Hiába telnek az évek, hiába lesznek egyre modernebbek az ételek, az emberek szívesen nyúlnak vissza a régmúlt idők ízeihez, az elfeledett, olykor csak filmekből látott vagy könyvekben felbukkant ételekhez.
Hogy miért? Mert ami régen bevált, ma miért ne lehetne jó! Mert annak ugyanolyan varázsa van, mint egy patinás régiségnek vagy egy évszázadokat megélt, történelmi korú ékszernek.
Lássuk, melyek azok a hagyományos magyar ételek, amelyek egykoron jól ismertek és igen közkedveltek voltak, mára azonban már „kimentek a divatból”.
Hébeknédli
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 4 csapott teáskanál só
- 4 dkg élesztő
- 1 darab tojás
- 3 evőkanál zsír
- víz (a dagasztáshoz)
- búzadara (a tészta pihentetéséhez)
- zsír (a sütéshez)
Elkészítés:
1. A hozzávalókból lágy kelt tésztát gyúrunk, és 1 órán át kelesztjük.
2. A tésztát 4 részre vágjuk, mindegyiket 20×30 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük olvasztott zsírral, megszórjuk búzadarával, majd felcsavarjuk, mint a bejglit, és csomót kötünk belőle. A csigákat egy zsírozott, sütőpapírral kibélelt vaslábasba tesszük, lefedjük, és fél órát kelesztjük.
3. Ezután a közepébe öntünk fél bögre langyos vizet, majd előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. 45 perc után levesszük a fedőt, és tovább sütjük tűpróbáig. Forrón, babgulyással tálaljuk.
Káposztás nokedli
Hozzávalók:
- 1 fej káposzta
- 2 tojás
- 200 g liszt
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olaj
- víz
Elkészítés:
1. A káposztát vékonyra szeleteljük, és forró olajon megpároljuk.
2. A nokedli tésztát a szokásos módon elkészítjük: a lisztet, tojást, a vizet és a sót összekeverjük, majd lágy, forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk és pár perc alatt kifőzzük.
3. A kész nokedlit összekeverjük a káposztával, és néhány tojást ütünk rá (mint a tojásos nokedlire). Az egészet jól átkeverjük, forrón tálaljuk.
Petrezselymes lapcsánka
Hozzávalók:
- 4 burgonya
- 2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
- 1 tojás
- 3 evőkanál liszt
- 1 gerezd fokhagyma áttörve
- só, bors ízlés szerint
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük. Kinyomjuk a levét, majd hozzáadjuk a tojást, a lisztet, az aprított petrezselymet és a zúzott fokhagymát. Sóval és borssal ízesítjük. Összekeverjük, míg az egész egy sűrű massza nem lesz.
2. Forró olajba szaggatjuk egy kanállal a masszát és apró, fánkszerű, ropogós falatokat sütünk ki. Papírtörlőre szedjük, fokhagymával és tejföllel tálaljuk, mint a lángost.
Kukoricakása (sósan / édesen)
Hozzávalók:
- 25 dkg kukoricadara
- 1 liter víz / tej
- egy csipet só / méz
- ízesítéshez zsír, vaj, pirított hagyma, tejföl / akár lekvár, sajt
Elkészítés:
1. A vizet/tejet egy lábasban felforraljuk, és hozzáadjuk a sót/mézet (attól függően, hogy édesen vagy sósan készítjük-e el). Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a kukoricadarát, figyelve, hogy ne csomósodjon össze. 10-15 perc alatt puhára főzzük.
2. A kész kását zsírban pirított hagymával, tejföllel, vagy akár reszelt sajttal tálalhatjuk.
Az édes változatot mézzel, lekvárral vagy egy kis vajjal tálaljuk.