Azt gondolhatnánk, a kacsatojás egészségesebb, mint a tyúktojás. Hogy miért? Mert különleges, mert nehéz hozzájutni és sokkal drágább. És ha a kacsahús egészségesebb, mint a csirkehús, a tojása miért is ne lenne szintén jobb?
Így gondolkodik a legtöbb ember a kacsatojásról. No de akkor most lebbentsük fel a fátylat az igazságról, és nézzük meg, mit mondanak a kutatók!
Mit tartalmaz?
A kacsatojás több fehérjét, zsírt és többféle vitamint, valamint ásványi anyagot tartalmaz, mint a tyúktojás. A kacsatojás 70 grammos, míg a tyúktojás csak 50 grammos. Ennek köszönhetően, ha nem grammra leosztva nézzük, hanem darabszámra, akkor egy kacsatojásban lényegesen több a tápanyag, mint egy hagyományos tyúktojásban.
Egészségügyi előnyei
- Kacsatojás antioxidánsokban gazdag: olyan karotinoidokat tartalmaz, mint a lutein és zeaxantin (ezek elősegítik a szem egészségének megőrzését és az agyi erek rugalmasságát).
- Ezen felül kolint és lecitint tartalmaz, ezek hozzájárulnak az idegrendszer és az agy egészséges működéséhez.
- Ezen túlmenően antibakteriális és antivirális hatású fehérjéket is tartalmaz, amik erősítik az immunrendszert.
Kacsatojás lehetséges hátrányai
- Allergiát okozhat, mivel a benne lévő fehérjék eltérnek a tyúktojásétól, éppen ezért első alkalommal körültekintően szabad csak megkóstolni.
- Magas koleszterintartalmú, amiről már ugyan bebizonyosodott, hogy nincs közvetlen összefüggésben a szívbetegségek kialakulásával, de ha valakinek koleszterinproblémái vannak, nem javallott a fogyasztása.
- A tojássárgájában található kolinból TMAO (trimetilamin-N-oxid) nevű vegyület képződhet, ez növelheti a szívbetegségek kockázatát.
- Szalmonellafertőzést okozhat, így alapos hőkezelés után szabad csak elfogyasztani. Ha gond van vele, különösen veszélyes lehet az autoimmun-betegek, a kisebb gyermekek és a legyengültebb szervezetű idős emberek számára.
Kacsatojás felhasználása
Azonos, mint a tyúktojásé, legfeljebb a méretbeli különbségek miatt kell módosítani (pl. süteményeknél) a többi hozzávaló (így pl. a liszt, tej, cukor) arányát. Gazdagabb ízt ad az ételeknek és lágyabb állagot, illetve a belőle készült házi tészták/sütemények színe is mélyebb sárga lehet.