Kína a közelmúltban engedélyezett öt génszerkesztett növényfajtát, valamint 12 génmódosított (GMO) szójabab-, kukorica- és gyapotfajtát annak érdekében, hogy növelje a terméshozamokat, csökkentse az importfüggőséget, és megerősítse az ország élelmezésbiztonságát.
A Kínai Mezőgazdasági Minisztérium bejelentette, hogy biztonsági tanúsítványt adott ki a 17 jóváhagyott növényfajta számára. A génszerkesztett fajták között két szója-, valamint egy-egy búza-, kukorica- és rizsfajta található.
Nem idegen gének
Az újonnan engedélyezett vetőmagok között szerepelnek a pekingi székhelyű Dabeinong takarmánygyártó cég és a Syngenta Group kínai leányvállalata, a China National Seed Group által fejlesztett változatok. A génszerkesztés során nem idegen géneket illesztenek be a növénybe, hanem a már meglévő géneket módosítják a növény tulajdonságainak javítása érdekében. Számos tudós biztonságosabbnak tartja ezt a technológiát, mint a génmódosítást.
A minisztérium emellett jóváhagyta a német BASF vegyipari vállalat által fejlesztett, rovarrezisztens és gyomirtószer-toleráns génmódosított szójafajta importját is, amely kizárólag feldolgozási célokra használható.
Cél az import visszafogása
Az elmúlt év során Kína fokozta a nagyobb terméshozamú GMO kukorica- és szójafajták engedélyezését, hogy növelje a hazai termelést és mérsékelje a gabonaimportot.
Az ország főként takarmányozási célokra importál génmódosított növényeket, az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek készítéshez továbbra is nagyrészt GMO-mentes fajtákat használ. Ugyanakkor a kínai lakosság körében továbbra is sokan aggódnak a génmódosított élelmiszerek biztonságossága miatt – írta a Reuters brit hírügynökség.
Globális hatások
Kína ezen lépései a globális élelmiszerpiaci helyzetre is hatással lehetnek, mivel az ország jelentős szereplő a szója és a kukorica világpiaci keresletében. A géntechnológiai innovációk engedélyezése Kína élelmezési stratégiájának része. Az ország hosszú távon a terméshozam maximalizálásával és az éghajlati kihívásokhoz való alkalmazkodással kívánja biztosítani az önellátást és a stabilitást.
Fotó: Pexels