Az Európai Unióban 2025 első hat hónapjában ismét zsugorodott a marhahús-kibocsátás. A vágások száma közel 5%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, miközben egyre kevesebb állat áll rendelkezésre a hizlalás és a vágóhidak számára.
A jelenség nem újkeletű: 2020 óta folyamatos az EU-s szarvasmarha-állomány apadása. A kínálat szűkülése mellett a piacot tartósan magas árak és mérséklődő exportlehetőségek jellemzik.
Újabb visszaesés a vágásokban
2025 január-június között az EU-ban összesen 10,5 millió szarvasmarhát vágtak, ami mintegy 500 ezerrel kevesebb, azaz közel 5%-os visszaesés 2024 azonos időszakához viszonyítva. A 27 tagállamból 22-ben mértek csökkenést.
Látványos különbségek tagállamonként
A visszaesés mértéke országonként jelentősen eltér. Míg Lengyelország szinte stagnált (–0,4%), addig Hollandiában 12,1%-kal kevesebb állat került vágásra az első félévben.
Franciaország vezet, Németország is mérséklődött
Franciaország 1,9 millió darabos első féléves vágásszámával továbbra is a legnagyobb termelő, Németország a második. Ugyanakkor mindkét országban csökkentek a vágások a múlt évhez képest.
Kevesebb állat, kevesebb vágás – az állományhelyzet
A fő ok a rendelkezésre álló állatok számának zsugorodása. 2020 és 2024 között az EU szarvasmarha-állománya 6%-kal, vagyis mintegy 4,7 millió egyeddel esett vissza; 2024 végén 72 millió szarvasmarhát tartottak az Unióban, ami további 2,8%-os éves csökkenés. Az állomány 2025-ben is tovább apadhat, ami tartósan alacsonyabb vágásszámokat valószínűsít.
Piaci körkép: szűkülő kínálat, tartósan magas árak
Az Európai Bizottság nyári rövid távú piaci kilátása szerint a kisebb állomány miatti termeléscsökkenés szűkebb uniós kínálathoz vezet, a marhahúsárak történelmi magasságban maradnak. A szűk kínálat korlátozhatja az exportot, miközben az import enyhén emelkedhet – összhangban az év eleji termelési adatokkal, amelyek szerint január-áprilisban 2,9%-kal esett az EU marhahústermelése.
Mit jelent mindez az ágazat szereplőinek?
A vágóalapanyag hozzáférése egyre szűkösebb, a vágóhidak és feldolgozók tervezését a korlátozott élőállat-kínálat határozza meg. A külpiaci mozgástér mérséklődik, miközben a belső piacot a szűkös kínálat és a magas árak tartják egyensúlyban. A trendek alapján 2025 második felében is a szűk kínálat maradhat a meghatározó piaci tényező.
Kiemelt kép: Pixabay.