Terményárak

Folytatta a zuhanást a búza

Agrofórum Online

Folytatódtak az áresések a terménypiacokon a pénteki kereskedési napon. Chicagóban a búza 2,1 százalékkal, a kukorica 0,7 százalékkal, a szójabab pedig 0,8 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. A repce közben 0,7 százalékkal drágult. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce drágult.

A profitrealizálás foglalta el a búza piacát egyik napról a másikra a pénteki kereskedésben. A határidős árak még lejjebb kerültek azon jelentések hatására, amelyek szerint Egyiptom – a legnagyobb búzaimportőr – megváltoztatja államilag támogatott kenyérpolitikáját.

Több kukorica- és ciroklisztet használhatnak fel, ami a jövőben korlátozza a búza iránti igényét. Ez, valamint az orosz exportárak hét eleji csökkenése nyomást gyakoroltak a búzára – áll az AgResource közleményében.

Június óta először esett a búza a lélektani 6 dolláros vékánkénti küszöb alá. Az Egyesült Államokban nem tonnában, hanem vékában kereskednek a parketten. Egy véka 36,35 liter űrtartalmú termények felel meg.

A betakarítás

A héten felpörgött a betakarítás az Egyesült Államokban, és több gabonát adtak el a piacon. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) hétfőn frissíti a gazdálkodók betakarításának előrehaladásáról szóló jelentését. Korábbi jelentésében az USDA azt közölte, hogy a kukorica betakarítása 21%-ban, a szójabab betakarítása pedig 26%-ban fejeződött be.

Hozamok

A StoneX e hét elején kiadott becslései nyomást gyakoroltak a gabona határidős ügyleteire, miután előrejelzése szerint a kukorica és a szójabab hozama is emelkedni fog az amúgy is rekordszintről.

De ezt a kilátást más elemzők nem osztják, ehelyett azt állítják, hogy az abnormális hőség a fejlődés késői szakaszában csökkentette a terméshozamokat.

Kritikus pont

Brazília növénytermesztő területein csapadék várható a jövő héten, ami problémát jelenthet a déli területeken az ültetés befejezésére törekvő gazdálkodók számára.

„Most olyan ponton vagyunk, ahol ez kritikussá válik számukra – mondta Karl Setzer, a Consus Ag Consulting munkatársa. – A szójabab vetése még megtörténhet, de ha további késéseket tapasztalunk, akkor ez megnehezíti az előrejelzett termést.”

A repce volt a kivétel

Európában a malmi búza 3,5 eurós mínusz után 228,75 euróba, a kukorica 2,75 eurós árcsökkenést követően 213,5 euróba, a repce 5,75 eurós plusz hatására 486,75 euróba, a takarmánybúza pedig 2,95 angol fontos mínusz után 187,5 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Csökkenő búzaárak a minimális exportárak hatására

2024. október 15. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Drágult a búza a jobb exportértékesítések miatt

2024. július 18. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce is drágult, ám a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

Várhatóan nem éri majd el a 35 millió tonnát a francia búzatermés

2021. augusztus 27. 06:32

A takarmányozásra felhasznált gabona részesedése lényegesen magasabb lesz a teljes termésben, mint tavaly.

125,7 millió tonna lehet az uniós búzatermés

2022. július 11. 05:36

A Reuters felmérése szerint az EU várhatóan 125,7 millió tonna közönséges búzát termel majd 2022-ben, ami 3,4%-kal kevesebb a tavalyi termésnél.

A meleg és száraz idő ellenére esett a búza ára

2023. augusztus 29. 06:40

Európában a malmi búza olcsóbb, a kukorica és a repce pedig drágább lett, miközben a takarmánybúzával nem kereskedtek, mert a londoni piacok nem nyitottak ki.