Agrárközélet

Meghatározták a 2027-es uniós agrárreform főbb pontjait

Agrofórum Online

Bár a kijelölt európai uniós mezőgazdasági biztos, Christophe Hansen megbízatása nem kezdődött el, és ezért még be kell mutatnia agrárstratégiáját, a jövőbeli uniós agrárpolitika legfontosabb irányvonalait már kijelölték.

Ennek egyik központi elve, hogy közpénzeket csak közszolgáltatásokra szabad fordítani. Ezt az elvet is intenzíven megvitatták a stratégiai párbeszéd keretében, amelyben számos mezőgazdasági és környezetvédelmi szövetség vett részt.

Előrelépést jelenthet a mezőgazdasági termelők által nyújtott környezetvédelmi szolgáltatások elismerése, amely a tanácsi határozatokba is bekerült.

Lassan haladnak a tárgyalások

A közös agrárpolitika (KAP) 2027 utáni jövőjéről szóló tárgyalások magyar elnökség alatt zajlottak, és nehézkesen haladtak. Románia kezdeti ellenállása, különösen az uniós közvetlen támogatások harmonizálására vonatkozó tervekkel szemben, késleltette a megállapodás létrejöttét. Végül azonban sikerült kompromisszumot kötni, és a megállapodást október 23-án hivatalosan is közzétették.

A tárgyalások elsősorban a többéves pénzügyi keretről szóltak, amely központi szerepet játszik majd a jövőbeli KAP megalkotásában. Ezek eredménye az volt, hogy a KAP-nak továbbra is fontos közös politikai eszköznek kell maradnia a mezőgazdasági alapok stratégiai elosztása szempontjából. A közvetlen kifizetések 100 százalékos harmonizációját azonban kizárták.

A megállapodás másik pontja az, hogy a KAP finanszírozását nem szabad a jogállamisági kritériumoknak való megfeleléshez kötni, hogy megőrizzék a mezőgazdasági finanszírozás függetlenségét. Ezt az álláspontot különösen Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa támogatta.

Éghajlatváltozás: nincs egység a hogyan továbbról

Az EU tagállamai között továbbra sincs egyetértés abban, hogy alkalmazkodhat a KAP az éghajlatváltozás következményeihez. Míg egyes országok, például Portugália, a mezőgazdasági termelőknek a kockázatok csökkentése érdekében nyújtott közvetlen pénzügyi támogatást támogatják, addig például Németország az innovatív intézkedéseket és technológiákat támogató, hosszabb távú megközelítések mellett van.

A legutóbbi tárgyalások azt mutatják, hogy az EU agrárpolitikájának jövőbeli megszervezése összetett feladat. Nemcsak a gazdaságok pénzügyi életképességét kell figyelembe vennie, hanem a környezetvédelmi és szociális szempontokat is. Az elkövetkező hónapokban kiderül, hogy az egyes javaslatok hogyan fejlődnek tovább, és hogyan épülnek be a KAP 2027 végleges formájába.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Felbukkant az ázsiai lódarázs a szomszédunkban, izgalmas hajsza indult utánuk

2024. október 19. 16:10

Egy drón 360 fokos szkenneléssel azonosította a fészket a 2,5 °C-os hőmérséklet-különbség alapján. A fészek a lomb takarása miatt csak mintegy 5 fokos szögben volt látható.

Milyen új szakmák vannak a mezőgazdaságban?

2024. október 16. 13:10

Az agrárium átalakulásával óriásivá nőtt az igény a digitális technológiákhoz vagy a fenntarthatósági elvárásokhoz értő szakemberekre.

Bajorország átáll az éghajlatálló vegyes erdőkre

2024. október 15. 12:10

Három százalékponttal 38 százalékra nőtt a lombos fák aránya a bajor erdőkben. A fiatalabb erdőállományokban jelenleg 60 százalék körüli az arány.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

AM: országjáráson készítik fel a gazdákat az új támogatási időszakra

2023. február 15. 10:48

Az új Közös Agrárpolitika Stratégia Tervvel változnak a területalapú támogatások szabályai, új támogatási formák is megjelennek, és indul az agrár-ökológiai program is, éppen ezért fontos, hogy a gazdák felkészülten várják a tavaszt.

Agrárminisztérium: fókuszban a tudásalapú Közös Agrárpolitika

2022. április 8. 13:00

A KAP Stratégia tervek Agrártudás és Innovációs Rendszereiről ülésezett 20 tagország képviselője Hollandiában.

Gazdainfó: Zökkenőmentesen indult az Egységes Kérelmek beadása

2020. április 16. 10:39

Április 6-án megkezdődött az idei egységes kérelmek (EK) beadása.

Online kalkulátorral is segíti a gazdasági tervezést a NAK

2022. december 21. 13:09

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) online kalkulátort alakított ki a honlapján, mellyel a 2023-tól kezdődő Közös Agrárpolitika támogatásainak előzetes kiszámításában segíti az agráriumban tevékenykedőket.