Életmód, gasztronómia

Ezek a legjobb fafajok, ha kályhával (is) fűtünk

Agrofórum Online

Bár a fatelepen legalább 4-5-féle fából lehet választani, nem mindenki tudja, hogy ezek fűtőértéke, tehát végeredményben az égés közben keletkező, melegítésre szolgáló energiamennyiség eltérő.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a tűzifák víztartalma nagyban befolyásolja a fűtőértéket. Csak a megfelelő ideig szárított fa ég jól. A tűzifa nedvességtartalma égetéskor legfeljebb 20-25% lehet. Viszont a túl hosszú ideig tárolt fa szintén veszít a fűtőértékéből.

Praktikus tudnivaló, hogy a szárazanyag-kilogrammonkénti fűtőérték és a köbméterenkénti fűtőérték eltér egymástól. Mivel a fafajok sűrűsége eltérő, megkülönböztetünk puhafát és keményfát. A keményfa – a lombos fákból, például bükkből, tölgyből vagy nyírfából származó fa – hosszú ideig és egyenletesen melegszik. A puhafa– a tűlevelűek, például erdei vagy lucfenyő – egységnyi térfogatának fűtőértéke kisebb, gyakrabban kell a kályhát újrarakni, mert gyorsan leég.

Fűtőérték vagy égéshő?

A fűtőérték a maximális hőenergiát jelzi, amely egy kilogramm tüzelőanyag teljes elégetéséből nyerhető. A fűtőérték az az energiatartalom, amely egyszerű égésből adódik, például egy fatüzelésű kályhában. Ezt MJ/kg-ban vagy kWh/m³-ben adják meg. Minél magasabb egy fafaj fűtőértéke, annál jobban fűthető egy helyiség. A fűtőérték nem tartalmazza a vízgőzzel vagy más égéstermékkel távozó energiát.

Egy fafajta égéshője a maximális fűtési teljesítményt jelzi, az elveszett energia figyelembevétele nélkül. Az égéshő tartalmazza az égés során keletkező füstgázok kondenzációs hőjét. Az égéshő azt mutatja meg, mennyi hő szabadul fel, ha a tüzelőanyag egységnyi tömegét (1 kg‑nyi mennyiségét) tökéletesen (bőséges mennyiségű oxigénben) elégetjük, és a folyamat végén az égéstermékek visszakerülnek a kiindulási hőmérsékletre (jellemzően 25 C‑ra), vagyis az égéstermék vízgőztartalma kondenzálódik cseppfolyóssá, és lehűl a kiindulási hőmérsékletre. Ez egyfajta „elméleti maximuma” a tüzelőanyagból kinyerhető hőnek, hiszen ez nem szokott bekövetkezni (hiszen a kéményen át többé-kevésbé melegen távozik az égéstermék). Az égéshő ezért mindig magasabb, mint a hőérték.

Miért fontos az égéshő?

Az égéshő azért vált ilyen fontossá, mert a modern, kondenzációs technológiával működő fűtési rendszerek a füstgázok nedvességtartalmából származó energiát is legnagyobb részbenhasznosítják. Így a régebbi rendszereknél a kéményen keresztül elveszett hő hasznosítható. Ezt a hőt a modern, kondenzációs technológiával működő faelgázosító kazánok is hasznosítják. Azonban mivel most az „egyszerű”, nem kondenzációs fatüzelésű kályhákról beszélünk, maradunk a fűtőérték kifejezésnél.

Melyik fafajta fűtőértéke a legjobb?

A bükk, a tölgy és a kőris rendelkezik a legjobb fűtőértékkel. Ezért nagyon alkalmasak kandallóval való fűtésre. A középső szegmensben a nyírfa, a vörösfenyő, a fenyő, az éger és a lucfenyő található.

  • A kőris fűtőértéke: 16,9 MJ/kg
  • A csertölgy fűtőértéke: 16,8 MJ/kg.
  • A bükk fűtőértéke: 15,62 MJ/kg
  • A gyertyán fűtőértéke: 15,8 MJ/kg
  • Az akác fűtőértéke: 14,9 MJ/kg
  • A nyír fűtőértéke 14,2 MJ/kg
  • A fenyőfélék átlagos fűtőértéke: 14 MJ/kg

A legjobb tűzifák

A bükk, a tölgy és a nyír a legjobb és legnépszerűbb tűzifa.

1. bükk: A bükk nagyon népszerű tűzifa, úgymond a klasszikus. A bükk kiváló fűtőértékkel és alacsony gyantatartalommal rendelkezik. Egyenletesen ég, ezzel kellemes meleget biztosít, alig szikrázik. A bükk könnyen hasítható.

2. tölgy: A tölgy tűzifaként ugyanolyan jó fűtőértékkel rendelkezik, mint a bükk, és égéskor kiváló parazsat termel. Csersavtartalma miatt a tölgyfa sok levegő-utánpótlást igényel, különben a kémény kormosodhat.

3. kőris: A kőrisnek szintén nagyon jó a fűtőértéke, egyenletesen és csendesen ég, keveset szikrázik. Nyílt kandallókhoz nagyon alkalmas. A kőrist sokan azért nem kedvelik, mert nehezen hasítható és lassan szárad.

4. nyírfa: A nyír fűtőértéke valamivel alacsonyabb, mint a fent említett tűzifáké, de könnyen ég és kellemes meleget ad. Bónusz az illata, amely a maga illóolaj-tartalomból ered. A kéreg jól használható gyújtósnak.

5. Fenyő: A fenyő fűtőértéke közepes. A fa égés közben pattog és szikrázik. Könnyen hasítható, és ami nem utolsó szempont, viszonylag olcsó. A lucfenyő alkalmasabb tűzifának, mint sokan feltételezik. A kandallóba is tehető; szárazanyagban kifejezve még magasabb a fűtőértéke is.

Hogyan kell helyesen tárolni a tűzifát?

Hasábban és rönkként is lehet tárolni a tűzifát, de úgy kell egymásra halmozni őket, hogy szellőzni tudjanak. Érdemes fedett helyre tenni, hogy eső ne érje, akár a ház meleg déli vagy nyugati oldalára, az eresz alá. Tegyünk alá raklapot vagy deszkákat, hogy alulról se tudjon felázni és emiatt elrohadni. Általában a friss fát 1-2 évig kell tárolni, míg 25% alá csökken a nedvességtartalma.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Módosultak a hengeresfa, a tűzifa és az apríték kereskedelmi szállításának szabályai

2018. március 12. 20:00

NÉBIH: az új szállítójegy sokkal jobban megfelel a faanyagszállításban résztvevők (feladó, szállító, vevő) igényeinek.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Összefoglalás: a tűzifa felhasználása fűtésre

2022. november 25. 05:37

A tűzifa megfelelő felhasználását több tényező határozza meg a kiválasztott fafaj megvásárlásától kezdve a faanyag száradásán át egészen a megfelelő tárolásig. Ha a tűzifa előkészítésének minden állomására figyelünk, azzal a saját dolgunkat könnyítjük meg magánál a fűtésnél.

Eldőlt a hatósági áras tűzifa sorsa, sokaknak lesz drágább a téli fűtés

2023. szeptember 29. 11:10

Április 15-én szüntették meg a hatósági áras tűzifaprogramot Magyarországon. A fűtési szezon közeledtével felmerült a kérdés, hogy idén télen folytatódik-e. Nem érkezett jó hír ezzel kapcsolatban.