Agrárközélet
Agrárközélet

Díszvendég volt a NAK Bulgáriában

Díszvendég volt a NAK Bulgáriában

NAK

Bulgária Gabonatermesztése Útelágazáshoz érkezett címmel rendezett konferenciát a Bulgáriai Gabonatermesztők Szövetsége. A plovdivi esemény díszvendége a cseh és a magyar agrárgazdasági kamara volt.

A konferencián mintegy félezren vettek részt a szervezet tagjai közül, a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Bulgária agrárminisztere is. A gabonatermesztők a cseh és a magyar agrárgazdasági kamara működéséről, felépítéséről is hallhattak előadásokat. Kiemelt téma volt a Közös Agrárpolitika, a Visegrádi Négyek együttműködése és a Copa–Cogeca-tagság.

Kocsy Béla ismertette a NAK működését, szervezeti felépítését.

A konferencián előadást tartott Thassos Haniotis az Európai Bizottság részéről, aki ismertette az új KAP tervezetét. Szintén előadást tartott Paulo Gouveia, a Copa alelnöke, aki a COPA–COGECA működését ismertette. A NAK részéről Kocsy Béla és Zsolnai Balázs vett részt a rendezvényen a bolgár fél meghívására. Az előadásokat megelőzően kerekasztal-beszélgetést tartottak, Svetlana Boyanova, a Bolgár Agrárstratégiai és Kutatási Intézet vezetője moderálásával.

Brutális kárt okoznak az illegális pálinkafőzők

2019. október 16. 13:35

Csak idén közel tízezer liter gyümölcspárlatot és további nyolcezer liter, erre a célra elkészített cefrét foglalt le a Nemzeti Adó -, és Vámhivatal.

Keleti országok képviselőivel tárgyalt az agrárminiszter

2019. október 16. 08:02

Törökország és Magyarország számára nagy lehetőség lehet a közös fellépés harmadik piacokon, például a vetőmag, húsáruk tekintetében.

Már megint tömeges sasmérgezés

2019. október 15. 10:31

A korábbi években sokszor, legutóbb három hete halhattunk mérgezés miatt elpusztult sasokról, amelyek szinte kivétel nélkül a ragadozókra irányuló illegális pusztításnak estek áldozatul. Ez ellen több esetben hatásosan sikerült fellépnie az MME-nek, a természetvédelmi szervezeteknek és a hatóságoknak, így ezek előfordulása jelentősen csökkent a 2011-2013-as időszakhoz képest.

26 százalékkal csökkenhet a vidékfejlesztésre fordítható forrás

2019. október 15. 09:29

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. október 14-i ülésén Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam agrárminisztere támogatta azt a közös nyilatkozatot, amely a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források jelenlegi szinten történő megtartását szorgalmazza a következő uniós költségvetési ciklusban.

Európai Friss Kalandok: ösztönözni kell a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

2019. április 13. 04:37

Az Európai Friss Kalandok elnevezésű hároméves, 2018-2020 közötti edukációs kampány főként a gyermekeket és a gyermekes családokat ösztönzi a friss zöldség és gyümölcs fogyasztására.

Precíziós konferencia: ahol a hagyomány és az újdonság kéz a kézben járnak

2019. január 14. 09:36

A mezőgazdaságban tért nyerő digitalizáció hatására - minden évben a KITE Zrt. növényvédelmi képzésének kiegészítő rendezvényeként – szervezik a precíziós konferenciát, melyre a modernizáció iránt érdeklődő gazdálkodókat várják.

Meghosszabbítaná a kamara az illegális kutak bírságmentes engedélyeztetési eljárását

2018. október 10. 10:21

A NAK jelenleg azon dolgozik, hogy az illegális kutak fennmaradási engedélyezése minél egyszerűbben, olcsóbban és gyorsabban megtörténhessen.

Az élelmiszeripar fejlődésének kiemelt területei: minőség, élelmiszer-biztonság, nyomonkövethetőség

2019. január 23. 10:58

A fogyasztói megítélés helyreállításakor a feldolgozókon kívül a termékpálya egyéb szereplőire is ki kell terjeszteni a folyamatban megvalósuló törekvéseket, hiszen a legfontosabb, hogy megfelelő minőségű és élelmiszer-biztonsági szempontból kockázatmentes élelmiszer kerüljön a kosárba.