Életmód, gasztronómia

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

Agrofórum Online

A levendula nem csupán gyönyörű látvány és illatos dísz, hanem sokoldalúan felhasználható gyógynövény is. Virága szárítva nyugtató hatású, elalvást segítő párnákba, fürdővízbe vagy aromazsákokba kerülhet.

A levendulaolaj enyhíti a stresszt, segít fejfájás és alvászavar esetén, csökkenti a rovarcsípés okozta irritációt és antibakteriális hatása is ismert. A gasztronómiában is egyre népszerűbb: ízesíthet vele süteményt, limonádét, szörpöt vagy akár lekvárt. A levendulás méz különösen keresett, aromás termék.

Levendula a kertben: kis helyen is nevelhető

A levendula napfénykedvelő, szárazságtűrő növény, így ideális választás lehet balkonládába, kiskertbe vagy akár veteményes szegélyeként is. A jó vízáteresztő talajt és sok napfényt kedveli, cserépben is jól fejlődik. Nem igényel túl sok vizet, sőt, a túlöntözés kifejezetten káros lehet.

Metszéssel bokrosodásra ösztönözhető, évente kétszer is virágba borulhat. A nyári virágzás után érdemes visszavágni, hogy ősszel újra virágozzon. A levendula egyaránt dísz- és haszonnövény: vonzza a beporzókat, és távol tartja a szúnyogokat.

Levendulaünnep a Tihanyi-félszigeten

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság idén is megrendezi a nagy népszerűségnek örvendő „Levendula Szedd Magad!” programot. 2025. június 13. és 29. között minden nap lehetősége nyílik arra, hogy Ön is saját kezűleg gyűjtsön a virágzó tihanyi levendulamezőről. A részvételhez kizárólag a helyszínen vásárolt, fix méretű aratótáska használható. A virágvágáshoz hozhat magával kisollót, vagy vásárolhat is a helyszínen.

levendula-pixabay
A levendula egyaránt dísz- és haszonnövény

A szedd magad akció része a Levendula Hetek rendezvénysorozatnak is, amelynek kiemelt eseménye a Tihanyi Levendula Fesztivál, koncertekkel, előadásokkal, kézműves- és gasztropiacokkal.

Illat, nyugalom, természetközeliség

A levendula szedése nemcsak hasznos, hanem lelket nyugtató élmény is: sétálni a lila mezőkön, tenyerébe gyűjteni az illatokat, közben figyelni a természet hangjait – ez valódi kikapcsolódás, minden korosztály számára.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

A levendulát most kell megmetszeni, azt is eláruljuk, hogyan

2024. március 7. 14:10

A metszés időpontját, ahogy a legtöbb évelő növény, úgy a levendula esetében is érdemes gondosan megválasztani.

5 illatos növény a nyár végi kertben

2025. szeptember 2. 05:40

Összeállítottunk egy válogatást öt illatos növényről, amelyek a nyár végén is gyönyörködtetnek – nemcsak a szemnek, de az orrnak is pompásak.

Kerti virágok: 21 könnyen termeszthető fajta kezdőknek

2022. május 13. 14:07

Ezek a könnyen nevelhető virágok segítenek abban, hogy magabiztosabbá váljon a kertjében.

Legyen saját fűszerkertünk - 2. rész

2019. május 14. 07:37

Hogyan nevelhetünk egészséges fűszernövényeket a saját kertünkben vagy konyhánkban? Mit kívánnak a gyönyörű virágokat hozó fűszernövények? Íme a zsálya, a borsikafű és a levendula!