Szőlő-Bor

Sikerült csökkenteni az amerikai szőlőkabóca terjedését

Agrofórum Online

Az idei évben sikerült csökkenteni az amerikai szőlőkabócát, így az általa terjesztett fitoplazma nevű betegség terjedését is, ezáltal nem tarkítják a szőlők mennyiségét.

A tavalyi évben az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma nevű betegség megtizedelte az ültetvényeket. A növényvédő állomások szakemberei ismét a helyszíneket járják és megjelölik a betegnek tűnő tőkéket.

Csercsics György, a Sop Vin Kft. szőlészeti igazgatója szerint a betegség miatt megjelölt tőkék száma a felét sem éri el a tavalyinak. Augusztus végén kezdtek a tünetek megjelenni, mint például a kanalasodó, elszíneződő levél, valamit az, hogy a vessző gumiszerűvé válik és nem érik be az ősz folyamán.

A megjelölt tőkéket a szüret után gyökerestől kivágják, majd pedig elégetik, hogy ne fertőzzék tovább a többi egészséges szőlőt.

Az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma nevű betegséget az amerikai szőlőkabóca terjeszti a jelenleg ismert információk szerint. A fertőzött tőkét szívogatja az állat, majd az egészségesre rászáll, így tovább viszi a betegséget.

Idén a kabóca ellen rovarölő szerrel védekeztek a gazdák, ennek köszönhetően kevesebb a fertőzés, a gazdák remélik, hogy ez továbbra is így lesz.

(hirado.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Németországtól egészen a villányi borvidékig

2022. szeptember 18. 07:34

Mi kell ahhoz, hogy egy heidbergi német jogásznő, akinek a hobbija a ló és a lovaglás, Pécsdevecserben telepedjen le, és szőlészetbe-borkészítésbe kezdjen?

Kézi vagy gépi? Szőlőkombájnok nyomában három borvidéken át

2022. november 19. 08:29

A 2022-es őszi szüret idején három neves pincészetet és szőlőbirtokot kerestem fel, hogy megtudjam, miért dönt egyre több borász a betakarítás gépesítése mellett, és mivel tud hozzájárulni egy szőlőkombájn a minőségi, adott esetben akár a csúcsborok elkészítéséhez.

Szőlő-Bor Videó

Arany termett a Mátraalján

2023. április 10. 07:34

„Késői szüretelésű nagy fehérborok jegyeit magán hordozza, de mindemellett friss, fickándozó, gyümölcsös.” Így jellemezte Maróti Attila a Zenit borát, amely aranyat hozott számára fehérbor kategóriában, a Syngenta borversenyén.

Ejtsük a legkisebb sebet a növényen!

2023. április 13. 09:36

A szakmai napon lehetőség nyílt a gyakorlat egy szeletébe is betekintést nyerni: Dr. Lukácsy György, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet adjunktusa metszési bemutatót tartott a MATE Georgikon Campus cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telepén.