Agrárgazdaság

A mezőgazdaságban dolgozó nők ötöde kiégett, ráadásul alacsonyabb munkabér is sújtja őket

Agrofórum Online

A mezőgazdaságból élő nők túl sokat dolgoznak, de túl keveset kapnak. A nagy munkaterhelés és a sok kihívás ellenére a gazdálkodók nagyra értékelik a vidéki életet. Ezt mutatja egy új német tanulmány.

Éjjel-nappal robotolnak, vigyáznak a gyerekekre és az idősekre, gondoskodnak a háztartásról. De mit kapnak cserébe a mezőgazdaságban dolgozó nők?

Október 15-én volt a Vidéki Nők Világnapja, amely a nők fontos és sajnos gyakran alábecsült szerepére fókuszál. A női gazdálkodók az élelmiszer-ellátás fő mozgatórugói, de alulreprezentáltak a döntéshozó pozíciókban.

Megbízható adatokkal szolgált még 2022-ben a „Nők.Élet.Mezőgazdaság” című tanulmány Németországban, amelyben 7345 mezőgazdaságban dolgozó nőt kérdeztek meg különböző témákban.

Nincs egyenlőség a mezőgazdaságban

Míg a nők számára rendkívül nehéz vállalkozást indítani a mezőgazdaságban, vagy folytatni a családi gazdaságot, gyakran hárul rájuk valamilyen feladat és szerep a gazdaságokban.

A megkérdezettek csaknem háromnegyede beleszól a stratégiai üzleti döntésekbe. 62 százalékuk a számvitelért és a pénzügyekért felel. Azonban a nők mindössze 11 százaléka birtokolja a teljes vállalkozást.

Végül is 24 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy övék a föld vagy épület egy része. A mezőgazdaságban dolgozó nők ugyanakkor 20%-kal alacsonyabb átlagbért kapnak, mint férfi kollégáik.

4 óra fizetés nélkül

A mezőgazdaságban dolgozó nők a mezőgazdasági munkán kívül átlagosan 4 óra ingyenes gondozási munkát végeznek a gyerekek vagy családtagok körében. A nemzedéki és családi konfliktusokkal, a gyermekgondozással és szülői gondoskodással, a jövő miatti aggodalmakkal párosuló nagy munkaterhelés nyomot hagy. A megkérdezett nők 21 százalékát tartották kiégettnek – ez egy drámai szám, amely ébresztőnek hathat.

Házassági vagy élettársi szerződés

A megkérdezett házastársak mindössze 18 százalékát védi meg házassági vagy élettársi szerződés a válás anyagi következményeitől. Ezek a számok azt mutatják, hogy sürgős cselekvésre van szükség – állapította meg a német agrarheute mezőgazdasági szakportál.

A tanulmány következtetése szerint a gazdálkodóknak „korai szakaszban együtt kell működniük, hogy biztosítsák szociális biztonságukat idős korukban, válás vagy a vezetőség halála esetén”.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nagy bajba kerülhet az európai tejipar

2024. október 25. 11:10

Az Eurostat adatai szerint az EU tejüzemei tavaly összesen 1,8 milliárd euró értékben exportáltak tejtermékeket, például sajtot és tejport Kínába.

Az EU tejtermelése 2025-ig stabil vagy enyhén nő

2024. október 21. 16:10

Bár a tejelőtehén-állomány tovább csökken, a teljesítménynövekedésnek köszönhetően nem lesz visszaesés a tejtermelésben az Európi Unióban.

Oroszország valamire készül, új gabonapiacok után is kutat

2024. október 20. 16:10

Az ország, amely a 2023/24-es szezonban legalább 72 millió tonna gabonát exportált, új piacokat keres Latin-Amerikában és Afrikában.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Már 1000-nél is több mezőgazdasági pótkocsit adtak el idén

2023. november 6. 07:10

Októberben 92 új mezőgazdasági pótkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 32,8 százalékos zuhanás 2022 azonos időszakához képest – derült ki a Datahouse adataiból.

40 százalékos mínuszban a magyar mezőgazdasági pótkocsipiac

2024. május 10. 16:10

A két évvel ezelőttihez képest mintegy 63 százalékos a zuhanás, 2022 áprilisában 181, tavaly ebben a hónapban 94 értékesítést regisztráltak.

Sok az idős és kevés a nő a magyar mezőgazdaságban

2024. május 2. 14:10

2020 és 2023 között folytatódott a gazdaságok irányítóinak idősödése.

10 százalék fölött az ökogazdálkodás aránya az Európai Unióban

2024. február 26. 12:40

2024. február 13-16. között zajlott Nürnbergben a BIOFACH, a világ vezető bioélelmiszer vására és konferenciája. Itt, a biovilág seregszemléjén mutatták be a The World of Organic Agriculture című statisztikai évkönyvet, amely immár 25. alkalommal ad áttekintést az ökológiai mezőgazdaság globális fejlődéséről.