Gépinfo

A Volkswagen a traktorpiacra is belépett

Agrofórum Online

A tisztán elektromos hajtású erőgépük már korábban elkészült, most azonban egy nagyívű projekt keretében kínálja a Volkswagen azt az afrikai térségnek.

A német Volkswagen Csoport a világ egyik legnagyobb járműgyártó vállalata. A Fortune Global 500 listán jelenleg a 11. helyet foglalja el, vagyis ha a tevékenységeket nem figyeljük, csupán a bevételeket, akkor is a legjelentősebb globális vállalatok közé sorolható.

Olyan gyártók tartoznak hozzá, mint az Audi, Bentley, Lamborghini, Porsche, Skoda és persze a VW autómárkák, de a Ducati, valamint a MAN és a Scania is a csoportot erősítik. A Volkswagennek létezik teherautó és busz részlege, ennek fényében pedig nem is olyan profilidegen, hogy nemrég a traktorpiacra is beléptek.

Nem túl nagy lépésről van szó, a Volkswagen Csoport afrikai divíziója készített egy egyszerű felépítésűnek tűnő erőgépet, amely ugyanakkor teljesen elektromos hajtású. Egyfajta kísérleti telepet is felhúztak Ruanda fővárosától, Kigalitól 60 kilométerre, ahol modern gazdálkodást kívánnak folytatni az e-traktorok bevetésével.

Tiszta energia az afrikai mezőgazdaságnak
Tiszta energia az afrikai mezőgazdaságnak

A GenFarm Project nevű vállalkozás egy olyan összefüggő rendszert épít fel, amely megbízható, fenntartható és környezetbarát módon valósítaná meg az afrikai vidéki térségek mezőgazdasági termelését, ráadásul az emberek és áruk szállításába is besegítene.

A VW a fekete kontinens egyik legígéretesebben növekvő piacának gondolja Ruandát, ezért kívánja megvetni a lábát a közép-afrikai államban. A kialakítandó rendszer központi eleme lesz az az elektromos töltőközpont, amely 2025 első felében már működőképesé válik.

Itt nemcsak olcsó és tiszta energiához juthatnak hozzá a résztvevők, de raktárak és különféle üzleti terek is helyet kapnak benne. Az elektromos traktorok ellátása mellett elektromos robogók kiszolgálását is tervezik.

A Volkswagen már 2021 végén bemutatta az afrikai piacra szánt elektromos traktorát, ezt kapcsolták tehát most össze a GenFarm Projecttel. A masina első változatánál cserélhető, 32 KWh kapacitású lítiumion-akkumulátor biztosítja az energiát, a traktor 27 LE teljesítményű.

(Fotók: Volkswagen – RICA/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elkészült a világ legnagyobb traktora, csak a festék 800 liter rajta

2024. október 26. 16:10

Egy Chamberlain 40K erőgép felnagyított változatáról van szó, amely fontos szerepet játszott Nyugat-Ausztrália mezőgazdaságában.

Luxusautóként kényeztet a legújabb Toyota pickup

2024. október 25. 14:40

A TRD Rally-csomag sokkal inkább a Tundra terepjárós, kalandozós énjét erősíti, mintsem a kifinomult, személyautós karakterét.

Lefelé csúszik a Zetor, már egy cseh kismárka is megelőzte

2024. október 24. 14:40

2022-ben adózás után 103 millió cseh korona veszteséget termelt, míg 2023-ra ez 272 millióra emelkedett.

Új SUV az európai piacon: Volkswagen Tayron

2024. október 23. 16:10

Nemsokára összesen hét hatékony motorváltozat lesz elérhető a Tayron kínálatában. Ezek között szerepel két következő generációs plug-in hibrid meghajtás (eHybrid) is.

Személyre szabható traktor – intuitív kezelőfelületek, kiterjedt kommunikációs képesség, felhőalapú megoldások (1.)

2019. augusztus 22. 06:38

Szerte a világon a gazdálkodók előtt álló egyik legnagyobb kihívás az új technológiai megoldások követése, használatának elsajátítása – hangzott el a CASE IH által szervezett sajtóeseményen, az Egyesült Államokban.

Bemutatták a Valtra első, ötödik generációs traktorcsaládját

2020. augusztus 30. 06:38

Az új traktorok sokoldalúságát a svájci zsebkéshez hasonlították, mivel a homlokrakodójukkal jól használhatók a gazdasági udvar feladataihoz, ugyanakkor a szántóföldi és a szállítási képességeik is kiválóak.

Így készült a legújabb John Deere 8R traktor (videó)

2020. december 7. 08:39

A John Deere 8R hazánkban az egyik legsikeresebb és legkedveltebb szántóföldi traktor. Az elismerését első sorban a kiváló hatékonyságának és teljesítményének köszönheti, de a legújabb szériánál a design is új szintre lépett. Tekintse meg videón, hogy hogyan is tervezték meg a legújabb sorozatot!

Gépészet Videó

Egyre erősebb traktorokkal árasztaná el Európát a kínai YTO

2024. január 6. 11:10

Az 55–115 lóerős tartományba tartozó, Stage V emissziós szintű traktormodelleket mutatott be nemrég a kínai YTO. A 2007 óta Magyarországon is jelen lévő márka már a 130–180 LE-s verziókon is bőszen dolgozik.