Életmód, gasztronómia

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

ÖMKi

Augusztus 20. nemcsak az államalapítás ünnepe, hanem az új kenyéré is. Az ÖMKi idén az ősi gabonafajtákra és a természetes kovászolásra hívja fel a figyelmet.

Egy különleges receptgyűjteménnyel segítik azokat, akik egészséges, adalékmentes kenyeret tennének az asztalra. Az ősgabonák nemcsak finomak, de a környezet és a szervezet szempontjából is kiváló választásnak számítanak.

Miért válassza a bio- és ősgabonákat?

A bio minősítésű lisztek vegyszermentes gazdaságokból származnak, így mentesek a növényvédőszer-maradványoktól, amelyek főként a gabonaszem külső rétegeiben találhatók meg. Különösen teljes kiőrlésű lisztek esetében ajánlott a bio termék választása, hiszen ezek tartalmazzák a korpát és a csírát is.

Az ÖMKi kutatásai is megerősítik, hogy az ősbúzák az egészségre is pozitívan hatnak (Forrás: ÖMKi)

Az ősi gabonafajták, például az alakor és a tönke, megőrizték természetes ellenálló képességüket és magas tápértéküket. Az ÖMKi kutatásai is megerősítik, hogy az ősbúzák gazdagok polifenolokban, karotinoidokban, fitoszterolokban és E-vitaminban, amelyek antioxidáns hatásuk révén az egészségre is pozitívan hatnak.

Új receptgyűjtemény: több mint negyven egészséges ötlet

Az ÖMKi új kiadványa több mint negyven receptet kínál az érdeklődőknek. A kenyérreceptek mellett olyan különlegességeket is találunk, mint az alakor lisztből készült szilvás papucs, vagy a kukoricás-gombás tönkepizza. A receptfüzet online is elérhető, de nyomtatott formában is kézbe vehető a Kenyérlelke Fesztiválon, augusztus 20-án, a szentendrei Skanzenben.

A szerzők abban bíznak, hogy a különleges ízekre nyitott fogyasztók mellett azok is kedvet kapnak az ősgabonákhoz, akik az egészséges életmód hívei. A tájfajtaként termesztett alakor és tönke lisztek ráadásul kiválóan alkalmasak kenyérsütésre, tésztákhoz vagy rakott ételekhez is.

Terméktérkép és tippek a tudatos vásárláshoz

Az ÖMKi ősgabona terméktérképe közel 60 gazdálkodót, molnárt és péküzemet sorol fel, így bárki megtalálhatja a hozzá legközelebbi forrást. A minőségi kenyér alapja a jó liszt: válasszunk hazai, kisüzemi vagy bio minősítésű termelőtől származó lisztet.

Fontos a címkeolvasás is: az ideális kenyér összetevői csupán liszt, víz és só. Ha a felsorolás hosszabb, adalékanyagokra gyanakodhatunk, amelyek az ipari feldolgozás miatt kerülnek a kenyérbe, nem a táplálkozásunk szolgálatában.

Kovászos kenyér: visszatérés a gyökerekhez

Az igazi kovászos kenyérhez nem kell élesztő – elég a természetes kovász és sok idő. A fermentáció során több tucat tejsavbaktérium és élesztőgomba dolgozik együtt, ami könnyebben emészthetővé, táplálóbbá és tovább eltarthatóvá teszi a kenyeret.

A kovászos kenyér alacsonyabb glikémiás indexű, több ásványi anyagot tartalmaz, és nem penészedik meg hamar. A hosszú kelesztési idő és a természetes mikroflóra nemcsak egészségesebbé, hanem ízletesebbé is teszi a végeredményt.

Ősgabonák a mindennapokban

Az alakor és a tönke nemcsak liszt formájában, hanem szemes állapotban is felhasználhatók – például salátákban, rizottókban vagy levesekben. Az eltérő gluténösszetételük miatt nem lehet belőlük könnyű, szivacsos kenyereket sütni, viszont kiválóak formakenyérhez, pizzához vagy kenyérlángoshoz.

Az alakor és a tönke nemcsak liszt formájában, hanem szemes állapotban is felhasználhatók (Forrás: ÖMKi)

Az ősbúzák beltartalmi értéke, környezetkímélő termesztése és gasztronómiai sokszínűsége miatt egyre népszerűbbek – és jó okkal.

Receptgyűjtemény: https://biokutatas.hu/kiadvany/osbuza-receptgyujtemeny/

A kenyérünnep közeledtével a Tudatos Vásárlók Egyesülete a kovászos kenyereket vette górcső alá. Minden kovász, ami annak látszik?

Nagyon alaposan nézze meg a címkét, ha kovászos kenyeret vesz!

https://tudatosvasarlo.hu/nagyon-alaposan-nezd-meg-a-cimket-ha-kovaszos-kenyeret-veszel

Képek: ÖMKi.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

Levághatom a szomszédból átnyúló faágakat és akár el is tüzelhetem azokat?

2025. december 2. 09:10

Mit tehetünk azokkal az ágakkal, levelekkel, termésekkel, amelyek a szomszéd fájáról, bokráról potyognak át hozzánk? A válasz meglepő!

Virágmézek gyógyhatásai – melyik mire jó?

2025. december 2. 08:10

A virágmézek nemcsak édes finomságok, hanem természetes gyógyszerek is: minden mézfajta másképp segíti a szervezet működését és gyógyulását.

Imádni való pulykás finomságok

2018. november 1. 06:35

Gyermekek nagy kedvence lehet a sütőtökös pulyka, de vitamin- és fehérjedús fogást varázsolhatunk szilvából és pulykából is. A Gallicoop háziasszonya, Dosso Gabi ad ötleteket, hogy mivel is érdemes tálalni a pulykahúst.

Töltött káposzta: a magyar gasztronómia ikonikus fogása - 1. rész

2021. április 10. 03:36

Itt az idő, teret kell szentelnünk annak az ételnek, amely idehaza nem is egyszerűen csak egy étel, hiszen sokan a nemzeti öndefiníciónk egyik alappilléreként is tekintenek rá: a töltött káposztának.

Mihez kezdjünk a rebarbarával?

2024. április 27. 08:10

A rebarbara lekvár elkészítése pofonegyszerű. Savanykás ízeket kedvelőknek igazi ünnepi csemege lehet ez télen a megszokott édesebb befőttek és lekvárok mellett.

Káposztaleves kolbászchipsszel és szalonnával

2019. november 30. 04:40

Ez a leves egy egyszerű és laktató fogás, nem mellesleg a káposztának hála még vitaminokban is gazdag, ami az őszi időszakban kiemelten fontos.