Szőlő-Bor

Új szokások: vegán, és csökkentett alkoholtartalmú bor + videó

Agrofórum Online

A MATE és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) közös borbemutatójára a MATE Budai Campusán került sor. Fókuszban a stratégiai együttműködés, a fogyasztói szokások változásának lekövetési lehetőségei, és hogy iszik-e bort a ,,Z" generáció. Szükség van-e innovációra? Úgy tűnik elkerülhetetlen...

2024 szeptemberében a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a MATE között stratégiai megállapodás jöhetett létre. Ennek célja a szoros együttműködés keretbe foglalása volt.

Fejlesztések a borászati területen

Amióta a MATE létrejött, és egységes rendszerbe kerültek a borászati kutatások, a szellemi hátország egy mederbe terelődött, és ez kedvező hatást gyakorolt a K+F területre is. Az Egyetem laborkapacitásait szintén egy rendszerbe fogta össze, mely folytán sikeres akkreditáción esett át a borlabor. Az elkövetkezendő időszakban is lehetőség nyílik a borászati vizsgálatok elvégzésére az engedélyezésekhez.

Az elmúlt három évben 58 új szakot vezetett be a MATE

Az elmúlt három évben 58 új szakot vezetett be a MATE. Olyan szakmai egységek, intézetek jöhettek létre, melynek a társadalmi relevanciája is létezik. Megemlítendő az esemény kapcsán többek között a ,,borok királyának”, a pezsgő készítésénék szakképesítése, mely 2025 szeptembertől már megkezdhető. Az oktatás során nemcsak a pezsgő-előállítás, hanem a gazdasági háttér megteremtése is tárgya a másfél éves képzésnek.

Hogy lehet a jövő generációjának figyelmét a borfogyasztás felé orientálni?

Az Európai Unióban tíz év alatt negyedével csökkent a borfogyasztás mértéke. Az öntudatos ,,Z” generáció fogyasztói szokásai jelentősen változnak: ilyen a gyors hozzáférhetőség, és az igények határozott közvetítése a termelői szektor irányába. A szóban forgó fogyasztók nagymértékben meghatározzák az elkövetkezendő időszak keresleti mintázatait: erre szükséges építeni üzleti és képzési stratégiát egyaránt. Hogy lehet a jövő generációjának figyelmét a borfogyasztás felé orientálni? Ez az egyik legfogasabb kérdés és az innovációs megközelítések elengedhetetlenek a sikerhez. A borászati innováció egyik alapja az egyetemi tevékenység. Kihívásokkal teli a terület, hiszen a szakma hagyományai, keretei között próbál talpont maradni az ágazat. A mai fogyasztók attitüdje jelentősen eltér a régi generációk képviselőitől.

A különböző érdekcsoportok felkapott témái, komoly ízlés és szokásformáló erővel rendelkeznek. A piaci folyamatok alakulása ennek is köszönhető. Azok a termékek, amelyeket a MATE bemutatott, e vonalak kiszolgálásának képezhetnek jó alapot. A csökkentett alkoholtartalmú, vagy alkoholmentes, legkevesebb mesterséges anyagot tartalmazó, és lehetőleg vegán termékek keresése határozottan előtérbe került.

Az alkoholmentes bor sosem lesz konkurense a boroknak, csupán alternatívát jelenthet

Nyitrainé Dr. Sárdy Diána intézetigazgató asszony szerint a borászatban kezelő szerekként, és állati eredetű (zselatin) szereket is alkalmaznak. A vegán bor esetében azonban állati eredetű szereket nem használnak. A narancsbor mindig megosztja a kollégákat: az egyetem feladata ebben is az iránymutatás. Attól, hogy valami narancsbor, nem kell, hogy rossz minőségű, borhibás legyen…

Nyitrainé Dr. Sárdy Diánával készült riportunk a témában a vidóban!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rajtol a 2025-ös szüret – Mit várhatunk az idei szőlőterméstől?

2025. augusztus 22. 08:10

Megkezdődött a szüret a hazai borvidékeken. Bár harmadik éve küzdenek a tőkék az aszállyal, a szakemberek bíztató minőséget várnak az idei boroknál.

Tévhitek a roséról: mi igaz és mi nem?

2025. augusztus 17. 16:10

A rosé nem csupán könnyed nyári ital – készítése, stílusa és felhasználása számos meglepetést tartogat. Ideje tisztázni a leggyakoribb tévhiteket.

Hogyan lett egy NB I-es álomból világszínvonalú borászat?

2025. augusztus 11. 16:10

A St. Andrea Szőlőbirtok borásza, ifj. Lőrincz György a hagyományok tiszteletéről, a modern borászat kihívásairól és az egri borvidék erejéről mesél.

Megörökölte a borászatot – most a szakma trónjára emelte

2025. június 3. 08:10

Gál Tibor húszévesen vette át édesapja borászatát – ma már ő vezeti Eger megújulását, és a szakma legnagyobb elismerését is megkapta.

Idén is sok bor készülhet

2019. június 3. 10:33

Az elmúlt tíz évben nem készült annyi bor Európában, mint tavaly, a szakemberek az idén is jelentős mennyiségre számítanak.

Spanyol rozéból "varázsoltak" francia bort

2018. november 17. 09:08

2016 és 2017 között körülbelül 10 millió palack spanyol bort adtak el franciaként, derítették ki francia nyomozók.

Változtak a borok eredetmegjelölését szabályozó uniós rendeletek

2019. február 6. 08:33

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az Európai Bizottság átdolgozta a borok eredetmegjelölésére, földrajzi jelzéseire és a hagyományos kifejezések elismerésére, a termékleírások benyújtására és módosítására, valamint a borok jelölésére és címkézésére vonatkozó szabályokat.

Előzzük meg a mustgáz-mérgezést!

2019. szeptember 4. 10:16

Mivel a szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.