Agrárközélet

Bajorország átáll az éghajlatálló vegyes erdőkre

Agrofórum Online

Bajorország erdői változatosabbá, természetesebbé és lombos fákban gazdagabbá váltak az elmúlt években. Michaela Kaniber (CSU) erdészeti miniszter ismertette a tízévente sorra kerülő szövetségi erdőleltár ezen eredményeit.

Bajorországban javában zajlik az erdők átalakítása, derült ki a leltárból. Az erdészeti miniszter szerint a több fa kivágása a klímavédelem szempontjából is előnyös lenne. Három százalékponttal 38 százalékra nőtt a lombos fák aránya a bajor erdőkben. A fiatalabb erdőállományokban jelenleg 60 százalék körüli az arány.

„Ez a fejlemény azt mutatja, hogy Bajorországban már régóta javában zajlik az erdőátalakítás” – mondta a miniszter.

150 000 hektár

Az elmúlt tíz évben „Bajorország erdőtulajdonosai és erdészei mintegy 150 000 hektár éghajlatálló, fenntartható vegyes erdőt telepítettek jelentős anyagi ráfordítások mellett.”

Aktív gazdálkodás

A siker az erdőtulajdonosok elkötelezettségének, az erdőigazgatással való szoros együttműködésnek és a bajor erdőpolitika világos tulajdonorientált útjának köszönhető, amely nem hátráltatja vagy pártfogolja az erdőtulajdonosokat.

Álláspontjuk szerint az erdőket csak aktív gazdálkodással lehet megőrizni a jövő generációi számára. Az erdők magukra hagyása „rossz szolgálatot jelentene az erdővédelem, a klímavédelem és a gazdasági erő szempontjából”.

Növekvő fakészletek

A túlzott faállomány instabilabbá tette az erdőket, és sebezhetőbbé tette a viharokkal, szárazsággal és rovarfertőzéssel szemben. A legutóbbi leltár óta a bajor erdők fakészlete hektáronként 405 köbméterre, így összesen több mint egymilliárd köbméterre nőtt.

„Ezért nem kevesebb, hanem több fát kell használnunk, mint korábban – mondta Kaniber. – Ez több szempontból is előnyös a klímavédelemnek: stabilabbá válnak az erdők, felgyorsul az erdőátalakítás, és erősödik a fahasználat és a hozzá kapcsolódó hosszú távú szén-dioxid-tárolás.”

Több vad kilövését kérik

A bajor Természetvédelmi Egyesület több szarvas és őz kilövését kérte az erdő védelme érdekében. A Bajor Erdőtulajdonosok Szövetsége hangsúlyozta, hogy a fiatalabb erdők „általában stabilabbak, és mindenekelőtt több szén-dioxidot kötnek meg hektáronként, mint az idősebb erdők”.

Az öreg erdők érzékenyebbek a szárazságra, a viharokra és a kéregben megjelenő kártevőkre. Az elhalt fa veszélyeztetheti az erdőben élőket, és növeli az erdőtüzek kockázatát. Ezért fenntartható erdőgazdálkodásra van szükség – számolt be a német proplanta agrárportál.

8000 felvételi pont

Bajorországban a tartomány területének több mint egyharmada erdős. Ennek 56 százalékát a magánerdők, 30 százalékát az állami erdők teszik ki. A mostani felméréshez az erdészek országszerte mintegy 8000 felvételi ponton mintegy 100 000 fát mértek, és információkat gyűjtöttek az erdőfejlesztésről.

(Kép: bilder.bayern)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

Mik az amerikai elnökjelöltek tervei a mezőgazdaságban?

2024. október 10. 14:40

Kamala Harris és Donald Trump a legtöbb mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésben gyökeresen eltérő nézetet képvisel. Íme, a legfontosabb témák.

Méhekkel és mézzel hívják fel a figyelmet az ukrán aknamezőkre

2024. október 1. 16:10

Ukrajnában rengeteg az elaknásított terület. Egy projektben az ezeken létrehozott méhlegelővel és termelt mézzel hívják fel a figyelmet az aknákra.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Digitális erdőgazdálkodás? Ma már nem csak egy fogalom!

2018. október 4. 07:44

Bemutatták az erdőgazdálkodók számára létrehozott LogBuch alkalmazást, az első elektronikus injektoros motorfűrészt, az MS500i-t és a Smart Connector érzékelőt is.

Dunazugi Denevérkutató Program - 22 denevérfaj él a Pilisi Parkerdő területén

2019. június 9. 11:35

A denevérek az erdő természetességének indikátorai, emblematikus jelölő fajok. Az utóbbi két évtized során erdőlakó denevéreink egyre kedvezőtlenebb helyzetbe kerültek. Megmaradt állományaik rendkívül sérülékennyé váltak, melynek egyik fő oka, hogy szaporodó kolóniáikról, azok helyzetéről nem áll elegendő információ a rendelkezésre.

Erdészek a fenntarthatóságért - Erdei Vándortáborok és örökerdő gazdálkodás a Bakonyerdő Zrt.-nél

2019. július 20. 06:34

Az ország több más erdőgazdaságához hasonlóan a Bakonyerdő Zrt. is kiemelten fontos feladatának tartja a környezettudatos nevelést, amelynek az erdei iskolák mellett az Erdei Vándortáborok is fontos eszközei.

Az erdőgazdálkodás módjai és az élőhely-megőrzés fontossága

2022. február 28. 04:36

Milyen módjai léteznek az erdőgazdálkodásnak? Mit jelent a vágásforduló és a száradéktermelés? Hogyan kapcsolódik mindez az erdei élőhelyek megőrzéséhez?