Élelmiszeripar

Aceszulfám-K: biztonságos édesítőszer?

Agrofórum Online

Az EFSA legfrissebb értékelése szerint az aceszulfám-K biztonságosan használható édesítőszerként az élelmiszeriparban. Ugyanakkor a fogyasztók számára fontos, hogy tájékozott döntéseket hozzanak, figyelembe véve az egyéni egészségi állapotukat és az aktuális tudományos ismereteket.

Az aceszulfám-K (E 950), más néven aceszulfám-kálium vagy ace-K, egy intenzív édesítőszer, amely körülbelül 200-szor édesebb a cukornál.

Széles körben használják különféle élelmiszerekben és italokban, beleértve a szénsavas üdítőket, édességeket, desszerteket, fehérjeturmixokat, valamint rágótablettákat és folyékony gyógyszereket. Hőstabilitása miatt sütéshez is alkalmas, ellentétben például az aszpartámmal.

Az EFSA újraértékelése

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2025 áprilisában közzétett jelentése szerint az aceszulfám-K és bomlástermékei nem mutatnak genotoxikus hatást, azaz nem károsítják a genetikai anyagot.

Széles körben használják különféle élelmiszerekben és italokban
Széles körben használják különféle élelmiszerekben és italokban

A felülvizsgálat során az EFSA átfogóan áttekintette a meglévő engedélyeket, értékeléseket és új tudományos adatokat. A vizsgálatok alapján a napi elfogadható bevitel (ADI) értékét 15 mg/testtömeg-kilogramm/nap értékben állapították meg, amely magasabb, mint a korábbi 9 mg/kg/nap érték.

Iparági reakciók

Az Édesítőszerek Nemzetközi Szövetsége (ISA) üdvözölte az EFSA döntését, hangsúlyozva, hogy az aceszulfám-K több évtizedes biztonságos használatát támasztja alá. Az EFSA értékelése összhangban van más nemzetközi szervezetek, például az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös szakértői bizottságának (JECFA) korábbi megállapításaival.

Fogyasztói aggodalmak

Bár az EFSA jelentése megnyugtató lehet az élelmiszeripar számára, a fogyasztók körében továbbra is élnek aggodalmak a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban. Korábbi tanulmányok összefüggést találtak az ilyen édesítőszerek fogyasztása és bizonyos egészségügyi kockázatok, például stroke vagy demencia között, bár ezek az eredmények nem bizonyították az ok-okozati kapcsolatot.

(Forrás: EFSA declares artificial sweetener Acesulfame K safe)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi jön a fehérje- és rostmánia után? Itt az új ételtrend

2025. november 16. 07:10

A fehérje és rost egy évig uralta a piacot, most viszont új összetevők és tudatosabb étrenddivat van kialakulóban.

Növényi fehérjék versenye: a burgonya előretör

2025. október 18. 14:10

A növényi fehérjék piacán a burgonyafehérje kiemelkedik kiváló asszimilálhatóságával, allergénmentességével és sokoldalúságával

Aggasztó dolgot találtak a sertés- és marhahúsban, azonnali intézkedésre van szükség

2025. október 17. 09:10

A nagyipari élelmiszer-előállításnak megvan az a hátulütője, hogy ma már néha azt sem tudjuk, mit viszünk be az étellel a szervezetünkbe.

Mi kerül a tányérunkra? 2026 ételtrendjei

2025. október 15. 11:10

Egészség, technológia és érzéki élmény – ezek köré rendeződnek a 2026-os étel- és italtrendek, melyek alapjaiban változtatják meg, mit és miért eszünk.

Élelmiszerbotrány: 55 tonna mézet zárolt a Nébih

2025. szeptember 16. 11:10

Közel 55 tonna ismeretlen eredetű mézet vont ki a forgalomból a Nébih Budapesten. A készlet nem kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Maradtak a gondok: éhezés és klímaváltozás – Mit tehetünk az élelmiszerproblémák megoldása érdekében?

2018. december 1. 03:33

A mezőgazdaságot általában és az élelmiszer-biztonságot jelentősen veszélyezteti a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válása és az emberi tevékenység miatt erősödő klímaváltozás más következményei.

Ellenőrizték a balatoni vendéglátókat is, ez lett az eredménye

2023. szeptember 8. 16:40

Szünet nélkül zajlottak az elmúlt két hónapban a Dr. Nobilis Márton, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár által június közepén elrendelt nyári élelmiszerbiztonsági szezonális ellenőrzések.

Új élelmiszerbiztonsági labor nyílt Fóton

2025. május 22. 10:10

A Mertcontrol új fóti laboratóriuma a mintavétel terén hoz áttörést, erősítve a hazai mezőgazdasági termények vizsgálati hátterét.