Élelmiszeripar

Új élelmiszerbiztonsági labor nyílt Fóton

Agrárminisztérium

Ünnepélyes keretek között adták át a Mertcontrol csoport legújabb mintavételi laboratóriumát és székházát Fóton. Az új létesítmény a legkorszerűbb vizsgálati és technológiai feltételeket kínálja a mezőgazdasági termények, talajminták, műtrágyák és egyéb alapanyagok ellenőrzésére, ezzel hozzájárulva a hazai és régiós élelmiszerbiztonság színvonalának emeléséhez.

A több mint 70 éves szakmai múltra visszatekintő Mertcontrol csoport napjainkra a vizsgálati szolgáltatások egyik vezető szereplőjévé vált Magyarországon.

Akkreditált hálózatán keresztül nemcsak a mezőgazdaságban, hanem az élelmiszeriparban, a környezetvédelemben, valamint az ásványolaj- és fémipar területén is végez mintavételezést és laboratóriumi vizsgálatokat. Az új fóti központ még nagyobb kapacitással és pontossággal szolgálja ki a termelői és ipari igényeket.

Mikotoxinokra is fókuszál a laboratórium

A klímaváltozás hatására újra és újra megjelenő mikotoxin-szennyezések komoly élelmiszerlánc-biztonsági kockázatot jelentenek, hívta fel a figyelmet Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára az eseményen. Hozzátette: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egyik kiemelt feladata a mikotoxinok monitorozása, amelyben a Mertcontrol labor is fontos szerepet vállal.

Összefogás a mikotoxinok visszaszorításáért

A 2021-ben életre hívott Mikotoxin Platform révén állami, akadémiai és ipari szereplők működnek együtt a toxinok hazai előfordulásának feltérképezésén. A platform célja a szennyeződések lakossági beviteli szintjének csökkentése és a megelőzés szakmai hátterének erősítése. Ebben a munkában aktívan közreműködik Tölgyesi Ádám, a Mertcontrol Hungary Kft. laboratóriumvezetője is, együttműködésben a Nébih szakértőivel.

Erősödő együttműködés a magán- és állami szektor között

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a laboratórium átadása egy újabb példája annak, miként erősödhet a köz- és magánszféra együttműködése az élelmiszerbiztonság területén. Az új fóti telephely nemcsak technológiai fejlesztés, hanem stratégiai előrelépés is a magyar élelmiszerlánc védelmében.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényi fehérjék versenye: a burgonya előretör

2025. október 18. 14:10

A növényi fehérjék piacán a burgonyafehérje kiemelkedik kiváló asszimilálhatóságával, allergénmentességével és sokoldalúságával

Aggasztó dolgot találtak a sertés- és marhahúsban, azonnali intézkedésre van szükség

2025. október 17. 09:10

A nagyipari élelmiszer-előállításnak megvan az a hátulütője, hogy ma már néha azt sem tudjuk, mit viszünk be az étellel a szervezetünkbe.

Mi kerül a tányérunkra? 2026 ételtrendjei

2025. október 15. 11:10

Egészség, technológia és érzéki élmény – ezek köré rendeződnek a 2026-os étel- és italtrendek, melyek alapjaiban változtatják meg, mit és miért eszünk.

Jogszabály védi meg a valódi Trappista sajtot

2025. október 12. 14:10

Októbertől csak a hagyományos, korong formájú és minősített sajt nevezhető Trappistának – új rendelet lépett életbe.

Fenntartható növényvédelem

2023. október 27. 12:10

Növényvédelem és élelmiszerbiztonság, a globális klímaváltozás ökológiai hatásai és a károsítók földrajzi elterjedésének összefüggései – egyebek mellett ezekről a témákról volt szó a 28. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon.

Repedt tojás: megehetjük vagy kukába vele?

2025. szeptember 28. 11:10

A tört héjú tojás több baktérium számára nyitott kaput jelent – de nem mindig kell rögtön kidobni.

360 milliárd forint támogatást kapott az élelmiszeripar 2014-2020 között

2020. február 4. 13:06

A jövő az élelmiszeriparban is a termelékenység és a hatékonyság növelése, amelyhez az Ipar 4.0 és a digitalizáció számos új lehetőséget kínál.

Kedvezhet az édesvízi halgazdálkodásnak az új uniós költségvetési ciklus

2019. március 8. 10:15

Az új uniós halászati politikáról szóló EP-jelentés tervezetéhez benyújtott módosító indítványoknak köszönhetően többek között 10 százalékkal bővült a halászati pénzalap költségvetése.