Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Egy hihető ígéret: a Huminisz-technológia 13,9% többletet eredményezett kukorica, napraforgó és szója esetében 8 év átlagában

Egy hihető ígéret: a Huminisz-technológia 13,9% többletet eredményezett kukorica, napraforgó és szója esetében 8 év átlagában

Pais István, Vaszily Zsolt - Huminisz Kft.

A Huminisz Kft. technológiájának használata 8 év átlagában kukorica, napraforgó és szója esetében 13,9 százalékos terméstöbbletet eredményezett. Ez kifejezetten magas értéknek számít, különösen, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a megtérülési mutató ezeknél a kultúráknál átlagosan 4-5-szörös.

A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. A piac meghatározó szereplőjeként fontos feladatának tekinti, hogy a termelőket szakmailag hiteles információval lássa el a növénykondicionálás és lombtrágyázás hatásáról és gyakorlati felhasználásáról. Termelőknél (nagyüzemi és kisüzemi), valamint kutatóintézetekben (kisparcellás) végzett kísérletekben az ország mintegy 50 helyszínén történik értékelés. Az üzemi tesztek terméseredményei áttekinthetők honlapunkon:     https://huminisz.hu/eredmenyek/

Egyes preemergens gyomirtószerek alkalmazása napraforgó, szója és kukorica esetében bizonyos körülmények között (pl. talaj alacsony humusztartalma, szélsőségesen sok csapadék felverődéssel, erős szélverés, illetve hideg) jelentős mértékben visszavetheti  növények kezdeti fejlődését. Ezeket sajnos együttesen is tapasztalhatjuk/tapasztalhattuk 2019. májusában.

Az ilyen tünetek (sárgulás, megtorpant, illetve lelassult növekedés) gyorsan és hatékonyan kezelhetők humin- és fulvosav tartalmú Kondisol termékekkel. A tünetek megjelenését követő kijuttatás utáni 3-5 napban a növény klorofiltartalma emelkedni kezd (+ 4-5 SPAD-érték) és a hosszanti irányú növekedés is elindul.

Napraforgó:

Napraforgó esetében 3,5-5 t/ha hozamú Huminisz-készítményekkel kezelt állományokban a terméseredmény egy kezelés hatására 0,2-0,4 t/ha, két kezelés esetén általában hektáronként 0,4-0,6 tonnával meghaladja a kezelt/kezeletlen táblarészek terméseredményeit, magasabb olajtartalom mellett. A komplex Huminisz napraforgó technológia alkalmazása kiemelkedő hatással bír a megfelelő vízháztartás kialakításában és a növény vitalitásának növelésében. Növekszik a gyökértömeg, intenzívebbé válik a tápanyagfelvétel, homogén állomány alakul ki. Üzemi kísérleti eredményeink szerint a kontroll parcellában mért eredményekhez képest a növekedés meghaladja a szárátmérőben 2%-ot, növénymagasságban 3%-ot, a tányérátmérő a 4%-ot, összeségében a teljes növénytömeg többlet a 18%-ot. A fitotoxikus tünetek megjelenése a felére, 50%-al csökkent (1.ábra).

1. ábra: Hajdúböszörmény (2018)                                                                     1. kép: Hajdúböszörmény (2018)

Kukorica:

Takarmánykukoricában 2011-2018 között jellemezően egy vagy két kezelés hatására átlagosan 1 t/ha terméstöbbletet realizáltak termelő partnereink a kezelt/kezeletlen kontrollhoz viszonyítva. Így a Huminisz-technológia 4,18-szeres megtérülést eredményezett számukra. A jövedelmezőség tekintetében a vetőmag (2.,3. kép)-, a csemegekukorica- és a waxy-kukorica előállításban a magasabb értékű végtermék miatt a jövedelmezőség ennél is magasabb lehet.

2. kép: Balatonmagyaród (2018)                                                        3 .kép: Balatonmagyaród (2018)

Szója:

Szója esetében 2011-2018 között 2,55-4,88 t/ha közötti Huminisz-eredmények születtek üzemi tesztekben és kisparcellás kísérletekben. A 2-kezeléses Huminisz-technológiának +0,48 t/ha átlaghozama volt a kezelt/kezeletlen kontrollal szemben (megtérülés=5,8-szoros).

Szójatermesztésben az okszerű tápanyagellátás mellett elengedhetetlenül fontos a megfelelő fenofázisban elvégzett, lombon keresztüli növénykondicionálással egybekötött mikro- és mezoelem alapú növénytáplálás. A megfelelő NPK ellátottság mellett, bármely mikro- és/vagy mezoelem (Ca, Mg, Cu, Fe, Zn, Mo,B, Mn) hiánya kihatással van a szójával szimbiózisban élő baktériumok számára, így a gümőképződésre, a termés mennyiségére és minőségére.

4. kép: Kislippó 2018.                                                     5. kép: Kislippó

A Huminisz Kft. a 2019. évben megújult tartalommal, technológiával és széleskörű szaktanácsadási rendszerrel várja, segíti a meglévő régi és a bizalmat szavazó új partnereit.

ARASZ - gazdálkodási napló!

2019. szeptember 16. 06:59

Mezőgazdasági szereplők részére nem kell bemutatni, mekkora terhet jelent a gazdálkodási napló, webgn, vagy nitrát jelentés helyes, jogszabályoknak megfelelő vezetése.

Szakmázzunk a BAYER-rel - Egy biztos pont a kalászosok termesztéstechnológiájában

2019. szeptember 9. 08:03

Széles hatásspektrumú csávázószer lévén, a Lamardor® igen magas aktivitást mutat az összes fő betegség ellen.

Sokszínű kínálat, innovatív megoldások a SAATEN-UNION kalászosportfóliójában

2019. szeptember 3. 10:16

A termelési adottságainkhoz (termőhely és termesztéstechnológia) és elvárásainkhoz (termelési cél, jövedelemtermelő képesség, termésstabilitás) legjobban illeszkedő fajta kiválasztása jól mérhető információkon és tapasztalatokon alapuló, komoly és összetett munka.

RAPOOL-HIBRIDREPCÉK TELJESÍTMÉNYE, 2016–2019 (FRISS EREDMÉNYEK)

2019. augusztus 26. 12:45

A Magyar Kukorica Klub 2016 óta minden év júliusában öt-öt helyszínen végzett terméstanúsítást a RAPOOL Hungária Kft. megbízásából.

Terményárak: ünnep előtti lassulás eredményezte árcsökkenés

2019. április 23. 10:38

A nemzetközi piacokon is jellemző helyzet már itthon is jelentkezett: az ó-termésű készletekre kínált vevői árak csökkentek az elmúlt hetekben, már amennyiben egyáltalán van gyors szállításra vevő.

Terményárak: új termésű árszintek ó-termésű készletekre

2019. március 4. 12:48

Az elmúlt napokban a vevők részéről a kínálat agresszív és jelentős megugrásáról érkeztek hírek, van olyan piacunk, ahol a vevői igénnyel szemben 10-szeres kínálat jelent meg.

Levéltetű: pár nap és 100 százalékos a fertőzöttség

2018. május 22. 11:16

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek szántóföldön és kertészeti kultúrákban egyaránt, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is jó feltételeket teremtenek.

Nemzetközi szója sajtókonferencia

2018. június 14. 15:58

A Magyar Szója és a Donau Soja első közös rendezvényére 2018. június13-án került sor, Héderváron, ahová összesen 10 országból, 3 kontinensről érkeztek vendégek.