Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Egy hihető ígéret: a Huminisz-technológia 13,9% többletet eredményezett kukorica, napraforgó és szója esetében 8 év átlagában

Egy hihető ígéret: a Huminisz-technológia 13,9% többletet eredményezett kukorica, napraforgó és szója esetében 8 év átlagában

Pais István, Vaszily Zsolt - Huminisz Kft.

A Huminisz Kft. technológiájának használata 8 év átlagában kukorica, napraforgó és szója esetében 13,9 százalékos terméstöbbletet eredményezett. Ez kifejezetten magas értéknek számít, különösen, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a megtérülési mutató ezeknél a kultúráknál átlagosan 4-5-szörös.

A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. A piac meghatározó szereplőjeként fontos feladatának tekinti, hogy a termelőket szakmailag hiteles információval lássa el a növénykondicionálás és lombtrágyázás hatásáról és gyakorlati felhasználásáról. Termelőknél (nagyüzemi és kisüzemi), valamint kutatóintézetekben (kisparcellás) végzett kísérletekben az ország mintegy 50 helyszínén történik értékelés. Az üzemi tesztek terméseredményei áttekinthetők honlapunkon:     https://huminisz.hu/eredmenyek/

Egyes preemergens gyomirtószerek alkalmazása napraforgó, szója és kukorica esetében bizonyos körülmények között (pl. talaj alacsony humusztartalma, szélsőségesen sok csapadék felverődéssel, erős szélverés, illetve hideg) jelentős mértékben visszavetheti  növények kezdeti fejlődését. Ezeket sajnos együttesen is tapasztalhatjuk/tapasztalhattuk 2019. májusában.

Az ilyen tünetek (sárgulás, megtorpant, illetve lelassult növekedés) gyorsan és hatékonyan kezelhetők humin- és fulvosav tartalmú Kondisol termékekkel. A tünetek megjelenését követő kijuttatás utáni 3-5 napban a növény klorofiltartalma emelkedni kezd (+ 4-5 SPAD-érték) és a hosszanti irányú növekedés is elindul.

Napraforgó:

Napraforgó esetében 3,5-5 t/ha hozamú Huminisz-készítményekkel kezelt állományokban a terméseredmény egy kezelés hatására 0,2-0,4 t/ha, két kezelés esetén általában hektáronként 0,4-0,6 tonnával meghaladja a kezelt/kezeletlen táblarészek terméseredményeit, magasabb olajtartalom mellett. A komplex Huminisz napraforgó technológia alkalmazása kiemelkedő hatással bír a megfelelő vízháztartás kialakításában és a növény vitalitásának növelésében. Növekszik a gyökértömeg, intenzívebbé válik a tápanyagfelvétel, homogén állomány alakul ki. Üzemi kísérleti eredményeink szerint a kontroll parcellában mért eredményekhez képest a növekedés meghaladja a szárátmérőben 2%-ot, növénymagasságban 3%-ot, a tányérátmérő a 4%-ot, összeségében a teljes növénytömeg többlet a 18%-ot. A fitotoxikus tünetek megjelenése a felére, 50%-al csökkent (1.ábra).

1. ábra: Hajdúböszörmény (2018)                                                                     1. kép: Hajdúböszörmény (2018)

Kukorica:

Takarmánykukoricában 2011-2018 között jellemezően egy vagy két kezelés hatására átlagosan 1 t/ha terméstöbbletet realizáltak termelő partnereink a kezelt/kezeletlen kontrollhoz viszonyítva. Így a Huminisz-technológia 4,18-szeres megtérülést eredményezett számukra. A jövedelmezőség tekintetében a vetőmag (2.,3. kép)-, a csemegekukorica- és a waxy-kukorica előállításban a magasabb értékű végtermék miatt a jövedelmezőség ennél is magasabb lehet.

2. kép: Balatonmagyaród (2018)                                                        3 .kép: Balatonmagyaród (2018)

Szója:

Szója esetében 2011-2018 között 2,55-4,88 t/ha közötti Huminisz-eredmények születtek üzemi tesztekben és kisparcellás kísérletekben. A 2-kezeléses Huminisz-technológiának +0,48 t/ha átlaghozama volt a kezelt/kezeletlen kontrollal szemben (megtérülés=5,8-szoros).

Szójatermesztésben az okszerű tápanyagellátás mellett elengedhetetlenül fontos a megfelelő fenofázisban elvégzett, lombon keresztüli növénykondicionálással egybekötött mikro- és mezoelem alapú növénytáplálás. A megfelelő NPK ellátottság mellett, bármely mikro- és/vagy mezoelem (Ca, Mg, Cu, Fe, Zn, Mo,B, Mn) hiánya kihatással van a szójával szimbiózisban élő baktériumok számára, így a gümőképződésre, a termés mennyiségére és minőségére.

4. kép: Kislippó 2018.                                                     5. kép: Kislippó

A Huminisz Kft. a 2019. évben megújult tartalommal, technológiával és széleskörű szaktanácsadási rendszerrel várja, segíti a meglévő régi és a bizalmat szavazó új partnereit.

Zöldítés okosan és hasznosan

2019. július 22. 08:51

Ismét eljött az aratás és utána gazdanyelven a „zöldítés” ideje, azaz kerülnek földbe a másodvetések. Sokan meg is kerestek a héten ezzel kapcsolatban kérdéseikkel, hogy megfeleljenek az előírásoknak.

RAPOOL-REPCÉK. PHOENIX CL ÉS CLAVIER CL

2019. július 17. 15:03

Nem lehet többé kérdéses, hogy a legújabb Clearfield-repcehibridek már felveszik a versenyt a nagy terméspotenciállal rendelkező hagyományos hibridekkel.

Talajjavítás növényekkel

2019. július 17. 09:37

A szakszerű köztesnövény-keverékek segítenek a talajszerkezet javításában (megfelelő pórusméret) és biztosítják az egészséges talajélet körülményeit.

UMBERTO KWS – A jövő piacvezető hibridje

2019. július 17. 06:33

Az UMBERTO KWS a magyar repcetermesztés egyik legkiforrottabb hibridje. Több éves kísérleti munka és tesztelést követően került a hazai repce piac élére.

Csökkenhet a hazai szójatermesztés a zöldítés feltételei miatt

2018. május 15. 13:54

A termelők válaszút elé kerültek, vagy vállalják a vegyszermentes gazdálkodás okozta kockázatokat, vagy lemondanak a jelentős összegű támogatásról.

Öt új, bőtermő szójafajta követheti a Pannon régió díjnyertes vetőmagját

2019. február 11. 06:52

A következő két évben még legalább öt olyan szójafajtával készül a Mauthner csoport, ami hasonlóan nagy visszhangot kelt, mint az Agelica vagy az Atacama.

Szójapiac: az Egyesült Államok piacvezető exportőr Európában

2019. január 19. 13:29

Tavaly az USA szója eladásai Európában 243 százalékkal, míg a közel-keleti, észak-afrikai régióban 105 százalékkal emelkedtek.

Elhárult a bioetanol- és fehérje-előállítást fenyegető veszély

2018. január 23. 08:54

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén döntött többek között a bioüzemanyagok felhasználási részarányáról és a biomassza-felhasználás csökkentéséről.