Élelmiszeripar

Aceszulfám-K: biztonságos édesítőszer?

Agrofórum Online

Az EFSA legfrissebb értékelése szerint az aceszulfám-K biztonságosan használható édesítőszerként az élelmiszeriparban. Ugyanakkor a fogyasztók számára fontos, hogy tájékozott döntéseket hozzanak, figyelembe véve az egyéni egészségi állapotukat és az aktuális tudományos ismereteket.

Az aceszulfám-K (E 950), más néven aceszulfám-kálium vagy ace-K, egy intenzív édesítőszer, amely körülbelül 200-szor édesebb a cukornál.

Széles körben használják különféle élelmiszerekben és italokban, beleértve a szénsavas üdítőket, édességeket, desszerteket, fehérjeturmixokat, valamint rágótablettákat és folyékony gyógyszereket. Hőstabilitása miatt sütéshez is alkalmas, ellentétben például az aszpartámmal.

Az EFSA újraértékelése

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2025 áprilisában közzétett jelentése szerint az aceszulfám-K és bomlástermékei nem mutatnak genotoxikus hatást, azaz nem károsítják a genetikai anyagot.

Széles körben használják különféle élelmiszerekben és italokban

A felülvizsgálat során az EFSA átfogóan áttekintette a meglévő engedélyeket, értékeléseket és új tudományos adatokat. A vizsgálatok alapján a napi elfogadható bevitel (ADI) értékét 15 mg/testtömeg-kilogramm/nap értékben állapították meg, amely magasabb, mint a korábbi 9 mg/kg/nap érték.

Iparági reakciók

Az Édesítőszerek Nemzetközi Szövetsége (ISA) üdvözölte az EFSA döntését, hangsúlyozva, hogy az aceszulfám-K több évtizedes biztonságos használatát támasztja alá. Az EFSA értékelése összhangban van más nemzetközi szervezetek, például az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös szakértői bizottságának (JECFA) korábbi megállapításaival.

Fogyasztói aggodalmak

Bár az EFSA jelentése megnyugtató lehet az élelmiszeripar számára, a fogyasztók körében továbbra is élnek aggodalmak a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban. Korábbi tanulmányok összefüggést találtak az ilyen édesítőszerek fogyasztása és bizonyos egészségügyi kockázatok, például stroke vagy demencia között, bár ezek az eredmények nem bizonyították az ok-okozati kapcsolatot.

(Forrás: EFSA declares artificial sweetener Acesulfame K safe)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Élelmiszerhamisítás: nő a veszély, nő az ellenállás

2025. május 14. 08:10

Az élelmiszerhamisítás világszerte egyre nagyobb veszélyt jelent. A hatóságok és az iparág közösen keresik a megoldásokat.

Agavé – a vízmegkötés bajnoka

2025. május 11. 13:10

Az agavéban található fruktánok vízmegkötő tulajdonságaikkal kapcsolatos eredmények felhasználhatók olyan új élelmiszer-összetevők fejlesztéséhez, amelyek javítják a nedvességmegőrzést, az állagot, valamint az eltarthatóságot.

Felmelegedés – ki marad talpon?

2025. április 23. 16:10

Az új tanulmány átfogóbb képet nyújt arról, hogy a felmelegedés miként fogja befolyásolni az élelmiszer-termelési rendszereinket.

Húsvét 2025: tojástermelés és tojásfogyasztás trendjei

2025. április 18. 11:10

Az idei húsvéti szezonban megnyugtató az ellátás. A hazai termelők a szükségletek mintegy háromnegyedét fedezni tudják, a fennmaradó igényeket importból pótolják a kereskedők​.

Az élelmiszerbiztonság erősítése a cél

2018. december 19. 07:33

A kormány támogatja az élelmiszerbűnözés visszaszorítását és egyetért az élelmiszerlánc biztonságának erősítésére közvetett eszközként alkalmazható büntetőjog kiterjesztésével.

Mikroorganizmusokkal egy fenntarthatóbb jövőért, avagy az Agro-ökológiai Program

2023. február 14. 14:12

A mikroorganizmusok és növények kapcsolata már egy régóta ismert és kutatott jelenség, azonban ezt a kapcsolatot sokan nem tekintik elég jelentősnek.

360 milliárd forint támogatást kapott az élelmiszeripar 2014-2020 között

2020. február 4. 13:06

A jövő az élelmiszeriparban is a termelékenység és a hatékonyság növelése, amelyhez az Ipar 4.0 és a digitalizáció számos új lehetőséget kínál.

Először rendezik meg az Élelmiszerbiztonsági Világnapot

2019. június 4. 13:05

Az Agrárminisztérium és a Nébih célja, hogy az élelmiszerlánc minden területén, annak minden szereplője számára biztonságot és, ha kell, segítséget nyújtson.