Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

A jordániai paprika népszerűsége növekszik, megszakadt az európai ellátás

A jordániai paprika népszerűsége növekszik, megszakadt az európai ellátás

Agrofórum Online

A hollandiai paprika-, uborka- és paradicsomimport robbanásszerűen nőtt 2023 első félévében, különösen az európai ellátási zavarok hatására.

Jordánia a holland segélyekkel támogatott fejlesztési programmal igyekszik fokozni a zöldségexportot, bár szakértők csak átmeneti megoldásként értékelik ezt a kezdeményezést.

A jordániai paprika-, uborka- és paradicsomexport erőteljes növekedést mutat, miközben Hollandia egyre jelentősebb piacnak számít. Az Eindhovens Dagblad beszámolója szerint 2023 első félévében 32,6%-kal ugrott meg az export, elsősorban Európába. A holland segélyek támogatják a jordániai zöldségek promócióját. 

Hollandiában a paprika, különösen a narancssárga, sárga és zöld színű paprikák iránt érdeklődnek, különösen az európai ellátási zavarok miatt, mint amilyen Spanyolországban is tapasztalható.

Hollandiában megosztják a tapasztalatokat, és egy 1,4 millió eurós támogatással rendelkező fejlesztési programot indítottak a jordániai export fellendítése érdekében. A szakértők azonban ezt a fejlesztést az ellátási problémák átmeneti megoldásának tekintik, ezért nem számítanak strukturális tendenciára.

Mindezek ellenére Alfons Slaman, aki 33 éve foglalkozik paprikatermesztéssel, de nemrég az energiaválság miatt fel kellett hagynia vele, arra a következtetésre jutott, hogy a kereskedelmi vállalatok mindig olyan alternatívákat keresnek a piacon, amelyek előnyösnek bizonyulnak:

„Ha a Jordániából érkező paprika most megéri, nem fognak habozni az importálással. Ezek a cégek elvégezték a maguk számításait, nem kell aggódni. Ők nagyon jók ebben.”

(Fotó: KaiPilger/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Négy új bogyósgyümölcs-fajta került forgalomba

2024. február 19. 12:40

A BerryWorld 30 éves fennállását 4 új bogyósgyümölcs-fajtával ünnepli.

Így lehet palántánként 1,5 kg epret elérni

2024. február 14. 14:10

Vajon számít-e a termés mennyiségének a szempontjából, hogy az epret hagyományos módon vagy a legmodernebb technológiával, felfüggesztve, termőtalaj nélkül termesztik, vagy sem?

A zöldborsó növekedése: 30 nap – 41 mp alatt 

2024. február 13. 08:10

A TikTok e heti zöldség-sztárvideóján egy zöldborsó életének első hónapját követhetjük nyomon, gyorsított felvételen, egy átlátszó falú cserépben – mindössze 41 másodperc alatt.

Paradicsom: később ültettek a spanyolok, és kis híján ráfáztak

2024. február 12. 10:10

A Grupo Paloma várhatóan 42 millió kilogramm paradicsomot termel az idei szezonban, és a jelenlegi jó időjárási körülmények miatt optimista a mennyiség és minőség tekintetében.

Vándorpoloska lepte el a paprikát?

G. Tamás kérdése: Mi lephette el a paprikámat, hogyan tudok védekezni ellene?

Ultramodern paprikafeldolgozásba kezdtek a hollandok

2024. január 5. 13:40

Csumázó és aprító robotok végzik ma már azt a precíziós munkát, amelyet évtizedeken át emberek láttak el. A robotok azonban nem fáradnak el, nem látja kárát az egészségük a monoton mozdulatoknak, és nem tévednek – sőt, a pengék sem veszélyesek rájuk úgy, mint az emberekre.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Miért penészes a paprikák magháza?

B. Pál kérdése: Pritamin paprika termelőként sok a problémám a magházpenészedéssel, mit tudnék tenni ellen?