Életmód, gasztronómia

Szerencsehozó sütemények az új évre

Agrofórum Online

A szilveszter az év azon mágikus napja, amikor még a nem babonás emberek is érzik, hogy megint lezárult egy korszak, elmúlt egy év, és az új év talán sokkal több jót, örömöt és boldogságot hoz majd, mint az, amit maguk mögött hagytak.

Éppen ezért szívesen vásárolnak szerencsehozó amuletteket, és sütnek szerencsehozó süteményeket – hiszen mi van, ha épp ezek hozzák meg azt a csipetnyi varázslatot, amire az új esztendőben szükségük lesz?

A legnépszerűbbek emiatt a szerencsét szimbolizáló édességek: a malac alakú sütemények, a négylevelű lóherét formázó linzerek, a patkó alakú kiflik, a mákkal (vagyis bőséggel) töltött sütemények és persze azok a desszertek, amelyek valamiféleképpen a bőségre hajaznak.

Most azonban lássunk néhányat ezek közül!

Mákos/diós kifli

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 700 g finomliszt
  • 5 g instant élesztő
  • 90 g porcukor
  • 5 g só
  • 4 db tojássárgája
  • 190 ml tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 300 g vaj
  • 3 db tojás (lekenéshez)

A töltelékhez:

  • 230 ml tej
  • 400 g porcukor
  • 200 g darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 200 g darált dió
  • 10 ml rumaroma (1 evőkanál)
  • 1 csipet fahéj

Elkészítés:

1.) Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, majd hűtőben pihentetjük 1 órát. A tésztát 27 g-os darabokra osztjuk, majd kinyújtjuk és megtöltjük a mákos /diós töltelékkel.
2.) Feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, majd tojássárgájával, végül tojásfehérjével kenjük meg. 30 percig pihentetjük, majd sütőben 180 fokon 15 perc alatt készre sütjük.
Mákos töltelék: a tejet a cukorral, vaníliás cukorral és citromhéjjal felforraljuk, hozzáadjuk a mákot, majd sűrűsödésig melegítjük. Hagyjuk kihűlni.
Diós töltelék: a tejet cukorral, vaníliás cukorral, rumaromával, fahéjjal és citromhéjjal felforraljuk, majd hozzáadjuk a diót és besűrítjük. Hagyjuk kihűlni.

Négylevelű lóhere/patkó alakú linzer

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin vagy vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • lekvár

Elkészítés:

1.) A lisztet, sütőport, porcukrot és a vaníliás cukrot egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a margarint (vagy vajat), a tojás sárgáját, és a citrom reszelt héját, majd összegyúrjuk. A tésztát fóliába csomagolva 1 órát a hűtőben pihentetjük.

2.) A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk, a linzereket sütőpapírral bélelt tepsiben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk. Szilveszteri formák: a négylevelű lóhere, a malac, a patkó és a csillag. Ha nincs különleges formánk, a sima kör vagy fodros szélű, lyukas kör alakú forma is nagyon szép linzereket eredményez – főként, ha kettesével lekvárral összeragasztjuk őket.

Bőséghozó desszert

Hozzávalók:

  • 6 dl tej
  • 2 dkg vaj
  • 22 dkg cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 4 tojás
  • 7 dkg zsemlemorzsa
  • 1 üveg sárgabarack lekvár
  • 1 csipet só

Elkészítés:

1.) Kivajazunk egy 1,5 literes jénait. A tejet, vajat, 5 dkg cukrot és a reszelt narancshéjat felmelegítjük.
2.) A tojások sárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a meleg tejes keveréket, végül belekeverjük a zsemlemorzsát.
3.) A masszát a jénai tálba öntjük, és 15 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük, amíg a krém megszilárdul.
4.) Rákenjük a baracklekvárt, majd a tojásfehérjéket sóval és a maradék cukorral kemény habbá verjük. A habot a lekváros rétegre kenjük, és a tálat visszatesszük a sütőbe 15-20 percre, amíg a hab ropogósra sül.

Marcipános malackák

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

25 dkg margarin

15 dkg marcipán massza

15 dkg cukor

4 tojássárgája

4 ek tej

A tetejére:

5 dkg mazsola

0,5 dl tej

Elkészítés:

1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 4 mm vastagra nyújtjuk. A tésztát kiszúrjuk egy nagyobb és egy kisebb pogácsaszaggatóval. A nagy lyukúból 2x annyira lesz szükségünk, hiszen ebből lesz a malackák feje, illetve a másik darabot félbevágva a füleik. A kicsi pogácsaszaggatóval tudjuk kiszúrni az orrukat, amelybe egy evőpálcával 2 lyukat fúrhatunk (orrlyuk gyanánt), majd miután összeállítottuk a fejüket, a szemüket mazsolaszemekből (vagy cukorszirupból) elkészítjük.

2.) A malackákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tejjel megkenjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

A mézeskalács színes története

2023. december 21. 14:10

A hagyományos karácsonyi sütemények sorában talán a legfontosabb szerepet a mézeskalács tölti be, hiszen az elkészítésébe, díszítésébe akár a legkisebbek is bevonhatók, az illata pedig, egybeolvadva a fenyőfa illatával, utánozhatatlan hangulatot teremt. De honnan ered a mézeskalács-készítés hagyománya?

Majomkenyér

2018. január 26. 10:32

Ez az az édesség, amiről mindig a gyerekzsúrok jutnak eszembe.

Már most elkezdték a karácsonyi sütemények készítését

2023. augusztus 20. 05:40

Még magas nyári hőmérséklet uralkodik mindenfelé, de Németországban az Érchegység és Drezda első pékségei már stabilan a karácsonyra koncentrálnak. Náluk már az első stollenek kerülnek a sütőbe.

Klasszikus lekváros linzer

2018. március 16. 09:18

Nagymamám minden családi összejövetelre sütött egy adag lekváros linzert.