Életmód, gasztronómia

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

Agrofórum Online

A csipkebogyó a vadrózsa termése. Generációk óta a nagymamák konyhájában készült belőle lekvár, tea és szirup – a természet patikájának egyik legértékesebb ajándéka. Aki egyszer szüretel és feldolgoz belőle, sosem felejti el az ízét és illatát.

A csipkebogyó szürete általában szeptember végétől október végéig tart. Akkor a legjobb a termés, amikor már élénkpiros színű, de még feszes és kemény a húsa. A dércsípte, kissé megpuhult bogyók édesebbek, de C-vitamin-tartalmuk ekkor már csökken, így a választásnál mérlegelni kell: édesebb íz vagy magasabb beltartalmi érték.

Hogyan gyűjtsük a bogyókat?

A csipkebogyót szúrós vadrózsabokrokról kell leszedni, ezért kesztyű viselése erősen ajánlott. A szüret során a sérült vagy penészes bogyókat különítsük el, mert rontják a feldolgozott termék minőségét. A frissen szedett bogyót rövid időn belül fel kell dolgozni, mert gyorsan veszíthet tápanyagtartalmából.

A csipkebogyó feldolgozása lekvárnak

A legismertebb feldolgozási forma a csipkebogyólekvár, más néven hecsedli. A bogyókat először meg kell tisztítani, majd megfőzni, hogy húsa könnyebben passzírozható legyen. A magok és a szőrök eltávolítása elengedhetetlen, mert ezek kellemetlen állagot adhatnak a lekvárnak.

A csipkebogyó feldolgozása időigényes feladat

A lassú főzés során a gyümölcs pektintartalma biztosítja a sűrű állagot, így gyakran nincs szükség külön sűrítőanyagra. A lekvár fogyasztható önmagában, süteményekben vagy húsételek mellé is.

Csipkebogyó tea és más felhasználások

A szárított csipkebogyóból készült tea az egyik legértékesebb téli vitaminforrás. Fontos, hogy a bogyót kíméletesen szárítsuk, lehetőleg 40 °C alatti hőmérsékleten, így a C-vitamin-tartalom megmarad. A teát forrázás helyett inkább áztatással készítsük, hogy az értékes anyagok ne bomoljanak le.

A csipkebogyóból szirup, bor vagy pálinka is készíthető, így sokoldalúan hasznosítható gyümölcs.

Tárolás és eltarthatóság

A friss csipkebogyó hűtőben néhány napig eltartható, de hosszabb időre mindenképpen feldolgozás szükséges. A szárított termés sötét, száraz helyen akár egy évig is megőrzi minőségét. A lekvár és szörp jól záródó üvegben szintén hónapokig eltartható, ha megfelelően sterilizáljuk.

Miért érdemes a házikertben is ültetni?

A csipkebogyó nemcsak gyűjtögetéssel érhető el: házikertben is nevelhető. A vadrózsák jól alkalmazkodnak a magyarországi éghajlathoz, kevés gondozást igényelnek, és hasznos sövénynövényként is szolgálnak. Ültetése hozzájárulhat a biodiverzitás növeléséhez, és biztosítja a friss, feldolgozásra alkalmas alapanyagot a család számára.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Mikor érett meg szedésre a csipkebogyó?

2024. november 6. 04:40

Mikor tekinthető érettnek a csipkebogyó? Mikor szedhető? Köszönöm válaszukat.

Mikor gyűjthető a csipkebogyó?

2021. november 16. 08:12

Csipkerózsának mindazokat a vadon élő rózsafajokat nevezzük, melyeket vadrózsa, gyepűrózsa, mezei rózsa stb. néven is ismerünk, bogyóra emlékeztető terméseit pedig csipkebogyónak, csipkének nevezzük.

Hamarosan szedhető a csipkebogyó: így tárolhatjuk be télire

2024. október 3. 05:40

A dér által megcsípett csipkebogyó elkezd megpuhulni és könnyebb is lesz feldolgozni, akár gyógyteának, akár lekvárnak használnánk fel.

5 gyógytea, ami nem hiányozhat otthonról

2023. október 8. 06:40

Nézzük most sorra, melyek az alapgyógyteák, amik nem hiányozhatnak otthonról!