Szőlő-Bor

A szőlő metszése soft pruning módszerrel + videó

Agrofórum Online

A szőlő metszésének, tőketerhelés kialakításának számos módja ismeretes. Közben azonban figyelem szentelendő a tőke fás részeinek védelmének is, hiszen többek között ezzel alapozhatjuk meg a növény hosszú élettartamát. A kulcs pedig a metszésmód megválasztása.

A módszer nem újkeletű

A szőlőtőke fás részeinek védelmét előtérbe helyező metszésmód nem újkeletű. Az úgynevezett soft pruning metszésmód során a fás részek folyamatos felépítését vesszük alapul a termésszabályozás, és a tőke egészségének védelme érdekében.

A metszésmód kétségkívül régi, a szemléletmód azonban más: a precizitás, valamint a tőkéken ejtett metszési sebek előrejelzése kulcsfontosságú. Ezzel a technikával vezetjük a tőke növekedését, egy kontrollált formában, miközben a fás részek vitalitásának megtartása lebeg a szemünk előtt. Érdekesség, hogy a badacsonyi szőlőkre jellemző két világos rügyes metszés ugyanezen az elven alapul.

A mély metszési sebek okozta elhalt részek korlátozzák a tápanyagok, víz szállítását (Fotó: Dabis Balázs Silvius)
A mély metszési sebek okozta elhalt részek korlátozzák a tápanyagok, víz szállítását (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

Amikor a szőlő metszéséről beszélünk, elsődleges amit figyelembe veszünk, az a rügyterhelés. Erőteljes beavatkozást végzünk télen, a tavaly képződött rügyeknek, vesszőknek akár 95-100%-át is eltávolítjuk (utóbbi kopaszmetszés esetében). Tehát, tulajdonképpen a ,,lián” életében sebzéseket ejtünk annak érdekében, hogy a támrendszeren belül tartsuk a növényt.

Dr. Lukácsy György, a soft pruning metszésmód méltán neves hazai szakértője (Fotó: Dabis Balázs Silvius)
Dr. Lukácsy György, a soft pruning metszésmód méltán neves hazai szakértője (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

Együttműködés az akrotóniával

A metszéssel igyekszünk ellensúlyozni a növény akrotóniás jellegét, vagyis azt, hogy mindig a felső helyzetű rügyek hajtása dominál. A tankönyvekben gyakran olvasható, miszerint ,,küzdünk az akrotónia” ellen. Miközben nem feltétlenül kell ádáz harcokat vívni a természettel. A gondolkodásunk és metszőollónk párosával tűzzük ki azt a célt, hogy minden évben hozzáteszünk a tőke fás részeihez egy pár milliméter egészséges részt.

Videónkban Dr. Lukácsy György, a soft pruning hazai neves szakértője kalauzolja kedves nézőinket ennek a különleges megközelítésnek a világába.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A vulkánok íze a poharunkban: tűzben született borok titka

2025. október 23. 11:10

A vulkanikus talajból születő borok a föld energiáját hordozzák – mélyek, tüzesek és utánozhatatlanul magyarok.

Palackba zárt marketing: amikor a bor külseje dönt helyettünk

2025. október 19. 14:10

Forma, szín, címke, kupak: a borospalack minden részlete üzen a vásárlónak. De vajon mennyire hagyjuk magunkat befolyásolni?

Az amerikai szőlőkabóca: egy veszélyes jövevény a hazai szőlőkben. Hogyan került ide?

2025. október 10. 12:10

Az amerikai szőlőkabóca apró rovar, mégis egész borvidékeket tehet tönkre – fitoplazmát terjeszt, amely halálos a tőkéknek.

Természet adta minőség – mitől különleges a Reizer-bor?

2025. szeptember 17. 08:10

A túrterebesi Reizer Pincészet a tradíciót és a modern borászatot ötvözi – Reizer Gergő autodidakta módon vált díjnyertes borásszá.

Mitől lesznek összesodrott levelek a körtefákon?

2023. augusztus 2. 04:36

Mitől lesznek a körtefákon elszáradó levelek, melyek össze vannak sodorva?

Globális Szőlő Kongresszus

2021. július 3. 04:39

Európában a COVID-2019 pandémia hatására kialakult új étkezési szokások a szőlőfogyasztásra is hatást gyakoroltak.

Kacskaringós rajzolatok a szőlő levelén - rossz jel!

2018. június 6. 12:48

H. András kérdése: A szőlőm levelén érdekes kacskaringós rajzolatokat figyeltem meg. Mi ez?

Szőlő 2022 – Minden rosszban van valami jó

2022. december 6. 06:34

A 2022-es ágazati összefoglalók szerint az aszály volt a főszereplő minden mezőgazdasági kultúrában, szántóföldön és ültetvényekben egyaránt.