Életmód, gasztronómia

Olcsó karácsonyi trükkök: ünnepi klasszikusok diómentesen, recepttel

Agrofórum Online

A dió a magyar karácsony egyik legfontosabb alapanyaga, mégis évről évre kiszámíthatatlan az ára, a termés és a feldolgozás költségei miatt. Idén is szembesülnünk kellett azzal, hogy a dió kilónkénti ára az egekben jár.

Mégsem szeretnénk lemondani a bejgliről vagy a zserbóról. Szerencsére több olyan magféle is akad, amely ízben és állagban hasonló élményt tud nyújtani, mint a dió, és a karácsonyi receptekben is remekül működik.

Napraforgómagos „diós” töltelék bejglihez

A napraforgómag állagra és zsírtartalomra is jól utánozza a darált diós tölteléket, és jelentősen olcsóbb. A bejgli esetében a töltelék lédússága és aromája dönti el a sikert, ezért az ízesítést érdemes kicsit gazdagítani.

Hozzávalók (1 rúdhoz):

  • 15 dkg pirított, darált napraforgómag
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 1 ek méz
  • ½ citrom reszelt héja
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet só

A tejet felforraljuk a cukorral, majd hozzákeverjük a darált napraforgót, a mézet és a fűszereket. Néhány perc hűlés után olyan állagot kapunk, ami szinte megtévesztésig emlékeztet a diós töltelékre. Az illatát a citromhéj teszi karácsonyivá, a méz pedig mélyíti az ízeket. A tészta kenése és feltekerése a megszokott módon történik, és sütés után alig lehet megkülönböztetni a klasszikustól.

Mogyorós zserbó: a legjobb dióhelyettesítés

A zserbóban a baracklekvár dominanciája miatt a földimogyoró szinte tökéletesen átveszi a dió szerepét. Az aromája kicsit intenzívebb, de harmonikusan illeszkedik az édesség szerkezetébe.

Hozzávalók (1 tepsihez):

  • 20 dkg darált pirított földimogyoró
  • 20 dkg baracklekvár
  • 20 dkg étcsokoládé bevonathoz
A mogyoró szinte tökéletesen átveszi a dió szerepét

A tésztát a hagyományos módon elkészítjük, majd a lapok közé mogyorót és lekvárt rétegezünk. Sütés után olvasztott csokoládéval vonjuk be. A mogyoró olajtartalma miatt a töltelék szaftosabb lesz, így sokszor még sikeresebb is, mint a dióval készült változat.

Fahéjas-mézes tökmagos krém pozsonyi kiflibe

A tökmag karakteres ízét a karácsonyi fűszerezés lágyítja, és így jól működik a pozsonyi kifliben, ahol a töltelék gazdag aromája dominál.

Hozzávalók (kb. 20 kiflihez):

  • 15 dkg darált tökmag
  • 8 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 1 ek méz
  • 1 mk fahéj

A tejet a cukorral felfőzzük, majd a darált tökmaggal keverjük össze. A méz és a fahéj karácsonyi karaktert ad a tölteléknek, és a tészta sem szárad ki. A kifliket hagyományosan töltjük és sütjük.

Ízben és árban is jó alternatívák

A magpótlók alkalmazása nemcsak gazdasági kérdés: sok háztartásban allergia vagy ízpreferencia miatt is előtérbe kerülhetnek. A pirítás minden esetben kulcsfontosságú, mert így kapjuk meg azt az aromamélységet, amely a dióra jellemző. A töltelékek elkészítése során a fűszerek – különösen a fahéj, a vanília és a citromhéj – finomhangolják az ízvilágot, és így a hagyományos sütemények nem veszítenek ünnepi jellegükből.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Különös objektumok emelkedtek a zalai városban, mindenki a csodájukra jár

2025. december 9. 09:10

Karácsony előtt megsokasodnak a „csodák” az országban, már csak azért is, mert az emberek könnyebben jótékonykodnak, mint máskor.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Megjelent a SAATEN-UNION tavaszi fajtakatalógusa

A 2020-as, kibővült termékpalettán a szélsőségekhez és az újfajta igényekhez kiválóan alkalmazkodó kukorica-, napraforgó-, hüvelyes-, valamint tavasziárpa- és zabfajták egyaránt megtalálhatók.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: nem halasztható a repcevetések őszi gyomirtása

2022. szeptember 27. 08:42

Az őszi betakarítási munkálatok és a kalászos vetési előkészületek folyamatosan haladnak, időnként az esők miatt megállásra kényszerülnek a gazdálkodók.

Javaslat a belvízkárok mérséklésére

2018. április 10. 11:53

A belvíz levezetését követően, amint a terület adottságai alkalmassá válnak a talaj-előkészítő munkákra, a talajt lehetőleg forgatás nélkül, kezdetben sekélyen, majd egyre mélyebben járatott eszközzel frissítsük.

Egy hihető ígéret: a Huminisz-technológia 13,9% többletet eredményezett kukorica, napraforgó és szója esetében 8 év átlagában

2019. május 31. 09:01

A Huminisz Kft. technológiájának használata 8 év átlagában kukorica, napraforgó és szója esetében 13,9 százalékos terméstöbbletet eredményezett. Ez kifejezetten magas értéknek számít, különösen, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a megtérülési mutató ezeknél a kultúráknál átlagosan 4-5-szörös.