25℃ 17℃
június 11. Barnabás, Barangó
Zöldség

Az étkezési paprika ökológiai igényei

Agrofórum Online

A termesztést tekintve a legfontosabb környezeti tényező a fény. A paprika esetében a napi megvilágítás jobban befolyásolja a növények fejlődésének idejét, mint a fény intenzitása. A paprika úgynevezett hosszúnappalos növény, terméskötődéséhez minimum 13-14 óra megvilágítás és 5000 lux fényerősség szükséges. Hazai viszonyok között termelése ott eredményes, ahol a tenyészidőszak alatt a napfényes órák száma eléri, illetve meghaladja az 1500 órát. Olyan évjáratokban, amikor a napos órák száma magasabb, általánosan a termés minősége is jobb, gazdagabb a festéktartalom és kedvezőbb a szárazanyag aránya.

A fajták különböző fényküszöb értékkel rendelkeznek, ami alatt terméskötés nem jön létre. Az 5000 luxnál lényegesen erősebb megvilágítás a nyári túl erős besugárzáshoz hasonlóan korlátozza a termést, emiatt erre sincs szükség. Ebben az esetben a nóduszok rövidülnek, csökken a levélfelület, a növények lerúgják a kis terméseket, lassul a bogyók növekedése, rövidebb és néha szabálytalan alakú termések alakulnak ki.

Az egyes fajták tenyészideje a megfelelő megvilágítási körülmények között is eltérő. A fajták fényigénye a nettó és a bruttó tenyészidővel jellemezhető. A nettó tenyészidő az optimális fényiszonyok esetén április 1-i vetéssel a keléstől az első termések kötődéséig eltelt napok számát, a bruttó tenyészidő pedig az október 1-i vetéssel nevelt növényeknél a keléstől az első terméskötésig eltelt napok számát adja meg.

A gyakorlatban a nettó és a bruttó tenyészidő fogalmát használják. A nettó tenyészidő a várható koraiságról ad viszonyítási alapot abban az esetben, ha az egyes fajtákat szabadföldön optimális fényviszonyok között termesztjük. A bruttó tenyészidőt pedig korai hajtatásban a fajtakiválasztáskor érdemes figyelembe venni.

Téli termesztés esetén a növények a rövid nappalok, illetve az alacsony besugárzás miatt csak kevés asszimiláta előállítására képesek. Ennek hiányában a növény először a nagy, 3-4 hetes kifejlett termésekhez juttatja el a már meglévő anyagokat, ezután törekszik csak a fennmaradásra. A termések után a gyökérrendszer, majd a virágbimbók következnek, végül pedig a kicsi bekötött termésekhez jutnak el az asszimiláták. Mivel Magyarországon a fényviszonyokat nem tudjuk jelentős mértékben és gazdaságosan befolyásolni, a többi környezeti tényezőt ehhez viszonyítva kell biztosítani a növény számára.

Hazai viszonyok között tehát a paprika termelése ott eredményes, ahol a tenyészidőszak alatt a napfényes órák száma eléri, illetve meghaladja az 1500 órát.

Hőigény

A paprika a zöldségnövények között a melegigényesebb fajok közé tartozik, Markov-Haev szerint a 22±7 ℃-os hőmérsékletet igénylő zöldségfajok közé sorolható. A növény anyagcseréjét, fejlődését legfőképpen befolyásoló tényező a hőmérséklet. A paprika fejlődéséhez szükséges optimális hőmérséklet fenológiai szakaszonként változik. A csírázáshoz 30-32 ℃-os hőmérséklet szükséges, szikleveles korban 18-20 ℃ az ideális, a szár- és levélképződés idején pedig 25 ℃.

(Forrás: dr. Csapó-Birkás Zita)

Három esetben célszerű 5-7 ℃-kal csökkenteni a hőmérsékletet (Balázs 2000):

  • szikleveles korban;
  • első kötések segítésére;
  • kifejlett növény éjszakai levegő hőmérsékletét.

A fagypont alatti hőmérsékletet rövid ideig sem tolerálja a növény és a 10 ℃ alatti tartós hőmérséklet is helyrehozhatatlan károkat okoz.

Az optimális növekedéséhez nappal 25-30 ℃-ra, éjszaka pedig 18 ℃ körüli hőmérsékletre van szüksége. A hőmérséklet 10 ℃ alá csökkenése esetén már nem fejlődik a növény, 35 ℃ felett pedig gátolt a virágok kötődése. A növény hőigényét a borús, páradús időszak oly módon befolyásolja, hogy a légzés lelassításához alacsonyabb hőmérsékletre van szükség.

Vízigény

A paprika vízigénye jelentős, amennyiben a többi biológiai szükséglete optimálisan ki van elégítve. A szükséges vízmennyiség legkönnyebben a transzspirációs együtthatóval jellemezhető, ami az egységnyi szárazanyag előállításához felhasznált víz mennyiségét adja meg. Ennek átlagos értéke 330 a paprika esetében. A gyakorlatban a vízfogyasztási együttható is nagy jelentőséggel bír, ami az egységnyi termés előállításához felhasznált vízmennyiséget határozza meg. A paprikánál ez az érték 100 körüli.

A növény vízigényét a hőigénye is jelentősen befolyásolja. Magasabb páratartalom esetében csökken a növény vízszükséglete. A páratartalomnak azonban a paprika esetében nincs akkora hatása a növekedésre, mint a hőmérsékletnek vagy a fénynek. Páratartalom tekintetében a növényeknek ideális lenne a 90-95%, de növény-egészségügyi szempontból alacsonyabb páratartalom indokolt. Az optimális páratartalom az egész termesztési folyamat alatt 70-80%.

A tápanyag-ellátottság, a hőmérséklet és a fényerősség is szoros kapcsolatban van a paprika vízigényével. Az egymást követő fenológiai fázisok figyelembevételével elmondható, hogy a termések kötődésétől kezdve a paprikának egyre több vízre van szüksége és a bogyó tömegének növekedése után egyre jobban nő a növény által felhasznált víz mennyisége is. Megfigyelések szerint a paprikatermés vízigénye a kezdeti kötődési fázistól a bogyó növekedésével egyre emelkedik, tehát a nagyobb bogyótömeg nagyobb felhasznált vízmennyiséget kíván meg.

A paprika számára tenyészidőben 650-700 mm víz elegendő, amelyből átlagos évben 300-350 mm érkezik csapadék formájában szabadföldi termesztés esetén. A legtöbb termés akkor képződik, ha a talaj vízkapacitása eléri a 60-70%-os telítettséget, valamint a levegő relatív páratartalma 90-95% körüli.

A paprika sóérzékeny növényfaj. A tápoldat, az öntözővíz vagy a termesztőközeg magas sótartalma a gyökerek perzselését, tápanyaghiány-tüneteket, stresszt, esetleg nekrózist okozhat. Ezért a tápoldatok EC-értéke ne haladja meg 1,7-2 mS/cm értéket.

Talaj- és tápanyagigény

A paprika sóérzékenysége miatt kerülendő a túlságosan nagy mennyiségű műtrágyával ellátott és/vagy a szikesedésre hajlamos talajokra való ültetése. A legmegfelelőbb talaj a paprika termesztésére a gyorsan melegedő középkötött, semleges, vagy inkább enyhén savanyú talajok. Korai termesztés esetén viszont ideálisabb a vályogos homok- és homokos vályogtalajok választása. A magas mésztartalmú talajokat nem tűri. A pangóvízre, valamint a magas talajvízszintre érzékeny. Paprika termesztésére alkalmatlan a hideg és a mélyrétegű talaj, továbbá a területen a toxikus szermaradványok jelenléte is káros számára.

A felhasznált szakirodalmi források a szerzőnél érhetők el.

dr. Csapó-Birkás Zita kertészmérnök

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2025. májusi számában jelent meg.

További szakmai tartalmakért: KATTINTSON!

A képek a szerző felvételei.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan neveljünk articsókát otthon? - Teljes útmutató

2025. június 9. 11:10

Napos fekvés, jó talaj és megfelelő gondozás – ha ezeket biztosítja, az articsóka bőséges terméssel hálálja meg a törődést.

A tárolás fejlesztése: nagy lépés az önellátás útján! + videó

2025. június 3. 16:10

A tárolást igénylő zöldségek, gyümölcsök posztharveszt folyamatainak megtámogatásával nagyot léphetnénk előre az önellátás útján. Videoriportunkban Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke osztja meg velünk gondolatait.

Rebarbara fagyasztása: őrizze meg a szezon ízét egész évre!

2025. június 1. 11:10

A fagyasztás az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer arra, hogy megőrizzük a zöldségek és gyümölcsök frissességét, tápanyagait, ízvilágát.

Bőséges a kínálat, de közel sem mindegy, hogy melyiket választjuk!

2025. május 31. 14:10

Csírázóképesség, tisztaság, csomagolás – 22 hónapos retekvetőmagot vizsgált a Nébih, meglepő eredményekkel és tanulságokkal.

A Syngenta új, színes paprikafajtákat mutat be

2022. május 1. 04:32

A legújabb sárga és zöld színű paprikafajták stabil terméshozamúak és kiváló eltarthatóságúak.

Mi okozza a paprika levelén megjelenő foltokat?

2021. július 23. 08:57

Tartsuk be a vetésforgót és a beteg növénymaradványok összegyűjtését és megsemmisítését is végezzük el.

Csokoládé színű paprika, rózsaszín alma a polcokra?

2024. január 14. 08:10

Bár feltűnő, nagy csinnadrattával történő beharangozás nincs, ahogy gigabefektetők vagy sztárvezérigazgatók sem, ennek ellenére egyes startupok elképesztően innovatívak az újabb és újabb élelmiszerek megalkotása terén.

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

2019. május 20. 08:17

Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.