Állattenyésztés

Virtuális disznó – valódi tor

Agrofórum Online

Bárki felnevelheti saját malacát Cégénydányádon anélkül, hogy elmozdulna a foteljéből a Legyen Malacod! program keretében.

A virtuális disznóhízlalás célja, hogy elősegítse a minőségi magyar hústermelést, munkát adjon a szatmári település lakóinak, és egymáshoz közelebb hozza a városi és a vidéki embereket.

A magyar vidék hagyományos állattartásának népszerűsítését tűzte ki célul a 2017 augusztusában alakult Szatmár Farm Szociális, Mezőgazdasági és Értékesítő Szövetkezet. A Sirha Budapest 2018 szakkiállításon bemutatott Legyen malacod! programban bárki felnevelheti saját malacát anélkül, hogy ki kellene szállnia a foteljéből. A szövetkezet sertésbértartást vállal: a programhoz csatlakozók tetszőleges számú malacot vásárolhatnak és hizlaltathatnak fix költségért. A szövetkezet vállalja az állatok ellátását, felnevelését. A malac fejlődését mindenki online – webkamerán – követheti, és többek között meghatározhatja azt is, mikor engedjék ki szaladgálni az állatot.

A megbízható, minőségi magyar sertéshús hiánya fontos tényező volt a kezdeményezés elindításában – hangsúlyozta Szabó Zsolt, az egyik ötletgazda. Szerinte ugyanis

jelentős kereslet van azon termékek iránt, ahol a fogyasztó biztos lehet abban, miként kezelték a húst, hogyan tartották az állatot. Ez a kezdeményezés bárki számára elhozza a saját tartású malac húsának élvezetét, miközben egy hátrányos helyzetű térségben segít munkát adni az embereknek.

A felhízlalt állatokat helyben, vendégházakban fel lehet dolgozni, ehhez a szövetkezet hozzáértő segítséget is ad. Ez a falu turizmusát erősíti, további fejlődési lökést adva a térségnek.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a kezdeményezés közelebb hozza egymáshoz a városi és a vidéki embereket, miközben ápolja a magyar hagyományokat. A disznóvágás és a disznótor a kultúránk része, a közösséget építő ünnep – mondta az államtitkár. Megjegyezte, hogy a virtuális hízlalás és a valódi disznóvágás kombinációja jó példa arra, miként lehet a modern technológiát egyszerűen a magyar vidék és a hazai állattenyésztés megújításának szolgálatába állítani.

A MAGYAR TERMÉK Nonprofit Kft. fontosnak tart minden olyan kezdeményezést, amivel bővíteni lehet a hazai állattenyésztést, hiszen ezzel új munkahelyek jöhetnek létre, és az itt működő húsipari cégek is több magyar alapanyaghoz juthatnak – indokolta Benedek Eszter, a Magyar Termék védjegyrendszert működtető társaság ügyvezetője, miért csatlakoztak az elsők között a Legyen malacod! programhoz. Szerinte a sertéstenyésztés ösztönzése éppen ott adhat munkát, ahol erre a legnagyobb szükség van, ráadásul ennek eredményeként növekedhet a magyar eredetű élelmiszerek kínálata, a ma sokszor kényszerűségből húst importáló feldolgozó cégek is növelni tudják termékeikben a magyar alapanyagok arányát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Halat enne karácsonykor? Erre készüljön fel!

2025. december 16. 08:10

Mindenki panaszkodik a hal árára, mégis ez kerül az ünnepi asztalra. Mi áll a karácsonyi halőrület mögött?

Rejtélyes állatok bukkantak fel a Hortobágyon, egy ismeretlen világból érkeztek

2025. december 13. 09:10

Érdemes-e és egyáltalán, etikus-e feltámasztani rég kihalt állatokat? A Hortobágyon is folynak erre vonatkozó kísérletek.

A levegőbe fecskendezett mérge is veszélyes ennek a rovarnak, már Magyarországon is megjelent

2025. november 25. 09:10

Az emberrel szemben nem agresszívabb a hazai lódarázsnál az ázsiai változat, a méhpopulációkra viszont óriási veszélyt jelent.

Tejjel fűtenek egy gazdaságban, az ötlet csak első hallásra megbotránkoztató

2025. november 24. 09:10

Nincs szó félreértésről, sem pedig értékesítési nehézségből adódó „bosszúról”, egy német faluban szándékosan használnak újfajta módszert a fűtésre.

A járvány ellenére is növekedett a húsipar Brazíliában

2020. december 10. 06:35

A sertéshús esetében Brazília termelése 3,5 százalékkal, 4,4 millió tonnára nőhet 2021-ben, míg az export jövőre elérheti az 1,1 millió tonnát.

Dánia adót vezet be a sertések farokkurtítására

2024. szeptember 27. 14:40

Dániában kiegészítő adót vezetnek be a sertések farokkurtítására. Ezzel a sertések jólétét biztosító intézkedések felé terelnék a tenyésztőket.

Útmutató készült a sertések környezetének gazdagításához

2020. március 17. 09:33

Fontos, hogy a környezetgazdagításra használt anyagok alkalmazása során az aktuális járványvédelmi előírásokat minden esetben szigorúan be kell tartani!

Hatással van a romániai sertéspestis a hazai keresletre is

2018. szeptember 4. 10:49

A sertést most élősúlyra vetítve kilónként 380 forint körüli árakon vásárolják fel, ami 30 forintos növekedés az év eleji árakhoz képest.