23℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Élelmiszeripar

Új élelmiszerbiztonsági labor nyílt Fóton

Agrárminisztérium

Ünnepélyes keretek között adták át a Mertcontrol csoport legújabb mintavételi laboratóriumát és székházát Fóton. Az új létesítmény a legkorszerűbb vizsgálati és technológiai feltételeket kínálja a mezőgazdasági termények, talajminták, műtrágyák és egyéb alapanyagok ellenőrzésére, ezzel hozzájárulva a hazai és régiós élelmiszerbiztonság színvonalának emeléséhez.

A több mint 70 éves szakmai múltra visszatekintő Mertcontrol csoport napjainkra a vizsgálati szolgáltatások egyik vezető szereplőjévé vált Magyarországon.

Akkreditált hálózatán keresztül nemcsak a mezőgazdaságban, hanem az élelmiszeriparban, a környezetvédelemben, valamint az ásványolaj- és fémipar területén is végez mintavételezést és laboratóriumi vizsgálatokat. Az új fóti központ még nagyobb kapacitással és pontossággal szolgálja ki a termelői és ipari igényeket.

Mikotoxinokra is fókuszál a laboratórium

A klímaváltozás hatására újra és újra megjelenő mikotoxin-szennyezések komoly élelmiszerlánc-biztonsági kockázatot jelentenek, hívta fel a figyelmet Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára az eseményen. Hozzátette: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egyik kiemelt feladata a mikotoxinok monitorozása, amelyben a Mertcontrol labor is fontos szerepet vállal.

Összefogás a mikotoxinok visszaszorításáért

A 2021-ben életre hívott Mikotoxin Platform révén állami, akadémiai és ipari szereplők működnek együtt a toxinok hazai előfordulásának feltérképezésén. A platform célja a szennyeződések lakossági beviteli szintjének csökkentése és a megelőzés szakmai hátterének erősítése. Ebben a munkában aktívan közreműködik Tölgyesi Ádám, a Mertcontrol Hungary Kft. laboratóriumvezetője is, együttműködésben a Nébih szakértőivel.

Erősödő együttműködés a magán- és állami szektor között

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a laboratórium átadása egy újabb példája annak, miként erősödhet a köz- és magánszféra együttműködése az élelmiszerbiztonság területén. Az új fóti telephely nemcsak technológiai fejlesztés, hanem stratégiai előrelépés is a magyar élelmiszerlánc védelmében.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Brüsszel új frontot nyit: jöhet a vegán húspótlók névváltása

2025. augusztus 23. 16:10

Az EU szigorítaná a húsos elnevezések használatát a vegán termékeken – a javaslat komoly változást hozhat a boltok polcain és a címkéken is.

Az A2 fehérje új kapukat nyithat az érintettek előtt + videó

2025. augusztus 19. 16:10

Az Állatorvostudományi Egyetem, valamint a CERES Holding Zrt. között kiemelt kutatási együttműködés alakult ki, amelynek fókuszában az A2 tejtermékek fejlesztése áll. Ahogy azt az egyetem rektora említette: sokakat érintenek a tejtermékekkel kapcsolatos fogyasztási problémák, és az innovatív vonal megoldást kínálhat.

Maradtak a gondok: éhezés és klímaváltozás – Mit tehetünk az élelmiszerproblémák megoldása érdekében?

2018. december 1. 03:33

A mezőgazdaságot általában és az élelmiszer-biztonságot jelentősen veszélyezteti a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válása és az emberi tevékenység miatt erősödő klímaváltozás más következményei.

Közzétették a 2018 évi Global Food Security Index (Globális Élelmiszerbiztonsági Index) megállapításait

2018. november 5. 13:16

A megállapítások az élelmiszerellátás szempontjából nagyobb biztonságot támogató intézkedések irányába mutatnak eltolódást.

Ellenőrizték a balatoni vendéglátókat is, ez lett az eredménye

2023. szeptember 8. 16:40

Szünet nélkül zajlottak az elmúlt két hónapban a Dr. Nobilis Márton, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár által június közepén elrendelt nyári élelmiszerbiztonsági szezonális ellenőrzések.

Növénytermesztés sötétben?

2022. június 29. 13:22

Képesek leszünk hát sötétben növényeket termeszteni?