A pomelofa érett gyümölcsei akár egy kilogrammot is nyomhatnak. Formájuk gömbölyűtől kissé körte alakúig változik. Az enyhén kesernyés gyümölcs változatosan felhasználható, igazi C-vitamin bomba, tápanyagokban gazdag és alacsony kalóriatartalmú.
Az örökzöld pomelofa (Citrus maxima) akár 15 méter magasra is megnőhet, de a kereskedelmi termesztés során ennél jóval alacsonyabban tartják. A fának meleg, fagymentes éghajlatra van szüksége, és főként trópusi, szubtrópusi régiókban – mint Dél-Kína, Délkelet-Ázsia, Dél-Afrika és Izrael – terem jól.
Közép-európai éghajlaton a cserepes Citrus maxima nyáron a szabadban tartható, mégpedig ott, ahol elegendő fényt és meleget kap. A hely mindenképpen védett legyen!
A téli hónapokban a pomelofát télikertben vagy üvegházban szükséges tartani, ahol mindig fagymentes a környezet. Kétévente érdemes átültetni, lehetőleg késő télen vagy a teleltetés vége előtt.
Öntözés
Csak akkor öntözzük meg a fát, amikor a felső talajréteg kiszáradt. Ugyanakkor kerülni kell a pangó vizet, mert az gyökérrothadást okozhat.
Trágyázás
A vegetációs időszakban (májustól augusztusig) a pomelofának rendszeres tápanyagpótlásra van szüksége. Használjunk citrusfélékhez való trágyát, amelynek N-P-K aránya 20-5-15, valamint tartalmaz nyomelemeket, mint például magnézium, vas, cink, réz, bór és molibdén.
Metszés
A pomelofák viszonylag lassan nőnek, így a metszés általában nem szükséges. Korhadt vagy beteg ágak eltávolítása egész évben elvégezhető. Az enyhe formázó metszés a téli időszak végén ajánlott.
Gyümölcsök
A pomelo gömbölyű vagy körte alakú, vastag, zöldtől sárgáig terjedő héjjal rendelkezik, amely könnyen leválik a gyümölcshúsról. A héj alatt egy fehér, szivacsos réteg található.
A gyümölcshús gerezdekre oszlik, amelyeket egy kemény, keserű bőrréteg vesz körül, amit fogyasztás előtt el kell távolítani. A gyümölcshús színe halványsárgától rózsaszínig terjed. Íze enyhén savanykás-édes, időnként enyhén kesernyés.
Pomelo felhasználása
A szupermarketekben gyakran nagy sárga vagy sárgás-narancssárga, sima és fényes héjú gyümölcsöket találhatunk. Bár ezek a pomelok csábítóan néznek ki,
érdemes inkább a matt és kissé ráncos héjúakat választani. Ezek a gyümölcsök általában sokkal édesebbek.
A megtisztított gyümölcshús közvetlenül fogyasztható, kiválóan illik müzlihez, joghurthoz. Ezenkívül chutneyk, lekvárok vagy kandírozott gyümölcsök készítéséhez is felhasználható.
A pomelo jól harmonizál sósabb ételekkel is. Például keverhetjük friss zöldsalátákkal, valamint sült marha- vagy csirkemellcsíkokkal. Egy könnyű joghurtöntet vagy egy olívaolajból és narancsléből készült vinaigrette tökéletesen passzol hozzá.
Tárolás
A pomelo szobahőmérsékleten akár két hétig is fogyasztható. Hűvös, körülbelül 15 fokos tárolás meghosszabbítja az eltarthatóságot. Nem ajánlott hűtőben tartani, mert elveszti az aromáját.
Pomelo egészségügyi előnyei
A pomelo serkenti az anyagcserét és javítja az emésztést. A benne található keserűanyag, a naringin javíthatja az érrendszer rugalmasságát és áteresztőképességét.
A pomelo gyümölcsben található karotinoidok, fenolsavak és flavonoidok harcolnak a szabad gyökök ellen. Körülbelül 61 mg/100 gramm C-vitamint tartalmaz, ezzel is támogatva az immunrendszert. Kálium, kalcium, magnézium és foszfor gazdag forrása.