A borjúnevelés egyik legnagyobb kihívása ma a tejfehérje-alapú tejpótlók drágulása. A lengyelországi Warmia és Mazury Egyetem vizsgálata szerint az enzimkezelt szójafehérje (HP 100) teljesítménye megegyezik a tejfehérjéével, miközben jelentősen olcsóbb és környezetkímélőbb.
Az eredmény új lehetőséget kínál a gazdáknak, akiknek a takarmányozásban egyszerre kell szem előtt tartaniuk a hatékonyságot és a fenntarthatóságot. A HP 100 nemcsak gazdasági, hanem állategészségügyi szempontból is ígéretes alternatíva.
Az enzimkezelt szója versenyképes a tejjel
A 2024-ben végzett kísérletben 56 holstein borjút vizsgáltak, négy különböző tejpótló-keverékkel: teljes tejfehérje, HP 100, hidrolizált búzaglutén és mikronizált szója. Az eredmények szerint a HP 100-zal etetett borjak növekedése azonos volt a tejfehérje-alapú csoporttal, és felülmúlta a többi növényi fehérjét. A napi testtömeg-gyarapodás a választásig statisztikailag is jobb volt HP 100 esetén.
Jobb fehérjehasznosulás, kevesebb kibocsátás
A bélsárminták elemzése azt mutatta, hogy a HP 100 javította a fehérjeemésztést: a borjak ürüléke szárazabb, a nitrogéntartalom pedig alacsonyabb volt. Ez nemcsak az emésztés hatékonyságát, hanem a környezetterhelés csökkenését is jelzi – kevesebb ammónia, tisztább levegő az istállóban.
Negyedáron a tejfehérjéhez képest
Gazdaságilag is látványos az előny: a HP 100 négyszer olcsóbb, mint a tejfehérje, miközben a borjak teljesítménye változatlan. Ráadásul mentes az antinutritív anyagoktól, így kíméli az emésztőrendszert és csökkenti az állatorvosi beavatkozások szükségességét.
A jövő fehérjéje a borjúitatóban
A HP 100 tehát egyszerre szolgálja a teljesítményt, a költséghatékonyságot és a fenntarthatóságot. A tejfehérje-alapú rendszerek mellett most megjelent egy bizonyítottan működő, növényi alternatíva – a borjúnevelés új korszakát hozva el.
Kiemelt kép: Pixabay.