Életmód, gasztronómia

Készítsünk fenyőszirupot!

Agrofórum Online

Úgy tartják, a házi fenyőszirup olyan, mintha a karácsony illata lenne palackba zárva. Ehhez ráadásul decemberben már otthon is találunk alapanyagot: a luc- és a duglászfenyő tűlevelei tökéletesen alkalmasak arra, hogy egy-egy gallynyit a konyhában is felhasználjunk belőlük.

Aki nem tudná: a házi fenyőszirup isteni ízt ad a koktéloknak, a frissítő italoknak, de még a teáknak is – ráadásul gyógyító hatású. Ha tehát igazi, hamisítatlan karácsonyi ízekre vágyunk, amely a téli hegyek és erdők illatát idézi, érdemes kitanulnunk a szirupkészítés minden csínját-bínját.

Ajándéknak is tökéletes

Ez a különleges, citrusos-erdei illatú szirup azonban nem csak „házi” használatra jó: mivel különleges és látványos, érdemes kisebb-nagyobb üvegekbe palackozni és a közelgő ünnepek alkalmával a szeretteinknek ajándékba adni. Az üveg nyakára lehet apró fenyőgallyat, tobozt kötni egy szál rusztikus látványt nyújtó szalmával vagy spárgával, és máris kész az egyedi, házi készítésű ajándékunk!

Egy maréknyi tűlevél is elegendő

A szirupunkhoz szükségünk lesz egy maréknyi tűlevélre. Nem mindegy azonban, milyen fenyőt választunk. Célszerű olyan helyről szedni a tűleveleket, ahol a fenyőket biztos nem kezelték vegyszerekkel, és ahol nem állnak az út szélén, így nincsenek kitéve az utakról származó pornak és kipufogógázoknak.

Ne sötét, hanem inkább zsenge, világoszöld tűleveleket szedjünk. Kerüljük a mérgező fajokat (amerikai sárgafenyő, tiszafa), csak olyan fenyőről szedjünk tűlevelet, amit biztosan (fel)ismerünk.

Most azonban lássuk a receptet!

Fenyőszirup

Hozzávalók:

  • 1 bögre víz
  • 2-3 ek cukor
  • 1 marék fenyő tűlevél

Elkészítés:

1.) Egy bögre vízhez hozzáadjuk a cukrot, és egy lábasban cukorszirupot főzünk belőle, majd lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a tűleveleket. Ezt a keveréket állni hagyjuk 2-3 órán át.
2.) Ezután leszűrjük, és a szirupot lezárt üvegbe töltjük, majd a hűtőbe tesszük. Egy hónapig használható fel a fenyőszirup – adhatjuk koktélokhoz, üdítőkhöz és teákhoz.

Figyelem: terhes és szoptató anyák számára, valamint fenyő/pollenallergiában szenvedők számára nem tanácsos a fenyőszirup fogyasztása!

Köhögés ellen is kiváló!

A tűlevelek nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaznak, ami létfontosságú az egészséges immunrendszer szempontjából. A tűlevelekben gyanta és számos különböző olaj, valamint terpének, monoterpének és szeszkviterpének illóolajai találhatók.

A fenyőszirup köptető hatású, ami azt jelenti, hogy segít fellazítani a légcsőbe letapadt váladékot, hogy azt felköhöghessük és megszabaduljunk tőle. Keringésserkentő, antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik és enyhe vizelethajtó. A fenyőszirup nagyon jó hatással van a tüdőre, a mellkasra és a légzőrendszerre, így jelentős mértékben segít köhögés esetén.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Vetésforgó a konyhakertben: használjuk ki az előnyeit!

2024. augusztus 24. 11:10

A vetésforgó lényege, hogy a zöldségfélék meghatározott csoportjait minden évben a konyhakert más-más részén termesztjük. De mire is jó ez?

Kevesebb a szőlő, több a gyepterület

2020. augusztus 9. 13:17

A megyei átlagárak alakulását az adott évben forgalomba kerülő földek ára határozza meg. A föld minőségétől és egyéb tényezőktől függően a megyék közötti és a megyéken belüli árkülönbségek jelentősek is lehetnek.

Ingatlanpiac: a szép kert is fontos!

2022. április 30. 15:41

Egy ingatlanértékesítésnél a kert az egyik olyan tényező, amit a legtöbben elfelejtenek a hirdetésnél.

Konyhakerti növények a díszágyásban

2021. május 15. 09:15

Vegyesen a díszkert és a konyhakert? Miért is ne? A régi falusi kertekben sem volt ritka megoldás, mert egyrészt sokan ismerték az egymást segítő növények működését, másrészt messze nem volt annyira divat a „steril” díszkert és konyhakert határozott elkülönítése. Nem is célszerű, máris mondok pár érvet miért!