31℃ 16℃
június 22. Paulina, Tamás
Életmód, gasztronómia

Együnk fekete fokhagymát!

Agrofórum Online

Első látványra sokkolónak tűnhetnek a szénfekete fokhagymagerezdek, pedig az egészségguruk szerint ez ma az egyik legegészségesebb étel!

A fekete fokhagyma a hiedelmekkel ellentétben nem egy speciális fokhagymafajta, hanem egy olyan, rövid idő alatt elkészíthető hagyományos fokhagyma, amit magas hőmérsékleten és magas páratartalom mellett heteken át érleltek.

A fokhagymagerezdek pedig a Maillard-reakció eredményeként barnává, majd végül feketévé válnak. (A Maillard-reakció egy kémiai folyamat, amely során az aminosavak és a reduktív cukrok magas hőmérsékleten reakcióba lépnek egymással.)

A fekete fokhagyma színe szénfekete, az íze enyhébb, de aromásabb, az állaga pedig ragadósabb (vagy épp szárazabb), mint a nyers fokhagymáé. A fekete fokhagyma számos olyan előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amelyek pozitív hatással vannak az egészségre és felülmúlják a nyers fokhagyma jótékony hatásait.

Cikkünkben a fekete fokhagyma 6 potenciális egészségügyi előnyét vesszük górcső alá.

1. Magasabb antioxidáns-tartalmú

Az érlelési folyamat hatására a fekete fokhagyma lényegesen több antioxidánst tartalmaz, mint a nyers fokhagyma. Ez részben azért van így, mert az allicin (az a vegyület, amely a fokhagyma csípős illatát adja, amikor szétnyomjuk) a fekete fokhagyma érlelése során antioxidáns vegyületekké, így alkaloidokká és flavonoidokká alakul át.

A fekete fokhagymában az érlelés során jelentősen megnövekedik az antioxidánsok mennyisége. A kutatás eredményei szerint a fokhagyma 21 napos érlelés után éri el a legmagasabb antioxidáns-szintet.

2. Szabályozza a vércukorszintet

A cukorbetegeknél a kontrollálatlanul magas vércukorszint növeli a szövődmények kockázatát, beleértve a vesekárosodást, a fertőzéseket és a szívbetegségeket. Egy 2019-es vizsgálatban, melynek során magas zsír- és cukortartalmú étrenden táplált patkányokat vizsgáltak, megállapították, hogy a fekete fokhagyma kivonatával történő kezelés anyagcsere-javulást eredményezett. Csökkent az állatok koleszterinszintje, csökkentek a gyulladásos folyamatok és mérséklődött az éhségérzet.

Az érlelt fekete fokhagyma magasabb szintű antioxidáns-aktivitást eredményezett, mint a friss fokhagyma. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az érlelt fekete fokhagyma antioxidáns tulajdonságai révén segíthet megelőzni a cukorbetegség szövődményeit. Továbbá a fekete fokhagymát fogyasztó patkányok vérében jelentősen alacsonyabb glükóz- és inzulinszintet tapasztaltak azokhoz képest, amelyek nem fogyasztottak fekete fokhagymát.

3. Csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát

Az állatokon végzett kísérletek kimutatták, hogy a fekete fokhagyma csökkentheti a szívbetegségek mutatóinak, többek között a vérben lévő összkoleszterin, LDL (rossz) koleszterin és trigliceridek szintjét, valamint a HDL (jó) koleszterinszintet is növelheti.

Egy állatkísérletben a nyers és a fekete fokhagyma hatását hasonlították össze olyan patkányoknál, amelyek az iszkémia – a szív-vérellátás hiánya – okozta szívkárosodásból lábadoztak. A kutatók megállapították, hogy mind a nyers, mind a fekete fokhagyma segített a vérkeringés fellendítésében, hogy megóvja a szívet a károsodástól. A fekete fokhagymakivonat segített csökkenteni a vérzsírok, a trigliceridek és az összkoleszterin szintjét a magas zsírtartalmú étrend mellett.

4. Jó hatással van az agyi funkciókra

A fekete fokhagyma segíthet megelőzni azokat a gyulladásos folyamatokat, amelyek gyengítik a memóriát és idővel káros hatással lehetnek az agyműködésre. A tudósok szerint az idegrendszer gyulladása szerepet játszhat az Alzheimer-kór kialakulásában.

Egy patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a fekete fokhagyma fogyasztása csökkentheti a béta-amiloid okozta agyi gyulladást, sőt javíthatja a rövid távú memóriát. Egy másik kutatásban a tudósok oxidatív stresszt idéztek elő patkányok agyában. A fekete fokhagymakivonat azonban megakadályozta, hogy az oxidatív stressz memóriazavarokat okozzon.

5. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik

A fekete fokhagyma a rákos sejtek ellen is hatékony lehet. Egy kutatás során 21 önkéntes véréből származó mintákat vizsgáltak, és kimutatták, hogy a fekete fokhagyma kivonata erősebb immunerősítő, antioxidáns és rákellenes hatású, mint a nyers fokhagymakivonat. A kutatók azt is megállapították, hogy a fekete fokhagyma kivonata 72 órán belül toxikus hatást fejt ki a tüdő-, mell-, gyomor- és májrákos sejtekre és gátolta a vastagbélrákos sejtek növekedését.

6. Májvédő hatású

A fekete fokhagyma segíthet megóvni a májat a vegyszerek, gyógyszerek, alkohol és kórokozók okozta károsodástól. A fekete fokhagyma védő hatást fejt ki májkárosodás esetén, megelőzve a további sérüléseket.

Krónikus betegségek esetén is hasznos lehet. Egy állatkísérlet kimutatta, hogy javította a krónikus alkohol okozta májkárosodás következtében csökkent májfunkciót, vélhetően az antioxidáns hatásának köszönhetően. Egy másik vizsgálatban az elhízott patkányoknál az érlelt fekete fokhagyma csökkentette az ALT és AST szintjét – ez a két enzim a vérben a májkárosodás jele.

Lehetséges hátrányok

Sem a nyers, sem a fekete fokhagyma fogyasztásának nincsenek komoly mellékhatásai, de mivel vérhígító hatású, nagy mennyiségben elfogyasztva megnövekedhet a vérzékenység kockázata. Emiatt a vérhígítót szedő embereknek kerülniük kell a túlzott fogyasztását.

Egy kutatás megvizsgálta az érlelt fokhagymakivonat (AGE) hatását vérhígítót szedő embereknél, és nem talált komoly kockázatot. Mindazonáltal, ha valaki ilyen jellegű gyógyszert szed, célszerű az orvosával konzultálnia, mielőtt kúraszerű fokhagymaevésbe kezdene. Azoknak, akik allergiásak a nyers fokhagymára, a fekete fokhagymát is kerülniük kell.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Nagyot drágult a sárgarépa és a petrezselyem - Zöldség- és gyümölcsárak a nagybani piacról

2018. október 23. 11:42

A hazai tisztított dió 3150 forint/kilogramm áron szerepelt a vizsgált heti kínálatban, a szelídgesztenyét az előző hetivel azonos áron kínálták (1000 forint/kilogramm).

A fokhagymát érdemes lefagyasztanunk?

2024. november 26. 06:40

A fokhagyma alapvetően fagyasztható, de a fagyasztás során az állaga romlik, és íze is veszít az intenzitásából.

Értékes zöldségnövényeink II. rész

2018. július 27. 11:07

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?

Miként termeszthető fokhagyma kerti körülmények között?

2025. április 28. 04:39

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan termeszthető hatékonyan a fokhagyma kerti körülmények között? Mire érdemes különösen figyelni?