Életmód

Nem lesz zsizsikes a bab és a liszt, ha erre ügyel

Agrofórum Online

A kamrában, pincében tárolt élelmiszerek rovarfertőzése legalább olyan gyakori, mint a ruhamolyok pusztítása a szekrényekben. A zsizsik sem kímél semmit – mindegy, hogy gabonafélék vagy hüvelyesek vannak a polcokon, mindenbe belemegy, mindent megdézsmál.

Éppen ezért ezeket a kártevőket „kamra-kártevőknek” is nevezik, hiszen kifejezetten az elraktározott ételeket kutatják fel és teszik tönkre, hacsak idejében nem lépünk közbe. Ezek a kártevők azonban edények, sőt tányérok alján és meggyűlnek, vagy a falra akasztott serpenyőkben, üvegekben, sőt az ablakpárkányokon is.

Nem csípnek, nem támadják meg az embert, sem a háziállatokat, és az épületet sem teszik tönkre – „csak” az élelmiszereket. Ráadásul több élelmiszert szennyeznek be, mint amennyit megesznek, hiszen ezek általában a kukába kerülnek.

Nem tehetünk ilyenkor mást, az élelmiszereket már nem lehet megmenteni, csak a kidobás segít – és az utólagos takarítás. A szennyezett tárolóedényeket ugyanis mindig alaposan ki kell fertőtleníteni.

Mi is az a zsizsik?

A gabonazsuzsok vagy gabonazsizsik (Sitophilus granarius) elsősorban a gabonaféléket (búza, rozs, árpa) támadja meg, lárvái a szemek belsejében fejlődnek és bábozódnak. Jelentős kárt okozhatnak az élelmiszerraktárakban és kamrákban. A „gabonazsizsik” elnevezés egyébként a közhiedelemmel ellentétben valójában nem illik rájuk, mert nem a zsizsikek (Chrysomelidae: Bruchinae) alcsaládjába tartoznak.

Milyen élelmiszerek vannak veszélyben?

  • Gabonafélék (liszt, morzsa, gríz, kuszkusz, rizs, száraztészta, kekszféleségek),
  • hüvelyesek (bab, kukorica),
  • diófélék,
  • csokoládék,
  • aszalt gyümölcsök,
  • fűszerek,
  • tejpor,
  • teafüvek,
  • húsfélék,
  • állateledelek,
  • madáreleségek,
  • szárított virágok.

A kártevők általában azokat az élelmiszereket támadják meg először, amelyek már használva voltak, tehát a gyári csomagolásuk valamilyen módon fel lett bontva – és valószínűleg nem lett jól visszazárva.

Ugyanakkor a kártevők képesek bejutni a nem elég hatékonyan lezárt papír, vékony karton és műanyag, fólia vagy cellofán csomagolású termékekbe is. A fertőzött csomagokban lévő rovarok elszaporodnak és átterjedhetnek a többi élelmiszerekre is – ráadásul nemcsak ugyanabban a helyiségben, hanem máshol is.

A boltokból hozzuk haza őket

Hihetetlennek tűnhet, de a legtöbb kamrai kártevőt a boltból visszük haza, mivel ezek java már a gyártás során megfertőződött. De a boltban és a házban is kialakulhat a fertőzés, így nehéz elcsípni a forrást, ahonnan a probléma elindult. A hosszú ideig tárolt élelmiszerek hajlamosabbal lehetnek a fertőzésre, de az újonnan vásárolt élelmiszerek is megfertőződhetnek.

Mit tehet a kártevő felbukkanása ellen?

  • Vásároljon száraz élelmiszereket kis mennyiségben.
  • Használja fel néhány héten belül az élelmiszereket.
  • Mindig a régebbi élelmiszereket használja fel először.
  • Mindig a már kinyitott termékeket főzze/süsse meg először.
  • Vásároljon profi zacskólezárókat, dobozokat, üvegeket.
  • Ellenőrizze a boltban a csomagok sértetlenségét.
  • Ellenőrizze a lejárati dátumokat.
  • Rendszeresen takarítsa ki a kamrát és ellenőrizze az élelmiszereket.
  • Fertőtlenítse át rendszeresen a tárolóedényeket és a polcokat.
  • Dobja ki a lejárt és romlott élelmiszereket.

Hogyan orvosoljuk a problémát?

Amennyiben kártevőket talál vagy a fertőzésre utaló jeleket, minden esetben dobja ki a fertőzött élelmiszereket és alaposan takarítson ki, fertőtlenítsen le mindent, ami a problémás csomag közelében volt.

Az élelmiszereket tárolja jól zárható műanyag, fém vagy üveg dobozokban és tárolóedényekben, sőt, ha van rá módja, amit csak lehet, a fagyasztóban. A kérdéses élelmiszereket tegye 4-5 napra a fagyasztóba, ha fertőzöttek voltak, és a probléma pár nap alatt megszűnik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Töltsük meg a kosarunkat ősszel a természet kincseivel!

2024. október 26. 05:40

A természet ősszel is rejt kincseket, melyek egy része a konyhaasztalra is kerülhet.

Hamarosan szedhető a csipkebogyó: így tárolhatjuk be télire

2024. október 3. 05:40

A dér által megcsípett csipkebogyó elkezd megpuhulni és könnyebb is lesz feldolgozni, akár gyógyteának, akár lekvárnak használnánk fel.

Virágszárítás: így tehetjük el a nyár színeit a szürke hónapokra

2024. szeptember 10. 05:40

A virágszínekről télen sem kell lemondani, ha ismerjük a virágszárítás apró trükkjeit. Hozok pár tippet, amivel nekem évek óta szépen száradnak, színtartóan a virágok!

Higiéniai fortélyok a sikeres befőzésért

2024. augusztus 20. 05:40

Jön már a fákról a rengeteg gyümölcs, a kertben minden szüretelhető vagy szedhető, aktuális kérdés lett a befőzés, vagyis inkább a tartósítási eljárások sokasága.

Majonéz: egy kis kémia a konyhában

2018. december 22. 04:38

A majonéz olajból, tojásból, ecetből vagy citromléből áll, mégsem válik szét alkotórészeire, ennek titka pedig a tojássárgája „kémiájában” rejlik.

Jó úton haladunk az antibiotikumok visszaszorítása felé

2019. július 25. 07:42

A nagyüzemi állattenyésztésre jellemző Európában, hogy talán még sosem voltak ennyire megbízhatóak és veszélytelenek az európai állati eredetű termékek, mint manapság.

2000 forint is lehet a kenyér kilója jövőre

2022. november 8. 15:29

Európa-szerte állnak a műtrágyagyárak, ennek következtében jövő tavasszal több százezer tonnányi hiány alakulhat ki nitrogén műtrágyából, ami nélkül viszont lehetetlen szántóföldeken jövedelmezően növényt termeszteni.

Mindenki remegve szereti

2020. december 31. 08:24

Gondolta volna, hogy kocsonya evésével álmodni rossz végzet, mivel nehéz esztendőt, nehéz sorsot jelez, esetleg küszködést egy városbíróval vagy vámszedővel?