Gasztronómia

Megszabadulhat a felesleges zsírtól is savanyú káposztával

Agrofórum Online

A savanyú káposzta az egyik legjobb téli csemege, hiszen amellett, hogy isteni az íze, rendkívül gazdag probiotikum- és vitaminforrás is.

Nem beszélve arról, hogy támogatja az emésztést, erősíti az immunrendszert, valamint számos egyéb egészségügyi előnnyel is rendelkezik.

Kevesen tudják, de a savanyú káposzta több mint 2000 évvel ezelőtt Kínában honosodott meg. Akkoriban az erjesztés volt az egyik olyan eljárás, amellyel megakadályozták az élelmiszerek gyors megromlását. A savanyú káposzta túlélte az idők próbáját, és számos kultúrában megvetette a lábát. Németországban, ahonnan a nevét is kapta, különösen nagyra értékelik.

Az erjesztésnek köszönhetően a savanyú káposzta a friss káposztát jelentősen felülmúló tápanyagtartalommal rendelkezik és rendkívül jó hatással van az egészségre. Lássuk, miért!

1. Rendkívül tápanyagdús

Egy csésze (142 gramm) savanyú káposzta tápanyagtartalma a következő:

  • Kalória: 27 kcal
  • Zsír: 0,2 gramm
  • Szénhidrát: 6,1 gramm
  • Rost: 4,1 gramm
  • Fehérje: 1,3 gramm

A savanyú káposzta az ajánlott napi vitamin- és tápanyagbevitel jelentős részét biztosítja az alábbi tápanyagokból:

  • nátrium
  • C-vitamin
  • K-vitamin
  • vas
  • mangán
  • B6-vitamin
  • folsav
  • réz
  • kálium

Az erjesztési folyamatok során a mikroorganizmusok megemésztik a káposztában lévő természetes cukrot, így kiváló tápláló hatással rendelkezik. A savanyú káposzta erjedése olyan körülményeket teremt, amelyek elősegítik a jótékony hatású probiotikumok és baktériumok elszaporodását, amelyek komoly egészségügyi előnyökkel járnak.

A probiotikumok megkönnyítik az ételek emésztését, így elősegítik, hogy a bélrendszer hatékonyabban szívja fel a vitaminokat és ásványi anyagokat.

2. Javítja az emésztést

A bélrendszerben több mint 38 billió mikroorganizmus található, ami több, mint a szervezetben lévő emberi sejtek száma. Ezek a baktériumok kulcsszerepet játszanak az emésztésben, így a savanyú káposzta fogyasztása támogatja az egészséges bélflórát.

A savanyú káposztában található probiotikumok első védelmi vonalként működnek a toxinok és a káros baktériumok ellen. Továbbá csökkenthetik vagy megelőzhetik az antibiotikum-használatból eredő hasmenést, illetve csökkenthetik a gyulladásos bélbetegséggel járó emésztési problémákat is.

Emellett a savanyú káposzta különböző enzimeket tartalmaz, amelyek segítenek a tápanyagokat kisebb, könnyebben emészthető molekulákra bontani.

3. Erősíti az immunrendszert

A savanyú káposzta olyan probiotikumok és tápanyagok forrása, amelyek erősítik az immunrendszert. A benne lévő probiotikumok segíthetnek javítani a bélrendszerben lévő baktériumok egyensúlyát, ami segít megőrizni a bélnyálkahártya egészségét. Az egészséges bélflóra fenntartása segít megelőzni a káros baktériumok elszaporodását, és még a természetes antitestek termelését is fokozhatja.

A savanyú káposzta rendszeres fogyasztása csökkenti a nátha és a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát és segít a gyógyulásban is. C-vitaminban és vasban is gazdag, amelyek hozzájárulnak az egészséges immunrendszer fenntartásához.

4. Segít a fogyásban

A savanyú káposzta rendszeres fogyasztása elősegítheti a fogyást és a testsúly megtartását. Ez részben annak köszönhető, hogy alacsony kalóriatartalommal és magas rosttartalommal rendelkezik. A magas rosttartalmú diéta hosszabb ideig biztosít teltségérzetet, ami segíthet természetes módon csökkenteni a napi kalóriabevitelt.

A savanyú káposzta fogyasztása csökkenti a haskörfogatot, mivel a benne lévő probiotikumok képesek arra, hogy csökkentsék a szervezet által az étrendből bevitt zsír mennyiségét.

5. Csökkenti a stresszt

Az egészséges bélflóra a hangulatot és az agy működését egyaránt képes javítani. Ez a bél és az agy közötti szoros kapcsolatnak köszönhető. A bélbaktériumok képesek üzeneteket küldeni az agynak, befolyásolva annak működését és a külvilág észlelését.

Az erjesztett, probiotikus élelmiszerek, úgy mint a savanyú káposzta, hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakításához, ami a kutatások szerint segíthet a stressz csökkentésében és az agy egészségének fenntartásában.

A probiotikumok javítják hangulatot, a memóriát, a szorongást, a depressziót, az autizmust és a kényszerbetegségek tüneteit. Az erjesztett élelmiszerek a hangulatot azáltal javítják, hogy serkentik a bélrendszerben a hangulatszabályozó ásványi anyagok, köztük a magnézium és a cink felszívódását.

Ennek ellenére néhány kutató arra figyelmeztet, hogy a savanyú káposztában található vegyületek kölcsönhatásba léphetnek a monoamino-oxidáz-gátlókkal (MAOI). Ezek a depresszió, a szorongásos zavarok és a Parkinson-kór kezelésére felírt antidepresszánsok.

6. Csökkenti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát

A káposzta és a savanyú káposzta is antioxidánsokat és más hasznos növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.
A káposzta erjesztési folyamata olyan különleges növényi vegyületeket is létrehozhat, amelyek képesek gátolni a rákos sejtek kialakulását.

7. Elősegíti a szív egészségét

A savanyú káposzta fogyasztása hozzájárul a szív egészségéhez. Ez azért van így, mert nagy mennyiségben rostot és probiotikumokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében.

Az olyan probiotikumok, mint amelyek a savanyú káposztában találhatóak, a vérnyomás csökkentésében is segíthetnek, az enyhén magas vérnyomásban szenvedőknél.

A savanyú káposzta ráadásul a K2-vitamin egyik ritka növényi forrása. Ez csökkenti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy megakadályozza a kalciumlerakódások felhalmozódását az artériákban.

8. Hozzájárul az erősebb csontokhoz

A savanyú káposztában megtalálható K2-vitamin a csontok egészségében is fontos szerepet játszik. Egészen pontosan a K2-vitamin aktiválja azokat a fehérjéket, amelyek a kalciumhoz, a csontokban található fő ásványi anyaghoz kötődnek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért érdemes libatojást fogyasztani?

2024. november 18. 07:10

A libatojás bár drága, mégis nagyon kelendő. Ennek oka, hogy egészségre gyakorolt kedvező hatással rendelkezik.

Ilyen méz nincs a magyarországi kereskedelmi láncoknál

2024. november 16. 10:10

A megtermelt méz mennyisége évente 25 ezer tonna, Magyarországon évente 10 ezer tonna fogy el.

Egyetlen titka van a jó kávé főzésének

2024. november 15. 06:40

Csökkenteni kell az őrlés közbeni sztatikus elektromosságot, azaz az elektromos töltéseknek az anyag felületén létrejövő egyensúlyhiányát.

Mennyi tejet szükséges fogyasztanunk?

2024. november 14. 06:40

A tejfogyasztás komoly kérdéseket vet fel. A szakértők azt állítják egészséges. Vajon mára mit gondolnak a dietetikusok és az orvosok?

Pécsről érkezik a gluténérzékenyek "folyékony kenyere"

2019. november 29. 06:38

Két-három év fejlesztés áll a Pécsi Prémium Lager gluténmentes változata mögött, ennyi idő kellett ahhoz, hogy eleget tegyen a rendkívül szigorú ellenőrzési követelményeknek.

Hogyan lesz egy régészből FerMentor?

2021. június 27. 10:38

A fermentálást konyhatechnológiailag úgy határozhatjuk meg, mint szerves anyagok mikroorganizmusok segítségével, kontrollált körülmények között történő bontása/erjesztése.

15 fermentált élelmiszer az egészséges bélrendszerért

2023. december 2. 07:10

Talán nem is sejti, milyen sokféle erjesztett étel létezik a világon, ami nagyon jót tenne az emésztésének és az egészségének – de mégsem fogyasztja őket rendszeresen.

Egyre több a mesterséges tej az élelmiszerekben

2023. augusztus 19. 05:40

A vállalatok világszerte dolgoznak azon, hogy nagy mennyiségben állítsanak elő olyan mesterséges tejet, amely rendkívül hasonlít a tehéntejhez. A laboratóriumban előállítható terméknek környezetbarátnak és olcsónak kell lennie.