Életmód

A vadgesztenye valójában mérgező, vigyázzunk vele!

Agrofórum Online

Potyognak a fákról az érett vadgesztenyék, amiket az óvodások és a még kisebb gyerekek izgatottan kapkodnak fel és tömnek a zsebeikbe. Ezekből ugyanis mesés kis figurák és még szebb dekorációk készíthetők, ám étkezési célra teljesen alkalmatlanok.

A vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) minden része mérgező, de a legnagyobb aggodalomra mégis a magjai adnak okot. Ezek ugyanis könnyen összetéveszthetők az ehető szelídgesztenyével (Castanea sativa). A vadgesztenye magháza általában csak egy magot tartalmaz, míg az ehető szelídgesztenye magháza többet. A vadgesztenye elfogyasztása komoly rosszulléttel járhat.

Tegyen különbséget!

Mielőtt megkóstolná a szabadban talált gesztenyéket, először mindig ellenőrizze, hogy nem vadgesztenyét tart-e a kezében. A szelídgesztenyét tüskés kupacs borítja. A maghüvelyben 2-3 gesztenye található; ennek hegyes a vége és a gesztenye keményítőízű.

A szelídgesztenye kupacsát erősen szúrós, sűrűn álló tövisek borítják. A termés íze kellemes
A szelídgesztenye kupacsát erősen szúrós, sűrűn álló tövisek borítják. A termés íze kellemes

A vadgesztenye toktermése kívül zöld, a tüskék vastagabbak és egymástól távolabb helyezkednek el, és általában csak egy mag van benne. A vadgesztenye kerek, kemény, mélybarna színű, halvány fehér folttal az elején, és nagyon keserű.

A vadgesztenye termése tüskés, bőrszerű tokban van, a magvakon nagy köldökfolt látszik
A vadgesztenye termése tüskés, bőrszerű tokban van, a magvakon nagy köldökfolt látszik (a szelídgesztenyén ilyen nincs). Íze keserű, kellemetlen

Kisgyermekekre veszélyes lehet

A vadgesztenye egy szaponin elnevezésű toxint tartalmaz, ez felelős azért, hogy a növény enyhén mérgező. Ez a méreganyag nehezen szívódik fel, ezért általában nem okoz súlyos tüneteket a fogyasztása. A leggyakoribb tünet a gyomorirritáció. Ugyanakkor fontos tudni, hogy gyermekek esetében a vadgesztenye az erős gyomorirritáción túl gyengeséget, járási nehézséget, kábaságot, részleges bénultságot és izomrángást is okozhat.

Nagyon ritkán felnőtteknél is előfordulnak azonban súlyos tünetek. Svájcban a közelmúltban három olyan vadgesztenye-mérgezéses esetet regisztráltak, amelyek a gesztenye elfogyasztása után 15-30 percen belül súlyos tüneteket okoztak. Ezeknél a betegeknél bőrpír, arcduzzanat, erőteljes hányás, vérnyomáscsökkenés és eszméletvesztés történt. Az egyik betegnél angioödéma lépett fel, vagyis az arc/nyak alsó duzzanata, amely elzárta a légutakat.

Ha valaki vadgesztenyét eszik, a tünetek leggyakrabban az ezt követő 15 perctől 3 óráig terjedő időszakban jelentkezhetnek. A tünetek ezután akár 2-3 napig is fennállhatnak.

Mérgezés esetén így járjon el:

  • Óvatosan törölje ki a száját!
  • Öblítse ki vízzel és köpje ki a még nem lenyelt darabokat!
  • Igyon néhány kis korty vizet, hogy a gyomrát is támogassa a tisztulásban!
  • Ha hányingerrel küzd, vagy hánynia kell, kis kortyokkal igyon vizet, hogy elkerülje a dehidratációt!

Forrás: https://www.poison.org/articles

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyszerű trükkel megállapítható, száraz-e a tűzifa

2024. október 14. 13:10

Honnan tudható, hogy a kamrában álló tűzifa kiszáradt-e már, és tüzelésre alkalmas? Adunk egy jó tippet: csak egy kis mosogatószerre lesz szükség.

Egy hónap alatt 720 tojást evett meg egy diák

2024. október 12. 14:10

Kiderült, hogy ha a koleszterinszint csökkentésére van szükség, akkor nem kevesebb, hanem egyenesen sokkal több tojást kell fogyasztani.

Szelídgesztenye vagy vadgesztenye: melyik hatásos a molylepkék ellen?

2024. október 9. 11:40

A vadgesztenye termése különösen gömbölyded és kerek, míg a szelídgesztenye termése lapos és egyik oldalra kúpos.

A növényi tejek kizárólagos fogyasztása árthat a gyerekeknek

2024. október 8. 11:10

A növényi tejek a tehéntejhez képest kevesebb fehérjét és mikrotápanyagot tartalmaznak, hiánytüneteket, a növekedés visszamaradását okozhatják.

Inváziós kártevők: A szelídgesztenye-gubacsdarázs

2018. december 2. 05:33

A szelídgesztenye gubacsdarázs a szelídgesztenye legjelentősebb és legveszélyesebb kártevője által okozott termésveszteség mértéke akár 50-80 %-os is lehet. A megoldást a rezisztens fajták nemesítése jelentheti, illetve a természetes ellenségek betelepítése segíthet a rovar visszaszorításában.

Szelídgesztenye és vadgesztenye

2023. szeptember 29. 05:40

Rokonok? Hasonlóan néznek ki? Hasonló a felhasználásuk? Miért kapták ugyanazt a nevet? Hogyan különböztethetjük meg őket?

Nagyot drágult a sárgarépa és a petrezselyem - Zöldség- és gyümölcsárak a nagybani piacról

2018. október 23. 11:42

A hazai tisztított dió 3150 forint/kilogramm áron szerepelt a vizsgált heti kínálatban, a szelídgesztenyét az előző hetivel azonos áron kínálták (1000 forint/kilogramm).

Milyen betegségre utal a szelídgesztenyefa törzsének elváltozása?

2024. április 20. 11:10

Fiatal, 5-6 éves szelídgesztenyefám törzsén súlyos kéregelváltozást tapasztaltam, képeket mellékeltem. Milyen betegségre utalhatnak ezek a tünetek, és menthető-e a fa?