Életmód

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

Agrofórum Online

A fecskék, amelyek védett madarak, már elindultak dél felé, azonban a 20 Celsius-fokos lehűlést és szakadó esőt hozó mediterrán ciklon beköszöntével óriási csapatok nem tudtak továbbvonulni.

Ezek a madarak lassan megdermednek, kihűlnek és elpusztulnak. Mások az aszfaltozott utak közvetlen közelében repülnek rovarokat keresgélve, esetleg elerőtlenedve le is szállnak, őket pedig a figyelmetlen sofőrök elütik.

Mit tehetünk az ázó-fázó fecskékért?

Aki biztonságos helyen gubbasztó fecskéket lát, és nincs módja őket megfogni, a legjobban teszi, ha nem megy a közelükbe. Ha a madarak megijednek, újra felszállnak, adott esetben az utolsó tartalékaikat a repülésre fordítva.

Az utakon vezessünk a szokottnál lassabban, fokozott figyelemmel a madarakra.

Ha a fecskék láthatóan gyengék, elrepülni sem tudnak, érdemes befogni őket, egy ronggyal vagy papírtörlővel bélelt, teljesen zárt kartondobozba tenni, meleg, csendes helyiségben tárolni és értesíteni a legközelebbi madármentőket, akik igyekezni fognak segíteni. Mivel rengeteg fecske érkezik hozzájuk, valószínűleg nagyon el vannak foglalva, nem tudnak házhoz menni. A megtaláló, ha módja van rá, vigye el a madarat maga a befogadóhoz.

A madármentők országos listáját itt találja meg.

Akinek van pajtája, fészere, nyissa ki az ajtaját, esetleg kapcsoljon lámpát, ami odavonzza a rovarokat. Ezzel fedett száraz helyet, valamint élelmet is biztosít. Csak néhány napról van szó, hiszen a jövő héten érkezik a felmelegedés, és a fecskék odébbállnak.

Meg lehet próbálni eleségként egy tálkában lisztkukacot kitenni (semmi más nem alkalmas erre a célra), bár nem biztos, hogy a fecskék megtalálják, mert a levegőből szedik össze a táplálékot.

Ezek a csodálatos állatok nyáridőben ezerszámra gyérítik a szúnyogokat, óriási segítséget jelentve a biológiai gyérítésben. Itt az idő, hogy mi is a segítségükre legyünk. Kis erőfeszítéssel sok apró életet menthetünk meg!

A cikk a Tollas Barát Madármentés Facebook-bejegyzése alapján készült, ami itt olvasható el.

További kérdés esetén a Madármentés Facebook-csoporthoz érdemes csatlakozni.

Aki pedig szeretne, akár aktívan is részt vehet a fecskementésben, a Mentsük meg a fecskéket csoportban utánanézhet, hogyan.

A borítófotót Németh Ádám készítette, az általa Vas megyében összefogott molnárfecskékről, amelyek hamarosan szakszerű kezek közé kerülnek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért csodaszer az Aloe vera

2024. szeptember 18. 08:10

Az Aloe vera jól ismert szobanövény – és gyógynövény, ezt talán a legtöbben tudják. Most sok egyéb érdekes információt is elárulunk róla.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Lépésről lépésre: tartósítás nagy nyomású befőzőedényben

2024. szeptember 8. 14:10

Ha alacsony savtartalmú termést szeretne tartósítani, a nagy nyomású befőzőedényben erre is lehetőség van. Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket!

Hova tűntek a madarak Magyarországról? Megvan a válasz

2023. augusztus 21. 07:40

Ne aggódjunk, ha kevesebb madarat látunk mostanság, mint az elmúlt hetekben, hónapokban. Mint azt az MME (Magyar Madártani Egyesület) hírül adta, augusztusban rendszeresen kapják az üzeneteket, amelyek arról számolnak be, hogy a levélírók feltűnően kevesebb madarat észlelnek, mint korábban.

A fecskék különös és kegyetlen viselkedésére találtak magyarázatot

2024. augusztus 29. 13:10

A Cseh Tudományos Akadémia kutatói hosszú ideje figyelik a fecskék életét, adatbázisukban több mint 6000 madár adatai szerepelnek.

Mindenkinél lehet egy igazi „biológiai fegyver” a legyek és szúnyogok ellen

2023. augusztus 14. 09:10

Legyek és szúnyogok. Ezek azok a rovarok, amelyek garantáltan megkeserítik a nyári nappalokat és éjszakákat. Az ellenük bevethető készítményekről elmondható, hogy amelyik valóban hatásos, azt nem szívesen alkalmazzuk a nap 24 órájában a közvetlen környezetünkben.