Állattenyésztés

Miért tart valaki manapság háztáji csirkét?

Science Daily

A háztáji baromfi esetében elmosódik a határvonal aközött, amit hagyományosan haszonállatnak, illetve társállatnak vagy háziállatnak nevezünk. Míg más háztáji haszonállat tartása, például a szarvasmarháé a teje miatt vagy a sertésé a húsa miatt visszaszorult, a háztáji csirke kiállta az idő próbáját.

Egy ausztrál tanulmány betekintést nyújt a háztáji baromfival kapcsolatos motivációkba és hozzáállásba. Kiderült, hogy a tulajdonosok a csirkéket a háziállat és a haszonállat keverékének, valamint megbízható élelmiszerforrásnak tekintik.

Szeretjük, mégis megesszük

A baromfitartás, szinte mióta a világ a világ, de legalábbis mióta az ember letelepedett életmódot folytat, része az életmódunknak. Könnyen tartható élelmiszert jelent mint tojástermelő és mint húsforrás, ráadásul a konyhai hulladék hatékony újrahasznosítója.

Ennek ellenére az ausztrál résztvevők elmondták, hogy a csirkéiknek jól körülírható személyiségük van, háziállatnak tekinthetők, és gyakran társaságként is szolgálnak gazdáiknak. A nem vegetáriánus résztvevők hozzátették, hogy bár esznek húst, de semmiképpen sem ölnék meg vagy ennék meg a saját csirkéiket.

Bár az érzelmi kötődés nyilvánvaló, a csirkék nem kapnak olyan szintű gondoskodást, mint a hagyományos társállatok, például a macskák és a kutyák. Nem vinnék a tulajdonosok állatorvoshoz a csirkéket, ha megbetegednének. A baromfitartást tehát nem a szeretet, hanem az állatok hasznossága motiválta: folyamatosan friss és nyilvánvalóan megbízható forrásból származó tojást tojtak.

A tulajdonosok szabadon tartották az baromfikat, mert úgy gondolták, az természetesebb etikusabb és biztonságosabb a számukra.

Politikával kapcsolatos motivációk is felfedezhetők

A kutatók azt tapasztalták, hogy a háztáji baromfitartásnak politikai vonatkozásai is vannak. Ilyenek az állatjóléti szempontok, valamint hogy sokan a Covid-járvány idején kialakult félelmükben, hogy nem lesz elég élelmiszer, vágtak bele a baromfitartásba.

A résztvevők sok esetben gyanakodnak a boltban megvásárolható termékek minőségére és általában arra az összetett és szinte átláthatatlan rendszerre, amely az élelmiszert biztosítja számunkra. Ez volt a másik fő motivációjuk, hogy háztáji baromfikat tartsanak otthon.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntartható tejpótló, ami működik

2025. október 26. 16:10

A HP 100 enzimkezelt szójafehérje hozza a tejfehérje teljesítményét, miközben olcsóbb és fenntarthatóbb.

A sertéstartók isszák meg az autóipari csatározások levét, Kína bekeményített

2025. október 19. 09:10

Az elektromos autók behozatalán kapott hajba az Európai Unió és Kína, a csetepaté elszenvedője viszont egy harmadik fél lett, a sertéstenyésztési ágazat.

Fűzfa mint klímamentő takarmány? Ígéretes kutatás!

2025. október 17. 07:10

A fűzfa levele akár 80%-kal csökkentheti a szarvasmarhák káros gázkibocsátását – és ezzel új irányt mutathat az állattartásban.

Emberre is veszélyesek a Balatonban megjelent állatok, nem szerencsés találkozni velük

2025. október 14. 16:10

Rendszeresen gyérítik ezt az invazív halfajtát Magyarország vizeiben, de egyelőre kilátástalan az ellenük való küzdelem.

A sertéshús- és baromfihús-ágazat a járvány nagy vesztese

2020. május 27. 10:16

Mindkettőben kettős vírushatás volt érzékelhető, hiszen a sertések esetében az afrikai sertéspestis a világpiacot is jelentősen befolyásoló módon Kínában is súlyos válságot okozott, illetve a baromfikat is érintette egy komolyabb vírus.

Kétmilliárd forint támogatás érhető el a baromfi- és sertéságazatban

2019. június 18. 12:33

A támogatási kérelem 2019. június 24. és július 5. között nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz, a Kincstár által rendszeresített és a honlapján közleményben közzétett nyomtatványon.

A brit baromfitenyésztők a szén-dioxid-gáz hiánya miatt aggódnak

2021. szeptember 24. 07:17

Egyes húsfeldolgozók újraaktiválták a régi elektromos kábító berendezéseket, amelyekkel körülbelül 30 százalékkal lassabban lehet dolgozni.

Baromfihús-fogyasztás népszerűsítésére is szükség lenne

2018. december 19. 15:02

Baromfifogyasztást népszerűsítő kampányt tart szükségesnek a hazai piacon a BTT. A szervezet elnöksége a közelmúltban úgy határozott, hogy ez ügyben az Agrárminisztériumhoz és az Agrármarketing Centrumhoz fordul.