Növénytermesztés

Mesterséges huminsavak menthetik meg a termőföldeket?

Agrofórum Online

Mesterséges huminsavaknak köszönhetően elérhető közelségbe kerül a humusz gyors előállítása, és a folyamat a biogázüzemek üzemeltetőinek is érdekes lehet. A természetes folyamatokkal ellentétben, amelyeknél a humuszképző anyagok kialakulása több évig tart, az új eljárás sokkal gyorsabb megoldást kínál.

A hagyományos komposztálási folyamatok során üvegházhatású gázok is keletkeznek, míg az újonnan kifejlesztett módszer várhatóan csökkenti ezeket a kibocsátásokat. A Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy legfrissebb tájékoztatása szerint az eljárást hidrotermikus humifikációnak nevezik, amellyel percek alatt humuszszerű anyag állítható elő.

A huminsavak haszna

Tanulmányok szerint a termékeny termőföldekben körülbelül háromszázaléknyi huminsav van jelen. Az ilyen humuszos anyagok elősegítik a víz és az ásványi anyagok tárolását a talajban, hozzájárulva, hogy a fontos mikroorganizmusok számára megfelelő környezet alakuljon ki. Ezek a pozitív hatások csökkentik mind a vízigényt, mind a műtrágyák használatát.

A huminanyagok a pH-érték stabilizálásával is jellemezhetőek. Ez a pufferfunkció azt jelenti, hogy a műtrágyákból származó nitrogén hosszabb ideig megmarad a talajban, ami csökkenti a talajvízbe való kimosódást, és ezáltal védi a vízkészleteket. A kutatók viszont hő, nyomás és víz segítségével mesterségesen hajtják végre azt a folyamatot, amely a természetes mikroorganizmusok számára normál körülmények között évekig tartana.

Nagy nyomáson, magas hőmérsékleten percek alatt huminsavak keletkeznek

A magyarázatokból az is kiderül, hogy a biomasszát és a vizet a bioreaktorba meghatározott keverési arányban – körülbelül 0,1-0,4 – adagolják. Ott a rostokat, például a cellulózt, a hemicellulózt és a lignint nagy nyomáson, hat és 60 bar között, 160 és 240 Celsius-fok közötti hőmérsékleten lebontják, és mesterséges huminsavakat tartalmazó, barna, szilárd terméket kapnak.

A kutatás célja a huminsavakon alapuló új mikrotrágyák kifejlesztése. Az első értékelések azt mutatják, hogy már e termékek parányi mennyiségének (0,01 százalék) használata is pozitív hatással van a talajban a csírázóképességre. Ugyanakkor a növényvilág is profitálhat a jobb tápanyagfelvételből.

A biogáztermelők is profitálhatnak belőle

A biogáziparban is alkalmazható a folyamat, ugyanis a mesterséges humifikáció lehetővé teszi a maradék anyagok teljes körű hasznosítását. Az erjedés során keletkező maradékok szárazanyag-tartalmának akár 37 százaléka is humifikálható, ami oldható szerves vegyületeket is létrehoz a technológiai folyadékban. Ezeket aztán a biogáztermelés során vissza lehet vezetni az anaerob folyamatba, hogy jelentősen növeljék a metánhozamot. Ugyanakkor humuszban gazdag fermentációs maradék keletkezik, amely szerves trágyaként szolgálhat, és így kiválthatja az ásványi trágyákat.

Az még tisztázásra vár például, hogy mesterségesen mely maradékok alakíthatók át könnyen humuszos anyagokká. Azt is vizsgálni fogják, hogyan lehet a folyamatot finomhangolni, és milyen mértékben növelhető így a talajban tartósan megkötött szén mennyisége.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ha hiányosan kelt a kukorica: hogyan találjuk meg az okát?

2025. január 30. 11:10

A termelők sokszor maguk sem értik, hogy mi okozza a kukoricaállományukban a hiányos, foltos kelést. Pedig kis keresgéléssel feltárhatók az okok.

A kukorica felépítése határozza meg, hol teljesít a legjobban

2025. január 27. 14:40

Így maximalizálhatja a hozamot: a hibridek levélszerkezete és csőtípusa befolyásolja, hogy intenzív vagy stressznek kitett területen vethetők-e.

Direktvetés angol technológiával: van, aki erre esküszik

2025. január 23. 09:40

A német gazdálkodó több előnyét látja a no-tillnek, mint hátrányát. A speciális vetési körülményekhez pedig egy direktvető gépet vásárolt.

Hol terveznek költségcsökkentést a gazdálkodók 2025-ben?

2025. január 20. 10:10

Az árrés és a bevételek egyre kisebbek, muszáj a kiadásokat megfogni, a költségeket csökkenteni. Melyik ujjába harap a termelő?

Elvékonyodtak a hagyományosan művelt talajok

2020. október 11. 05:43

A talaj élettartamának meghosszabbításának egyik legjobb módja a termőföld erdővé történő átalakítása. Ez viszont a gazdálkodási terület csökkenését jelenti.

Kevésbé drágultak tavaly a termőföldek - a szőlő és a gyümölcsös a legdrágább

2019. május 29. 10:20

Ismét áremelkedés jellemezte a magyarországi termőföldpiacot 2018 első három negyedévében, a növekedés mértéke ugyanakkor 2015 óta először mutatott csökkenést, annak ellenére, hogy a forgalom nem esett vissza 2017-hez képest.

Kevesebb termőföld cserélt gazdát tavaly

2023. június 20. 12:42

Tavaly 19 százalékkal kevesebb tranzakció keretében 21 százalékkal kisebb termőföld-terület cserélt gazdát, mint egy évvel korábban, az árak emelkedése viszont továbbra is töretlen, 2022-ben 3,2 százalékkal nőtt az eladott termőföldek átlagos hektárára.

Ideális talajteszt - Ismerjük meg jobban termőföldünket!

2019. február 18. 07:54

A hagyományos vegyi profil mellett, a VitTellus a talaj fizikai és biológiai egyensúlyát is méri, majd számszerűsíti. Tökéletes módszer, hogy a gazdák még jobban megismerjék földjüket, és a számok ismeretében megalapozottabb döntéseket hozzanak például a növényvédő szerek használatáról.