Gyümölcs

3+1 trükk, amikkel az alma sokáig friss marad

Agrofórum Online

Az őszi almaidő csodás ízeket és illatokat hoz a konyhába. Fedezze fel, hogyan őrizheti meg almái frissességét és zamatos ropogósságát akár hetekig!

Az alma helyes tárolása elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyümölcs hosszú ideig friss, lédús és ropogós maradjon. Ha nem megfelelő körülmények között tartja, gyorsan megpuhul, veszíthet értékes vitaminjaiból, és hamar megjelenhetnek rajta barna foltok vagy akár penész.

A gondosan kiválogatott és jól tárolt alma nemcsak az ízét és állagát őrzi meg, hanem segít elkerülni a felesleges élelmiszerpazarlást is, így mindig élvezheti a szezon legjavát.

Hűvös, párás környezet biztosítás

Az alma frissességének és élvezeti értékének megőrzésében a környezeti tényezők játszanak elsődleges szerepet. Ne hagyja a gyümölcsöket szobahőmérsékleten! A meleg levegő gyorsan puhítja a húsukat, elveszíti roppanósságát, és hamarabb megindulhat a romlási folyamat.

Helyezze inkább pincébe vagy hűtőszekrény zöldséges rekeszébe, ahol a hőmérséklet stabilan 0-4 °C között mozog! Az alma ilyenkor megőrzi nedvességtartalmát, lassabban érik tovább, és akár hetekig vagy hónapokig élvezhető marad.

Figyeljen arra is, hogy a környezet páratartalma megközelítse a 90 százalékot, mert a száraz levegő hamar fonnyadást és ráncosodást idéz elő! Ha nincs természetes párás közeg, helyezzen a tárolódobozba enyhén nedves papírtörlőt, vagy válasszon perforált zacskót, amely biztosítja a megfelelő légáramlást!

Kerülje a teljesen zárt műanyag tasakokat! A felgyülemlő nedvesség penészedést okozhat. Gondoskodjon arról is, hogy a tárolóhely levegője rendszeresen cserélődjön, hiszen a pangó nedvesség elősegíti a baktériumok és gombák megtelepedését!

Külön tárolás más gyümölcsöktől

Az alma eltarthatóságát nagyban befolyásolja, hogy milyen közegben helyezi el, ezért kulcsfontosságú a külön tárolás más gyümölcsöktől. Ne rakja őket egy edénybe a banánnal, körtével vagy barackkal! Az alma etiléngázt bocsát ki, amely felgyorsítja a körülötte lévő gyümölcsök érését és romlását. Ez a folyamat nemcsak a szomszédos termések minőségét rontja, hanem magára az almára is kedvezőtlen hatással lehet.

Kulcsfontosságú a külön tárolás más gyümölcsöktől

Tartsa inkább külön rekeszben vagy polcon, ahol a gyümölcsök nem érnek egymáshoz, így csökkentheti a nyomódások és a korai rothadás esélyét! Ha több fajtát vásárol, érdemes papírral vagy vékony csomagolóanyaggal elválasztani őket, hogy megőrizze a hibátlan darabok frissességét.

Ügyeljen arra is, hogy a tárolódoboz vagy rekesz jól szellőzzön, hiszen a levegőáramlás gátolja a káros anyagok feldúsulását.

Kizárólag hibátlan darabok elraktározása

Az gyümölcs hosszú távú eltarthatóságának egyik legfontosabb feltétele, hogy kizárólag ép, hibátlan darabokat válogasson el tárolásra. Ne hagyja, hogy sérült, ütődött vagy foltos darabok kerüljenek a készlet közé! Ezek jóval gyorsabban romlanak, és könnyen átterjeszthetik a rothadást a környező gyümölcsökre. Már egyetlen beteg darab is képes tönkretenni egy egész ládányi almát, ezért mindig szánjon időt az alapos átvizsgálásra!

Válogassa ki gondosan a friss, feszes héjú, hibátlan almákat, és azonnal különítse el a puhább vagy sérült példányokat! A kevésbé tartós darabokat fogyassza el mielőbb, így megelőzheti a veszteségeket és csökkentheti az élelmiszerpazarlást. Ellenőrizze rendszeresen a tárolt gyümölcsöket, mert a hosszabb idő alatt is előfordulhat romlás, amit érdemes időben felismerni!

Rendszeres ellenőrzés és selejtezés

Hosszú távú frissességének megőrzése érdekében kiemelten fontos a rendszeres ellenőrzés és selejtezés. Ne hagyja, hogy a romlás jelei rejtve maradjanak, mert egyetlen megpuhult vagy penészes darab is gyorsan átterjedhet a többi gyümölcsre! Időről időre vizsgálja át a tárolt almákat, és azonnal különítse el a hibás példányokat!

A szelektálás során figyeljen a foltokra, a lágy részekre és a szokatlan szagokra, mert ezek mind a romlás korai jelei. A gondosan kiválogatott és rendszeresen ellenőrzött gyümölcsök hosszabb ideig megőrzik ropogós állagukat, zamatos ízüket és tápanyagtartalmukat, amely által mindig a legjobb minőségű almát fogyaszthatja majd!

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tápanyag-tartalékolás télre

2025. november 2. 07:10

A gyümölcsfák számára a télre való felkészülés kulcsa a levél- és fás részbe vándorló tápanyag-raktár – ne vegyük félvállról!

Hol és hogyan teleltessük a citromfát?

2025. október 30. 08:10

Nem mindegy, hol és hogyan teleltetjük a citromfát – íme a legfontosabb tudnivalók lépésről lépésre.

Miért nem vált be a kaszáló gyümölcsös?

2025. október 24. 07:10

Az 1970-es években kísérleti ültetvények tucatjai próbálták a gépesítést alma- és őszibarack-ültetvényekben, ám napjainkra a rendszer eltűnt a gyakorlatból.

Ez a banán nem fagy meg – ha így csinálja!

2025. október 22. 14:10

A Musa basjoo a legfagytűrőbb banánfajta, de hazai teleltetése így sem megy gondos előkészítés nélkül.

A nyári hőstressz ellen is védelmet nyújt a jégvédő háló

2018. február 14. 08:06

A távérzékelésre alapozott technológia lehetővé tette, hogy a gyümölcsösök vízháztartását olyan eszközökkel is mérjék, melyekhez nem szükséges laboratóriumi felszerelés.

Kísérjük figyelemmel a kártevők rajzását – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. március 21. 07:10

A gyümölcsészek ezekben a napokban aggódva figyelik a reggeli hőmérsékleti adatokat, lesz-e fagy, és mekkora kárt okozhat. A már elvirágzott és éppen most virágzó mandula és kajszi ültetvényekben jogos a félelem.

Folytatódott az alma lendületes drágulása

2020. július 12. 10:17

Éves összehasonlításban az alma drágult a legjobban, de a citrom 45 százalékos és a narancs 43 százalékos ralija is kiemelkedik a zöldségek és gyümölcsök országos fogyasztói átlagárának változásai közül.

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

2018. március 18. 23:35

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.