Élelmiszeripar

Melyik lesz idén a karácsony sztár íze? Brutális szaloncukor-trendek 2025-ben

Agrofórum Online

A szaloncukor továbbra is a magyar karácsony egyik legfontosabb jelképe, még ha a fogyasztói elvárások látványosan változnak is. A hagyományos zselés és marcipános ízek mellett ma már egyre több különleges, prémium töltelékkel készült édesség kerül az ünnepi kínálatba.

A vásárlók tudatosabban választanak, és egyre inkább a minőséget, valamint az érdekes ízvilágot keresik. Közben a dráguló alapanyagok és a szezonális trendek is jelentősen alakítják a piacot.

Különleges ízek rohamozzák meg a karácsonyfa alját

A magyarok évente 3000-3500 tonna szaloncukrot vásárolnak, és bár a mennyiség stabil, a kereslet összetétele gyorsan változik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint a jó ár-érték arányú, minőségi alapanyagokból készült termékek iránti igény erősödik. A zselés továbbra is a legnépszerűbb, amelyet a kókuszos, marcipános, mogyorókrémes követ, de egyre nagyobb teret nyernek a speciális ízek.

A hagyomány mellől előretör a gasztro-kalandvágy

A klasszikus kínálat zsugorodik, miközben a különleges szaloncukrok választéka évről évre bővül. Az adventi vásárokban megjelentek a prémium gyümölcsös változatok: körte, áfonya, vörösboros szilva, valamint a pisztáciás, diós, tökmagkrémes töltelékek. A gyerekek kedvencei között továbbra is ott a robbanócukros, míg az újdonságok közül hódít az eperkrémes, málnás, mézeskalácsos és rum-kókuszos.

Külön kategóriát képviselnek az alkoholos édességek, amelyekből egyre szélesebb a választék: konyakmeggyes, körtepálinkás, tokaji aszús, ír krémlikőrös és brandys verziók is elérhetők. A tudatos vásárlók körében népszerű a diabetikus diókrémes és a különböző „mindenmentes” válogatás.

Árrobbanás: átléptük a lélektani határt

A kakaóbab és a cukor drágulása komoly nyomást helyezett a gyártókra. A prémium kategóriában több termék kilós ára meghaladta a 10 ezer forintot, míg a hagyományos szaloncukrok ára 2690 Ft/kg körül maradt. A középkategória (például a nutellás, zserbós, mangó-maracujás vagy túró-citromos) 5600-6200 Ft/kg között mozog.

A szaloncukor az ünnepi gasztronómia egyik legdinamikusabban változó kategóriája

A piacon jelen vannak magyar, lengyel, olasz és török gyártók termékei is, a díszcsomagolt bonbonos változatok pedig kifejezetten népszerűek. A vásárlók ma már nemcsak az árat nézik: egyre többen böngészik a címkén az allergéneket, az összetevőket, és célzottan keresik a minőségi csokoládét vagy a valódi gyümölcstartalmat.

Egyre korábban indul a karácsonyi roham

A szakemberek szerint a vásárlói érdeklődés már az adventi időszak előtt megugrik. A szaloncukor ma már nem kizárólag szezonális édesség: a boltokban és piacokon jóval hamarabb megjelenik, mint korábban. A kézműves és kisüzemi termékek iránti kereslet szintén növekszik, sok esetben ezek nem is kerülnek hagyományos kiskereskedelmi forgalomba, mégis gyorsan fogynak.

A trend tehát kettős: egyszerre éled újjá a nosztalgia és tör előre a kulináris újdonságok iránti vágy. A szaloncukor ma már nem pusztán a fa dísze, hanem az ünnepi gasztronómia egyik legdinamikusabban változó kategóriája.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gluténmentes karácsony: így alakítja át a piacot az ünnepi roham

2025. december 11. 07:10

A karácsonyi időszakban meredeken nő a gluténmentes termékek iránti kereslet, a gyártók pedig újragondolják teljes szezonális kínálatukat.

Karácsonyi vásárok: nagy razzia indul

2025. november 28. 07:10

Az ünnepi időszak kiemelt ellenőrzései a higiéniai előírások betartását és a magyar családok egészségének védelmét szolgálják.

Rizikometer: az oldal, ami megmutatja, mit érdemes megennünk

2025. november 26. 08:10

A Nébih új felületet indított Rizikometer néven, ahol naprakész, hiteles élelmiszer-biztonsági hírek érhetők el egy helyen.

Öregszünk – de nem mindegy, hogyan! Az étrend dönt!

2025. november 25. 14:10

Az étrend meghatározza, hogyan öregszünk. A tudomány szerint bizonyos tápanyagok valóban lassíthatják az idő hatását. Az élelmiszeriparnak pedig ehhez kell igazodnia.

Mezőtúri gyerekeket ajándékoztak meg Syngenta munkatársai

2019. december 19. 09:53

Csaknem 450 ezer forintot ajánlottak fel a Syngenta munkatársai a vállalat idei karácsonyi gyűjtésén, amelyből a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Mezőtúri Tagintézményét ajándékozták meg gyermekek fejlesztését segítő játékokkal.

Hogyan készítsünk karácsonyi forralt bort?

2024. december 23. 08:10

A német „Glühwein” majdnem ugyanolyan, mint a svédek gyümölcsös forralt bora, vagy akár a spanyolok vörösbora, a sangria.

Hazai zöldségek és gyümölcsök az ünnepi asztalon

2024. december 23. 12:10

Szentestén az asztalra nemcsak halászlé és rántott ponty kerülhet. Zöldséges és gyümölcsös fogások is lehetnek az ünnepi menü részei.

Kertészek karácsonya – legjobb ötletek felnőtt kertészeknek

2024. december 19. 05:40

A kertünk folyamatos ápolása, bővítése, a haszonnövények termesztése, vagy a dísznövények szaporítása sok eszközt igényel. Miért ne kerülhetne ezekből a szerszámokból, kellékekből egy pár a karácsonyfa alá?