Életmód

Varázsolja oázissá a fürdőszobát: növények különböző fényviszonyokhoz

Agrofórum Online

A növények nemcsak esztétikusak, hanem a levegőt is tisztítják, és hozzájárulnak a nyugodt, természetes fürdőszobai környezet kialakításához.

A világos fürdőszobák több lehetőséget hagynak számunkra a megfelelő növény kiválasztásához, míg a sötétebb helyiségekbe az árnyéktűrőket érdemes elhelyezni.

A legtöbb trópusi eredetű növény szereti a fürdőszobák magas páratartalmát, de ügyelni kell arra, hogy ne legyen túlzottan nedves a talaj, hogy elkerüljük a gyökérrothadást.

Kerüljük a túlzottan meleg padlófűtést vagy huzatot, mert ezek károsíthatják a növényeket. Szellőztetéskor érdemes elmozdítani a növényeket, hogy ne érje őket közvetlenül a hideg levegő.

Növények fényhiányos fürdőszobákba

Kukoricalevél (Aspidistra elatior)

Ez a kínai eredetű növény a sötétebb, párás környezetet kedveli és kevés gondozást igényel.

Madárfészekpáfrány (Asplenium nidus)

A madárfészekpáfrány különösen jól érzi magát magas páratartalom mellett és szereti a félárnyékos helyeket.

Gyompálma (Chamaedorea elegans)

A gyompálma eredetileg a trópusi erdők árnyékos aljnövényzete, így ideális a sötétebb fürdőszobákba.

Legénypálma (Zamioculcas zamiifolia)

A legénypálma arról híres, hogy nagyon könnyen gondozható. Kevés fényt igényel, ezért ideális a fényhiányos fürdőszobákba.

Vitorlavirág (Spathiphyllum)

A vitorlavirág jól tűri az alacsony fényviszonyokat és párás környezetben virágzik. Gyakori öntözést, nedves talajt igényel.

Növények világosabb fürdőszobákba

Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata)

A szobapáfrány tökéletesen illik a fürdőszobába, mivel szereti a meleg, párás környezetet. Helyezd félárnyékos helyre, és garantáltan szépen fog növekedni.

Szívlevelű viaszvirág (Hoya kerrii)

A szív alakú leveleiről ismert növény szereti a világos, de nem közvetlen napfényes helyeket, és remek választás a fürdőszobába.

Aloe vera

Az Aloe vera kevés gondozást igényel, és jól érzi magát világos, párás helyeken. A leveleiből nyert gél bőrnyugtató hatású.

Könnyezőpálma (Monstera deliciosa)

Az egyik legnépszerűbb szobanövény, amely a meleg helyeket kedvel, és tökéletesen mutat nagyobb fürdőszobákban. Figyelj arra, hogy ne kapjon közvetlen napfényt.

Flamingóvirág (Anthurium)

A flamingóvirág látványos színes virágaival egész évben díszíti a fürdőszobát. Szereti a világos, de nem túl napsütötte helyeket és a nedves talajt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hideg vízben áztassuk a csipkebogyót!

2024. október 20. 08:10

Ha lecsúsztunk a betakarításukkal, érdemes otthagyni a bogyókat, hogy télen a madarak lecsipegethessék őket.

Az ágyi poloskák szinte kiirthatatlanok – előzzük meg a megjelenésüket!

2024. október 17. 06:40

A petéik alig 1 milliméteresek, a kifejlett egyedek pedig 5 milliméter hosszúak és kiválóan rejtőzködnek.

Egyszerű trükkel megállapítható, száraz-e a tűzifa

2024. október 14. 13:10

Honnan tudható, hogy a kamrában álló tűzifa kiszáradt-e már, és tüzelésre alkalmas? Adunk egy jó tippet: csak egy kis mosogatószerre lesz szükség.

Egy hónap alatt 720 tojást evett meg egy diák

2024. október 12. 14:10

Kiderült, hogy ha a koleszterinszint csökkentésére van szükség, akkor nem kevesebb, hanem egyenesen sokkal több tojást kell fogyasztani.

Mit tegyünk a felkopaszodó szobanövényekkel?

2023. március 4. 10:49

A felkopaszodás is az egyik jelzője annak, ha valami a szobanövényünknél nem klappol, nem ideálisak a körülmények számára.

Miért hullatja leveleit az októberben behozott fikusz?

2022. december 15. 04:37

Nyári időszakban kint tartott fikuszt már októberben behoztuk. Most azonban elkezdte lehullatni leveleit, mitől lehet ez?

Leggyakrabban elkövetett hibák a szobanövények gondozása során I.

2021. július 25. 07:29

Milyen hibákat követhetünk el a növény helyének megválasztása során? Mikor nem megfelelő minőségű a helyiség levegője a növénynek? Milyen hibákat véthetünk a nem megfelelő minőségű és mennyiségű öntözővízzel, és vajon milyen virágtartóval lőhetünk mellé?

Mit tegyek, hogy hosszabb ideig legyen virágzó ciklámenem?

2023. november 30. 04:38

Újra kaptam egy cserép cikláment, szeretném, ha ez végre hosszú életű lenne, az előzőek mindig hamar elpusztultak. Városban, emeletes házban élek, erkélyem van. Mit tanácsolnak, hogyan tartsam? Hogyan tudnám elérni, hogy hosszabb ideig legyen virágzó ciklámenem, ami a kedvenc virágom?