Húspótlók, tojáspótlók és más efféle élelmiszerek már az európai piacokon is találhatók, a mézpótló viszont sokaknál keltett megütközést.
Gazdaságossági és alkalmanként környezetvédelmi okok miatt az élelmiszeripar gyakran áll elő különféle helyettesítő termékekkel. A húspótlók, tojáspótlók és más efféle élelmiszerek eddig nem különösebben nyerték el a fogyasztók tetszését, és alighanem bukásra van ítélve a legújabb ilyen termék is.
Az amerikai MeliBio céget 2020-ban alapították Kaliforniában, és elsődleges céljuk az, hogy a mézet más jellegű élelmiszerrel váltsák ki a humán fogyasztásban. Ők maguk a terméküket növényi alapú vagy vegán méznek nevezik, ami viszont nem ment át a Német Szabadalmi Hivatal szűrőjén. A mézet a legrövidebb definíció szerint is méhek állítják elő (a színt, ízt, állagot most nem említjük), márpedig ennek a feltételnek a teljesülése hiányzik az amerikai élelmiszerből.
A mesterséges méz előállításához mikroorganizmusokat és a precíziós fermentálásnak nevezett eljárást alkalmazzák. Az amerikai hivatalok ezt elfogadhatónak tartják, Németországban viszont (és gyaníthatóan egész Európában) a méz védett kifejezés marad, vagyis csak az állati eredetű változatai nevezhetők így. A MeliBio a kérelmében azzal érvelt, hogy a méz tulajdonképpen cukrok, kemikáliák és aromás vegyületek keveréke, ám ez az európai szakértőket nem győzte meg.
A Német Szabadalmi Hivatal törölte is a cég ideiglenes regisztrációját, már csak azért is, mert a tervezett szabadalom ellen a Német Méhészeti Szövetség már a 2024-es találkozóján felemelte hangját. Véleményük szerint nem nevezhetők méznek a növényi alapú cukros termékek, és ez a hivatalos szervek részéről megértő fülekre is talált.
A MeliBio a különös termékét az Egyesült Államokban már néhány éve Mellody márkanév alatt forgalmazza. Most a német piacra is be akartak törni vele, ám itt nem lesz olyan könnyű dolguk, mint odahaza. Az EU is jó ideje egyértelművé tette, hogy a tej, vaj, kolbász és más efféle termék-megnevezések csak akkor használhatók, ha állati eredetű termékeket takarnak – és most a méz is beáll ebbe a sorba.
Így néz ki a méhek nélkül készített méz: