27℃ 18℃
június 3. Klotild, Cecília, Károly
Szőlő-Bor

Sikerült csökkenteni az amerikai szőlőkabóca terjedését

Agrofórum Online

Az idei évben sikerült csökkenteni az amerikai szőlőkabócát, így az általa terjesztett fitoplazma nevű betegség terjedését is, ezáltal nem tarkítják a szőlők mennyiségét.

A tavalyi évben az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma nevű betegség megtizedelte az ültetvényeket. A növényvédő állomások szakemberei ismét a helyszíneket járják és megjelölik a betegnek tűnő tőkéket.

Csercsics György, a Sop Vin Kft. szőlészeti igazgatója szerint a betegség miatt megjelölt tőkék száma a felét sem éri el a tavalyinak. Augusztus végén kezdtek a tünetek megjelenni, mint például a kanalasodó, elszíneződő levél, valamit az, hogy a vessző gumiszerűvé válik és nem érik be az ősz folyamán.

A megjelölt tőkéket a szüret után gyökerestől kivágják, majd pedig elégetik, hogy ne fertőzzék tovább a többi egészséges szőlőt.

Az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma nevű betegséget az amerikai szőlőkabóca terjeszti a jelenleg ismert információk szerint. A fertőzött tőkét szívogatja az állat, majd az egészségesre rászáll, így tovább viszi a betegséget.

Idén a kabóca ellen rovarölő szerrel védekeztek a gazdák, ennek köszönhetően kevesebb a fertőzés, a gazdák remélik, hogy ez továbbra is így lesz.

(hirado.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Lengyelország egy új szőlő- és bortermelő ország?

2018. november 28. 03:36

A szerző bemutatja Lengyelország szőlőtermesztésre alkalmas vidékeit a fajtahasználat főbb jellemzőit és megtudhatjuk azt is, hogy mit gondolnak a lengyel fogyasztók a magyar borokról.

Foglalkozása: Borász, "zsebsommelier"

2022. szeptember 15. 15:01

Hausel Dóra Éva – ahogyan azt ő is megfogalmazza – beleszületett a borászatba.

AktyShield kúra belsőleg – avagy a szőlőnek is jár a feltöltődés

2023. március 14. 09:35

A peronoszpóra elleni védelemről már a szőlő fakadásától kezdve gondoskodni kell.

Németországtól egészen a villányi borvidékig

2022. szeptember 18. 07:34

Mi kell ahhoz, hogy egy heidbergi német jogásznő, akinek a hobbija a ló és a lovaglás, Pécsdevecserben telepedjen le, és szőlészetbe-borkészítésbe kezdjen?