Zöldség-Gyümölcs

Almakalauz: melyik fajta mire jó?

Agrofórum Online

Nem egyszerű a válasz, hiszen más almát jó megenni, és mást a gyümölcslevesbe tenni. Megint más almafajta finom a pitében és más a sültek oldalára tűzve. Az egyik intenzív ízű, a másik jól eltartható. Mitől jó akkor egy alma, és melyek a legfinomabb fajták?

Régen három almafajta uralta a piacot: a pirosas, mindenki által ismert jonatán, az aranysárga golden és a kásás húsú starking, ezeken kívül pedig ismert volt a zöld alma kategóriája (amiről kevesen tudják, hogy a héja miatt gluténtartalmú gyümölcsnek számít). Aztán jött a híres, különleges Fuji alma, amely hatalmas volt, és halványsárgás-zöld, viszony lédús és szőlőízű. Ritkán lehetett kapni, de akkor mindenki megvette – és egy életre megjegyezte.

Ma már se szeri, se száma az almafajtáknak, a boltokban kapható választék hatalmasra duzzadt. De akkor hogyan döntsük el, hogy melyik fajta jó sütésre, melyik főzésre, és melyik a legfinomabb nyersen? Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a leggyakoribb almafajtákat, és jeleztük, melyiket mire érdemes felhasználni a konyhában íz, állag, főzési tulajdonságok szempontjából.

ALMA TÍPUSANYERSENPITEKÉNTSÜTVESZÓSZKÉNTLEKVÁRKÉNTMEGJEGYZÉS
Baldwinsavanykás, ropogós, kiváló sütéshez
Braeburnropogós, általános használatra jó
Cameoropogós, savanykás, lédús
Cortlandsavanykás, ropogós; lassan barnul
Mutsuédes, kemény
Empireédes, ropogós, kemény
Fuji    édes, ropogós, lédús
Gála    enyhe ízű, édes, ropogós
Golden Deliciousédes, lédús, legjobb általános célra
Granny Smithsavanykás, ropogós, lédús,  salátákhoz kitűnő
Honey Crisp édes, ropogós
Idared          ❤️❤️❤️savanykás, ropogós, kemény, jól tárolható
Jonagoldédes és savanykás
Jonathanédes, savanykás
McIntoshXXédes, lédús, kevésbé kemény
Pink Ladyédes, ropogós
Red DeliciousXXXXneutrális, ropogós
Rome Beautyédes, ropogós
Staymanlédús, savanykás, jól tárolható

Jelmagyarázat:

Nagyon ajánlott: ★

Ajánlott: ✅

Nem ajánlott: X

Összefoglalva:

  • Nyers fogyasztásra és salátákhoz – Az egyéni ízlések és preferenciák széles skálán változnak, hiszen mindenki maga dönti el, hogy édes vagy savanykás almát szeret enni. Jelenleg a Fuji és a Honey Crisp a legnépszerűbb fajták.
  • Pitékhez és sütéshez – Csak olyan almákat válasszon, amelyek megőrzik a formájukat főzés közben. A Golden Delicious, Baldwin, Cortland és idared almák tökéletesen alkalmasak erre a célra.
  • Szószokhoz – Válasszon édesebb almákat. A gála, Rome Beauty, Stayman és Golden Delicious remek ízt ad a szószoknak és mártásoknak.
  • Smoothie-khoz – A legjobb erre a célra a Honey Crisp, mivel egyszerre édeskés és savanykás.
  • Fagyaszthatóság – Ez nem szerepel a táblázatban, de a következő fajták fagyaszthatók: Golden Delicious, Rome Beauty, Stayman, Jonathan, Granny Smith.

Természetesen az a jó, ha mindenki kikísérletezi, neki melyik fajta finomabb egy pitében, melyiktől lesz krémesebb a leves, selymesebb a szósz, melyik ízlik jobban nyersen és melyiket tenné a sültek mellé. Ahány alma, annyi íz, állag, illat és forma. Érdemes minél többet kipróbálni, és ha eddig egy megszokott kedvencünk volt csupán, az új ízek felé nyitni.

Forrás: https://www.theyummylife.com/Apple_Fact_Sheet

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

2018. május 16. 13:49

A szőlő, a szeder, a mogyoró, az alma, a körte, a cseresznye, a meggy és a barack növényvédelméről.

Nagyot drágult a sárgarépa és a petrezselyem - Zöldség- és gyümölcsárak a nagybani piacról

2018. október 23. 11:42

A hazai tisztított dió 3150 forint/kilogramm áron szerepelt a vizsgált heti kínálatban, a szelídgesztenyét az előző hetivel azonos áron kínálták (1000 forint/kilogramm).

Hogyan védjem meg almafáimat a tűzelhalástól?

2018. szeptember 20. 07:59

B. Anna kérdése: Almafáimon többször figyeltem meg, hogy elszáradnak a hajtásvégek. Mi lehet ez? Hogyan tudok védekezni ellene?

Tűzelhalás betegségre számíthatunk az almatermésű gyümölcsösökben

2019. április 13. 08:36

A kórokozó baktérium korábban zárlati (karantén) státuszú volt, ami ellen hatóságilag irányított, kötelező védekezést kellett folytatni valamennyi termelőnek. A betegség ellen ma is szükséges fellépni, de a növényvédő szeres kezelések csak pontos időzítés és megfelelő kijuttatás mellett biztosítanak védelmet.