Állattenyésztés

Befolyásolja-e a fejések között eltelt idő a tejtermelést?

Agrofórum Online

Sok termelő ragaszkodik a fejések közötti időintervallumhoz, mivel mindig is az volt a szokás, hogy 10-12 óránként fejték meg a teheneket.

A gazdaságok szerkezete azonban az elmúlt években hatalmas változáson ment keresztül, mivel a hagyományos modell, amikor családok tartottak egy vagy néhány tehenet, gyakorlatilag megszűnt.

Túl hosszú a munkaidő a tehenészetekben

Manapság gazdaságossági okokból egyre nagyobb állományokat tartanak, és a tejtermelés fenntarthatósága azon múlik, hogy a gazdaságokban tudnak-e elég munkaerőt alkalmazni. Ez pedig nem lehetséges anélkül, hogy legalább olyan vonzó fizetést és kielégítő munkafeltételeket biztosítanak, mint amilyet más munkalehetőségek kínálnak. Különböző tanulmányok szólnak arról, hogy a gazdaságokban a kötelező hosszú munkaidő egyáltalán nem számít vonzónak a munkavállalók számára – ami teljesen érthető.

Szinte minden más iparágban délután 5-6 óra körül jellemzően lejár a munkaidő, emiatt az átlagos hosszúságú napi munka kritikus jelentőségű az alkalmazottaknak. Azonban a tejelőtehenészetekben sok esetben attól tartanak, hogy ha a hagyományos fejési időintervallumról átállnának arra, hogy nappal 8 óra, munkaidőn kívül pedig 16 óra telik el a fejések között, az a tehenek tejtermelésének és teljesítményének csökkenésével járna.

Egy gonddal kevesebb

A jó hír: a kutatások alapján nem ez történik. Egy tanulmányban 2366 állomány egy év alatt rögzített adatait elemezték.

Az összesített eredmények szerint az esti fejés befejezésének átlagos időpontja 18.43 volt, a munkanapok pedig közel 12 órán át tartottak. A szélsőértékek 8,5 órától 16,4 óráig terjedtek, tehát kiugróan nagy eltéréseket tapasztaltak.

A fejési időintervallumot a reggeli első fejés megkezdésétől az esti első fejés megkezdéséig terjedő időtartamként határozzák meg. A tanulmány célja a napi munkaórák számának csökkentése volt. Az eredmények azt igazolták, hogy az estétől reggelig 16 óra, reggeltől estig 8 óra fejési intervallum beválik, ami azt jelenti, hogy például reggel 7 órakor és délután 3-kor fejik az állatokat. Az adatok azt mutatták, hogy a fejési intervallum és a napi tejhozam között nincs kapcsolat, és a szomatikus sejtszám sem változott.

Bár az állattenyésztésben sok esetben nem lehet megúszni a hosszúra nyúló, kiszámíthatatlan munkanapokat, különösen az év azon időszakában, amikor a tehenek ellenek, és a borjakat etetni kell, törekedni kell a munkaidő csökkentésére. Amikor kevesebb a munka, érdemes megpróbálni bevezetni a rövidebb munkaidőt a munkaterhelés csökkentése érdekében, ami a munkaerő-megtartás fontos eleme lehet.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Télen nagyobb odafigyelést igényel a baromfi takarmányozása

2024. október 14. 16:10

Ha szélsőségesek a körülmények, főleg ha hó is borítja a kertet, takarmánykiegészítésre még a szabad tartású baromfiaknak is szükségük van.

Tovább csökken a sertés- és szarvasmarha-állomány az EU-ban

2024. október 8. 13:10

Az állatállomány-összeírások legfrissebb eredményei szerint 2024-re tovább csökkent a sertés- és szarvasmarha-állomány az Európai Unióban.

Mennyi kolosztrumra van szüksége egy borjúnak?

2024. október 8. 08:10

Az újszülött borjak számára (is) a kolosztrum az egészséges élet megalapozója. De mennyire és mikor van szükségük?

Íme, a példa: sikeres üzlet lehet a földigiliszta-tenyésztés

2024. október 7. 14:40

Egy biogazdálkodó több mint 30 éve tenyészt és ad el jövedelmezően földigilisztákat, állít elő komposztot, és izgalmas kutatásokban is részt vesz.

Folytatódott a szarvasmarha-állomány növekedése

2019. március 11. 12:02

A mezőgazdasági ágazat egyik meghatározó termelési ága a szarvasmarha-tenyésztés és tejtermelés, amely a teljes mezőgazdasági kibocsátás egytizedét és az állattenyésztés termelési értékének közel egyharmadát teszi ki.

Kedvező a hazai tejágazat helyzete

2019. március 31. 12:17

Nemzetközi összehasonlításban is professzionális a magyar tejágazat, Csehország után Magyarországon a legkoncentráltabb a tejelő tehénállomány és a feldolgozó kapacitás.

Bajban a családi gazdaságok - nem növelik az állami támogatást

2018. október 19. 03:37

A mezőgazdaságban dolgozók száma 1985 óta a felére csökkent Svájcban, ahol naponta három gazdálkodó hagy fel örökre a tevékenységgel.

A szarvasmarhák ősi genetikája lehet a tejallergia megoldása

2022. május 24. 13:36

A szarvasmarhák ősi genetikát próbálják visszaállítani a Baranya megyei Makrom Kft.-nél, hogy termékeiket a laktóz-intoleranciával vagy tejfehérje-allergiával küzdő vásárlóik is fogyaszthassák.