Életmód, gasztronómia

Elfeledett magyar ételek

Agrofórum Online

Hiába telnek az évek, hiába lesznek egyre modernebbek az ételek, az emberek szívesen nyúlnak vissza a régmúlt idők ízeihez, az elfeledett, olykor csak filmekből látott vagy könyvekben felbukkant ételekhez.

Hogy miért? Mert ami régen bevált, ma miért ne lehetne jó! Mert annak ugyanolyan varázsa van, mint egy patinás régiségnek vagy egy évszázadokat megélt, történelmi korú ékszernek.

Lássuk, melyek azok a hagyományos magyar ételek, amelyek egykoron jól ismertek és igen közkedveltek voltak, mára azonban már „kimentek a divatból”.

Hébeknédli

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 4 csapott teáskanál só
  • 4 dkg élesztő
  • 1 darab tojás
  • 3 evőkanál zsír
  • víz (a dagasztáshoz)
  • búzadara (a tészta pihentetéséhez)
  • zsír (a sütéshez)

Elkészítés:

1. A hozzávalókból lágy kelt tésztát gyúrunk, és 1 órán át kelesztjük.
2. A tésztát 4 részre vágjuk, mindegyiket 20×30 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük olvasztott zsírral, megszórjuk búzadarával, majd felcsavarjuk, mint a bejglit, és csomót kötünk belőle. A csigákat egy zsírozott, sütőpapírral kibélelt vaslábasba tesszük, lefedjük, és fél órát kelesztjük.
3. Ezután a közepébe öntünk fél bögre langyos vizet, majd előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. 45 perc után levesszük a fedőt, és tovább sütjük tűpróbáig. Forrón, babgulyással tálaljuk.

Káposztás nokedli

Hozzávalók:

  • 1 fej káposzta
  • 2 tojás
  • 200 g liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • víz

Elkészítés:

1. A káposztát vékonyra szeleteljük, és forró olajon megpároljuk.
2. A nokedli tésztát a szokásos módon elkészítjük: a lisztet, tojást, a vizet és a sót összekeverjük, majd lágy, forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk és pár perc alatt kifőzzük.
3. A kész nokedlit összekeverjük a káposztával, és néhány tojást ütünk rá (mint a tojásos nokedlire). Az egészet jól átkeverjük, forrón tálaljuk.

Petrezselymes lapcsánka

Hozzávalók:

  • 4 burgonya
  • 2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 gerezd fokhagyma áttörve
  • só, bors ízlés szerint
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük. Kinyomjuk a levét, majd hozzáadjuk a tojást, a lisztet, az aprított petrezselymet és a zúzott fokhagymát. Sóval és borssal ízesítjük. Összekeverjük, míg az egész egy sűrű massza nem lesz.
2. Forró olajba szaggatjuk egy kanállal a masszát és apró, fánkszerű, ropogós falatokat sütünk ki. Papírtörlőre szedjük, fokhagymával és tejföllel tálaljuk, mint a lángost.

Kukoricakása (sósan / édesen)

Hozzávalók:

  • 25 dkg kukoricadara
  • 1 liter víz / tej
  • egy csipet só / méz
  • ízesítéshez zsír, vaj, pirított hagyma, tejföl / akár lekvár, sajt

Elkészítés:

1. A vizet/tejet egy lábasban felforraljuk, és hozzáadjuk a sót/mézet (attól függően, hogy édesen vagy sósan készítjük-e el). Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a kukoricadarát, figyelve, hogy ne csomósodjon össze. 10-15 perc alatt puhára főzzük.
2. A kész kását zsírban pirított hagymával, tejföllel, vagy akár reszelt sajttal tálalhatjuk.

Az édes változatot mézzel, lekvárral vagy egy kis vajjal tálaljuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Akadályozhatom a házam előtti parkolást? Kellemetlen lesz hallani a választ

2025. december 17. 16:10

Sokan szívesen zárják le kövekkel, oszlopokkal, sövényekkel a házuk előtt lévő közterületet, nehogy idegenek oda parkoljanak – és közben szabálysértést követnek el.

Sárgarépa kisokos ízletes recepttel

2022. augusztus 22. 12:11

A sárgarépa nemcsak azért szuper zöldség, mert nagyon egészséges és számos pozitív élettani hatással rendelkezik, hanem azért is, mert egész évben könnyen beszerezhető, kedvező az ára, és rengeteg módon felhasználható.

Húsvéti sonka

2019. április 19. 06:37

Ha rajtam múlna, minden héten főznénk sonkát. Jó, hát lehet, hogy a tormát és a retket időnként lecserélném valami másra, de magát a sonkát szerintem nagyon nehezen tudnám megunni.

Imádni való pulykás finomságok

2018. november 1. 06:35

Gyermekek nagy kedvence lehet a sütőtökös pulyka, de vitamin- és fehérjedús fogást varázsolhatunk szilvából és pulykából is. A Gallicoop háziasszonya, Dosso Gabi ad ötleteket, hogy mivel is érdemes tálalni a pulykahúst.

Töltött paprika - pontyból

2019. március 10. 07:24

Nagyböjtben a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kampányt indít a halfogyasztás népszerűsítésére.