Gyümölcs

Gyümölcsfaoltás okosan + videó

Agrofórum Online

Az Agrofórum Kiskert legújabb videójában a házikertekben is bevethető gyümölcsfaoltási tippeket szeretnénk adni nézőinknek. Nem olyan egyszerű a technika, gyakorlást igényel, és megfelelő eszközöket, de némi rutinnal felvirágoztathatjuk a kertünket ilyem értelemben is.

Segítségünkre a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem berkeiben doktorandusz, Gergely Mátyás volt, aki nagy körültekintéssel, részletekig menően, de mégis a teljesség igénye nélkül (az időkorlátaink okán) vezet be bennünket az oltás lépéseibe…naphosszat lehetett volna beszélgetni a különböző oltási módok kapcsán.

Íme az oltás ,,szent" eszköze: az oltóbicska
Íme az oltás ,,szent” eszköze: az oltóbicska (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

Az alanyt télen kell megszednünk, és bár Gyümölcsoltó Boldogasszony napján már túl vagyunk, talán a tavaszi hűvös időjárás még engedhet az oltani vágyóknak a későbbi időszakban is, ha idősebb fa képezné az oltás tárgyát (alanyát..).

A metszlap-kialakítás rendkívül fontos, hiszen ez határozza meg az összeforrás sikerességét
A metszlap-kialakítás rendkívül fontos, hiszen ez határozza meg az összeforrás sikerességét (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

A videóban az alanyfajtákról, kompatibilitásról, növényvédelmi megközelítésekről, az oltási metszlap kialakításáról fogunk beszélni. De a talán mondhatni leggyakoribb oltási mód, vagyis az angolnyleves párosítás lesz fókuszban.

Nem is szaporítjuk a szót! Részletek a videóban!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rejtélyes szilvabarnulás: mi állhat a háttérben?

2025. augusztus 7. 11:10

A szilva gyümölcshúsának barnulása sok kertészt megtéveszt. A jelenség hátterében gyakran élettani és környezeti okok állnak.

Így tartósítsa a fügét – lekvár, aszalás, fagyasztás!

2025. augusztus 6. 13:10

Friss fügét termelt vagy vett? Így készítsen belőle lekvárt, aszalványt vagy fagyassza le – hogy később is élvezhesse az ízét!

Ne szedje le túl korán! Így ismerhető fel az érett szilva

2025. augusztus 3. 08:10

A szilva akkor a legfinomabb, ha éretten szedjük – de honnan tudhatjuk, mikor van itt az ideje? Segít a szín, az állag és a tapintás is.

Ezért ízetlen másnap a dinnye – így tárolja jól!

2025. augusztus 1. 14:10

Ahhoz, hogy több napig élvezhesse, nem mindegy hogyan tárolja a görögdinnyét. Megmutatjuk, hogy mit ne tegyen vele soha!

Egy XIX. századi ellenség, a szőlő-gyökértetű (filoxera) – (Viteus vitifolii)

2019. június 27. 11:53

N. Károly kérdése: Kivágtam a szőlőt, a maradványokból kihajtott az alany. Szemölcsszerű képződményeket figyeltem meg rajta. Mi lehet ez?

Burgonya és paradicsom, egy növényen termesztve – izgalmas kísérlet

2024. február 29. 07:10

Vajon lehetséges-e egy növényen egyszerre paradicsomot és burgonyát is termeszteni?

A szarvasmarhák tbc-oltása a tüneteket és a továbbfertőzés esélyét is csökkenti

2024. április 9. 10:10

A kutatás szerint a vakcinázás nemcsak a tuberkulózis súlyosságát enyhíti a fertőzött szarvasmarhák esetében, hanem a terjedését is 89%-kal mérsékli a tejelőállományokban.

Miért van szükség a szója vetőmag oltására?

2023. november 12. 13:10

Beoltassam a szója vetőmagot? A Beck's szakértői szerint ez a felvetés évről évre visszatérő kérdés. Hogy miért? Mert a válasz egy kicsit összetettebb, mint egy egyszerű „igen" vagy „nem".