Egyéb szakmai közlemények

Pára az ablakban? Komoly gondot jelez

Agrofórum Online

Valószínűleg Ön is találkozott már azzal a reggeli pillanattal, amikor az ablak hideg üvegén apró vízcseppek gyűlnek össze. A legtöbben ilyenkor csak megvonjuk a vállunkat, hiszen „tél van, ilyen előfordul”.

Pedig a pára valójában egy halk figyelmeztetés, valami nincs teljesen rendben a lakás levegőjével.

Miért csapódik le a pára valójában?

A jelenség hátterében egyszerű fizika áll. A meleg, páradús levegő hozzáér a lehűlt üveghez, és ott kicsapódik. Ez önmagában természetes folyamat. Azonban ha ez rendszeresen történik, az már arra utal, hogy a helyiség szellőzése vagy hőháztartása nincs egyensúlyban.

A mai, jól szigetelt otthonokban könnyen előfordul, hogy a levegő nem tud rendesen cserélődni, így a pára bent ragad. A reggeli „tocsogó” ablak pedig ennek a leglátványosabb jele.

Amikor a pára továbbmegy: a penész útja

A gond ott kezdődik, amikor a nedvesség tartósan jelen van az üveg és a keret környékén. Ilyenkor a penészgombák könnyen megtelepednek – először csak egy apró folt formájában, majd észrevétlenül továbbterjednek a falakra és akár a bútorokra is.

A párás üveg figyelmeztetés

A penész nem csupán esztétikai probléma. Irritálhatja a légutakat, allergiás tüneteket válthat ki, és hosszabb távon akár a falazatot és a szigetelést is károsíthatja. Mire ez láthatóvá válik, a pára már hetek óta jelezte, hogy baj lesz.

Mit üzen a bepárásodott ablak?

Röviden: azt, hogy a helyiség levegője nem tud megfelelően megújulni. Sok otthonban és gazdasági épületben azt látjuk, hogy csak akkor kezdődik el a probléma kezelése, amikor már megjelent az első penészfolt. Pedig a párás üveg ennél jóval korábban figyelmeztet. Ha felismerjük ezeket a jeleket, sokkal kisebb ráfordítással helyre tudjuk állítani a megfelelő páratartalmat és hőmérsékletet.

Nem érdemes megvárni, amíg nagy lesz a baj

Ha azt veszi észre, hogy az ablak minden reggel bepárásodik, érdemes átgondolni a szellőztetési szokásokat, a fűtés intenzitását vagy azt, hogy mi okozhatja a túlzott páraképződést. A pára nem ellenség, inkább jelzés. Segít időben lépni, mielőtt komolyabb károk alakulnának ki. A lakótér mikroklímája éppúgy gondoskodást igényel, mint bármely más élő rendszer. Ha odafigyelünk rá, hosszú távon stabil és egészséges környezetet tarthatunk fenn.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így lesz a narancsból dekoráció egyetlen délután alatt

2025. december 5. 08:10

A szárított narancs ma újra trendi, dekorációként és a konyhában is tarol. Ezzel a módszerrel Ön is profi végeredményt kap otthon.

Ezért fontosabbak télen az örökzöldek, mint hinnénk

A városi tél ökológiai stabilitását az örökzöldek biztosítják, de csak akkor, ha tudatos fajválasztással telepítjük őket.

A növények tényleg beszélnek? Leleplezzük a növényi kommunikáció mítoszát

2025. december 1. 08:10

A növények nem némák: a kutatások szerint egészen különös módszerekkel üzennek egymásnak. Most kiderül, mi igaz a mítoszokból.

Így lesz a kerti mohából tartós dekoráció

2025. november 30. 08:10

Fél óra alatt tartós, higiénikus dekorációt készíthetünk, ha a kertből gyűjtött mohát a sütőben szárítjuk.

Miért penészedett meg a muskátli a teleltetés alatt?

2025. február 5. 04:40

Kérem a segítségüket, mert a teleltetés során penészes lett néhány muskátlinövényem. Miért történhetett meg ez a probléma?

A penész megelőzésére használhatjuk ezeket a speciális szobanövényeket

2024. október 31. 07:10

A penész az egészségre is káros, kiváltképp a fekete színű penész. A zöld „csak” allergiát okozhat, utóbbi azonban súlyos tüdőpanaszokat is.

Mit tegyünk, ha a magaságyásban megjelenik a penész?

2024. március 15. 08:10

A magaságyást új földdel töltjük fel és teleültetjük növényekkel, majd néhány nap múlva megjelenik a penész. Mi a teendő?

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.