Életmód, gasztronómia

Krémes sárgaborsó főzelék fasírttal

Agrofórum Online

A beton. Így hívták sokán a menzás sárgaborsó főzeléket, mert úgy megkötött, mire leültünk az asztalhoz, mint a beton.

Nem csoda, hogy sok gyerek megutálta akkor, én is pont így voltam vele, és csak az utóbbi évek főzelék-forradalmának köszönhető, hogy újra megbarátkoztam vele.

Na nem azért, mert időközben megszerettem a betont, szó sincs róla. Ez a főzelék egyáltalán nem olyan. Ez finom, krémes, selymes – olyan, amit a kisfiam is szívesen megeszik. Én most egy magyaros fasírtot készítettem mellé, de vannak olyan családtagjaim, akik a mai napig pörkölttel eszik –az is jó megoldás.

Hozzávalók:

A főzelékhez:

  • 25 dkg sárgaborsó
    2 szál sárgarépa
    1 fej vöröshagyma
    2-3 gerezd fokhagyma
    só, bors
    olaj

A fasírthoz:

  • fél kg darált sertéshús
    1 db tojás
    2 szelet kenyér
    1 fej vöröshagyma
    1 evőkanál olaj / zsír
    3 gerezd fokhagyma
    2 teáskanál pirospaprika
    1,5 teáskanál só
    csipetnyi bor
    3 evőkanál zsemlemorzsa
    néhány dl étolaj a sütéshez

A sárgaborsót egy tálba öntjük, egy éjszakára beáztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, és alaposan átöblítjük. A főzelékhez a hagymát felaprítjuk, és a fokhagymával együtt megfonnyasztjuk az olajon. Hozzáadjuk a répát, és kevergetve pároljuk kb. 5 percig, majd hozzáadjuk a sárgaborsót és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt puhára főzzük, majd sózzuk-borsozzuk, forralunk rajta egyet, majd botmixerrel beleturmixolunk, hogy finom, krémes legyen az állaga.

A fasírthoz a kenyérszeleteket vízbe áztatjuk és kinyomkodjuk. A hagymát felaprítjuk, és a felét a zsíron megpároljuk, másik felét nyersen hagyjuk. A fokhagymát is felaprítjuk, majd mindent egy nagy tálba mérünk, és összegyúrjuk. Kicsit állni hagyjuk, majd kis gombócokat formázunk belőle, és bő olajban kisütjük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Előfizetői nyereményjáték: ismét átadtunk egy különdíjat

2019. március 8. 07:46

2018-as előfizetői nyereményjátékunk 1. különdíja 100 liter YieldON szántóföldre specializált biostimulátor volt a Malagrow jóvoltából, amelyet nemrég adtunk át Gulácson nyertesünknek, Vass Albertnek.

Szeptember 30-án véget ért az Agrofórum előfizetői nyereményjátéka

2018. október 2. 08:53

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is előfizetői nyereményjátékkal jelentkezett az Agrofórum.

Csörögefánk

2018. február 16. 08:07

Az idei év felfedezése számomra a csörögefánk. Az első kísérlet óta már nem is tudom, hányszor készült, de egyértelmű favorit lett.

Megvan a pótkocsi nyertese - véget ért az előfizetői nyereményjáték

2019. november 20. 08:16

November 18-án, közjegyző előtt sorsoltuk ki az Agrofórum előfizetői nyereményjáték nyerteseit.