente egy „Balatont” kiengedünk az országból, pedig meg is tarthatnánk a vizet

Agrofórum Online

Tele van a tarisznyánk megfelelő vízgazdálkodási tervekkel, ideje lenne tehát megvalósítani őket, mielőtt a mezőgazdasági termelés végképp lehetetlenné válik Magyarországon.

A fenntarthatósággal a középpontban szervezett konferenciát (Sustainable World) a Portfolio Budapesten, szeptember elején. Ezen tartott a mezőgazdasághoz kapcsolódó előadást Csernus Dóra, az Egyensúly Intézet klíma- és környezetpolitikai igazgatója, amit a Magyar Hang szemlézett.

Elhangzott, hogy a határain belül megújuló vízkészlet tekintetében Magyarország csak Máltát előzi meg az Európai Unió országai közül. Nem igaz tehát, hogy vízben gazdag ország vagyunk, beszédes szám, hogy a vízkészletünknek mindössze 6 százaléka keletkezik a határainkon belül.

Mindezzel együtt nagyon keserű, hogy a mezőgazdasági használatú földjeinknek alig bő 2 százalékát, mindössze 100 ezer hektárt öntözünk. Ennek negatív hatását nemcsak a 2022-es, történelmi léptékű aszályt hozó évben éreztük meg, de a mostanihoz hasonló, kevésbé pusztító, mégis extrém forrósággal és hosszantartó csapadékmentességgel szolgáló évjáratokban is.

Elpazaroljuk a tavaszi vízbőséget

A szakemberek szerint a problémákat kezelni képes vízgazdálkodási terveknek bővében vagyunk, ideje lenne tehát megvalósítani őket. Elsődleges volna, hogy a szomszédos országokból érkező vizekből minél többet megtartsunk.

Csakhogy mi épp az ellenkezőjét tesszük, évente egy balatonnyi, 1,8 köbkilométernyi vizet engedünk ki az országból

– mutatott rá Csernus Dóra.

A szakember szerint a folyószabályozások során kiegyenesített medrekben a fölöslegesnek ítélt vizek, melyek egy része belvízként jelenik meg a földeken, gyorsan végigszáguld az országon.

A tavaszi vízbőség után néhány héttel már nyoma sincs az áradásnak, a nyári aszály idején pedig csak sekély erecskeként csordogál a víz a csupasz mederben. Ilyenkor a folyók a partmenti tájak alól is kiszívják a vizet.

Süllyedő talajvízszint

További előadásokból kiderült, hogy miközben a magyarországi talajvízszint átlagban 2 centiméterrel került lejjebb 1986 és 2010 között, addig az Alföldön ez a 10 centimétert is elérte. Mindebbe komolyan belejátszott a kutak rendezetlen helyzete, jellemző, hogy ezeknek még a pontos számát sem tudjuk.

Az öntözés természetesen hatalmas terheket ró a hazai vízkészletre, de a klímaváltozás hatásai miatt egyre nagyobb az igény is rá, nélküle lassan nem lehet eredményes termesztést folytatni. Kormányzati célként megfogalmazott, hogy 2030-ra 350 ezer hektárra növeljük az öntözött területek nagyságát, ám szakértők szerint ez a jelenlegi vízgazdálkodás viszonyai között nem megoldható.

Amikor egy hektár területet öntözünk felszín alatti vízből, akkor a kutatások szerint körülötte 5 hektárt szárítunk ki

– jegyezte meg Csernus Dóra.

Megoldás lehetne például a kevésbé vízigényes növények termesztése, ehhez azonban meg kellene változtatni a gazdák gondolkodásmódját is, hogy merjenek változtatni a korábban bevált, de már kevesebb eredményt hozó vetésszerkezeten.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Okos módszerrel hozzák vissza a talaj termékenységét Afrikában

2024. szeptember 18. 14:40

Az EcoNorCam nevű projekt keretében próbálnak cselekedni, ennek fő gerincét a Zai művelési eljárás jelenti.

Igaz és hamis állítások a vetőmagválasztással kapcsolatban

2024. szeptember 18. 11:10

Vetőmagot mindenki a legjobb tudásának megfelelően választ. Egyes információkról azonban nehéz eldönteni, igazak-e vagy hamisak. Ebben segítünk.

Elképesztően megnő a korábban vetett szója hozama

2024. szeptember 17. 16:10

Tapasztalt szójatermesztők beszélnek a korai vetés előnyeiről és buktatóiról, és osztják meg a tanulságokat.

Három stratégia a talaj szervesanyag-tartalmának növeléséhez

2024. szeptember 11. 11:10

A magasabb szervesanyag-tartalmú talajnak nagyobb a termelékenysége, egyenletesebb az elérhető hozam. Hogyan lehet a szerves rész arányát növelni?

5 centisre nőtt a búza, majd kiszáradt a példátlan aszályban Szicíliában

2024. augusztus 22. 13:10

A turizmus előtérbe helyezése helyett/mellett időszerű lenne a mezőgazdaság – benne az öntözés – problémáival is foglalkozni.

Az aszályos és forró nyár milyen díszfákat károsított leginkább?

2022. szeptember 24. 04:36

Az idei aszályos és forró nyár milyen díszfákat károsított leginkább? Melyik fás növényfajok ültetését érdemes mellőzni a jövőben?

Hihetetlen, mi került napvilágra az aszály miatt egy víztározóból Spanyolországban

2024. március 8. 07:10

Fokozódó párolgás, rövidebb esős időszakok és a hegyekben a régen általános hóborítás elmaradása csak fokozza a vízhiányt a Mediterráneum nyugati részén.

Az aszály több mint százezer hektár erdőt pusztított ki Németországban tavaly óta

2019. augusztus 3. 14:16

Hőség idején erdőtüzek, a hőséghullámok végén heves viharok tizedelik az állományt, és a tavalyi nagy aszály miatt az idei szárazság és hőség a legyengült és a kártevőknek kiszolgáltatott fákból álló erdőkre sújtott le.