Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?
2025 júniusában arról adott hírt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy Magyarország újra mentessé vált a magas patogenitású madárinfluenzától. Az információnak csupán néhány hónapig örülhettünk, mert a betegség ismét felütötte a fejét több vármegyében.
Nem mentesül alóla maga a kontinens sem, 2025. szeptember 1-je óta napjainkig Európában összesen 159 baromfitartó gazdaságban, 37 fogságban tartott madarakat tartó létesítményben és 1272 vadmadárból mutatták ki a szakemberek a magas patogenitású madárinfluenza vírusát – olvasható a Nébih november 7-i közleményében.
A hivatal honlapján rengeteg információ olvasható azzal kapcsolatban, hogy a tenyésztőknek milyen védekezési, kárenyhítési lehetőségeik vannak. A fogyasztók a témával kapcsolatban viszonylag kevesebb fogódzót kapnak, pedig így Márton-nap (november 11.) környékén hazánkban is megemelkedik az év egyéb szakaiban „elhanyagolt” lúdhúsfogyasztás mértéke.
Vajon a madárinfluenza-járvány közepén tartanunk kell a baromfihúsoktól? Ezt a témát járta körbe a német Agrarheute mezőgazdasági oldal cikke is, ami azért is különös, mert a kérdés a csirkehús esetében a legtöbb emberben valószínűleg fel sem merül. A libahús viszont részben „idénytermék”, karácsonyig különösen keresett, ezért valóban nem árt megnyugtatni az olvasókat vele kapcsolatban.
Mindenképpen fontos, hogy a hús ellenőrzött forrásból származzon, és ha bármilyen kétségünk van, bátran érdeklődjünk a hatóságoknál, állatorvosoknál!
Az Agrarheute szerint a szárnyashús a H5N1 vírus által okozott járvány közepette is biztonsággal fogyaszthatónak mondható. A Friedrich Loeffler Intézet és a Robert Koch Intézet állásfoglalása is világos: a vírus átadása élelmiszeren keresztül szinte teljességgel lehetetlen. Egyébként is ritka, hogy a madárinfluenza embereknél okoz megbetegedést, és azokban az esetekben sem az élelmiszer a „ludas” benne. Főleg azok veszélyeztetettek, akik a fertőzött állatok vagy vadon élő szárnyasok közvetlen közelében élnek és tevékenykednek, és elsősorban a munkájuk miatt kerülnek közeli kontaktusba azokkal.
A megoldás itt is a sütés vagy főzés, mivel a vírus igen érzékeny a magas hőmérsékletre. Már 70 Celsius-fokon elpusztul, az e fölötti hőmérséklet pedig a konyhai feldolgozás során általános. Ezzel és a higiéniai szabályok betartásával tökéletes védettséget élvezhetünk.
Mennyire kell aggódniuk az embereknek a madárinfluenzától?