Életmód, gasztronómia

Segít-e a méz az érelmeszesedés megelőzésében?

Agrofórum Online

A méz évezredek óta ismert és jól bevált élelmiszer, amelyet gyógyszerként is használunk. Napjainkban rengeteg kutatás foglalkozik a méz egészségre gyakorolt előnyös hatásaival, köztük azzal, hogy milyen szerepet játszhat a rendszeres mézfogyasztás az érelmeszesedés megelőzésében.

Az érelmeszesedés világszerte egyre több ember érint, ráadásul alattomosan, évek alatt alakul ki, miközben az ember észre sem veszi, hogy az ereiben változás történik. Az érelmeszesedés során ugyanis az erek falán ún. plakkok alakulnak ki, amelyektől egyre szűkebbé válik az ér és csökken az egészséges véráramlás. Ez hosszú távon károsíthatja a szívet, a szerveket, és agyvérzést, szívinfarktust eredményezhet.

Mi okozhat érelmeszesedést?

  • Az LDL (rossz) koleszterin magas szintje hozzájárulhat a plakkok képződéséhez.
  • A tartósan magas vérnyomás károsíthatja az erek falát.
  • A gyulladásos folyamatok is hozzájárulnak az érfalak gyengüléséhez.
  •  A dohányzás is károsíthatja az érfalakat.
  • A magas vércukorszint szintén károsíthatja az érfalakat.
  • Az egészségtelen életmód is elősegítheti a plakkok lerakódását.
  • A túlsúly növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, amelyek hozzájárulnak az érelmeszesedéshez.

Mitől jó a méz?

  • A méz több, mint 180 különböző vegyületet tartalmaz, vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes eredetű anyagokat.
  • A mézben lévő fenolos vegyületek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és segíthetnek a gyulladásos folyamatok csökkentésében. Nem véletlenül használják az emberek légúti betegségek, torokgyulladás és lázas betegségek esetén, emellett pedig javítják a koleszterinszintet és erősítik az immunrendszert. Ha pedig a mézfogyasztás hatására csökken az oxidatív stressz szintje a szervezetben, kevesebb lesz a plakk-képződés is.
  • A méz pozitív hatásai közé tartozik az is, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a „rossz” LDL-koleszterinszintet, miközben növeli a „jó” HDL-koleszterinszintet.
  • Kevesen tudják, de a méz a magas vérnyomást is csökkenti, ami szintén fontos a szív egészségének megőrzése érdekében. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy az érelmeszesedés kialakulásának kockázata jelentősen csökkenjen.
  • Természetesen ettől nem lehet csodaszernek tekinteni, és nem helyettesíti az egészséges életmódot, de megelőzésként (és a cukor egy egészségesebb alternatívájaként) igencsak hasznos lehet.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Melyik tök héja ehető? Itt a válasz!

2025. november 2. 11:10

Nem minden tök héja rágós: van, amit bátran megehetünk héjastul is. Megmutatjuk, mely fajtákkal érdemes próbálkozni!

Megtilthatjuk a szomszédnak, hogy akkor zajongjon a ház körüli munkákkal, amikor akar?

2025. november 1. 09:10

Nyilvánvalóan senki sem végezhet akármikor nagy zajkeltéssel járó tevékenységet, bizonyos esetekben a szomszédoknak is van beleszólásuk ebbe a dologba.

Szabványosítanák a nemzetközi méhészeti termékeket

2019. szeptember 18. 13:33

Spanyolország és Románia után Magyarország a harmadik legnagyobb méztermelő az Európai Unióban, továbbá jelentős exportőr is, így e terület szabványosítása kiemelten fontos.

Díjazták az idei év legjobb magyar mézeit

2022. december 11. 09:34

A győztesek jogosultak arra, hogy jövőre a mézüket egy matricával lássák el, amely igazolja a versenyen elért fokozatot a vásárlók felé.

Fontos az együttműködés a mezőgazdaságban

2018. szeptember 17. 06:45

A megyei gazdanapon és méhésztalálkozón tartott előadásában Nagy István a jövő nagy kihívásának, egyben nagy lehetőségének nevezte, hogy a termelők a feldolgozásból származó haszonból is részesüljenek.

Kevesebb mézet termelnek a méhek, rájöhettek az okokra

2024. január 14. 16:10

Kutatók annak a globálisan tapasztalható jelenségnek az okát keresték az Egyesült Államokban, hogy miért csökkent a méhek méztermelése az 1990-es évek óta. Most végre nyomon vannak.