A köhögéses időszakokban sokan fordulnak a házi megoldások felé, különösen akkor, ha enyhébb, hurutos panaszokról van szó. A gyógynövények évszázadok óta részei a magyar népi gyógyászatnak, és több közülük ma is szerepel a hivatalos fitoterápiában.
Cikkünkben olyan, közismert növényeket mutatunk be, amelyekből egyszerű házi köptetők készíthetők. A hangsúlyt a hagyományosan alkalmazott receptekre és a helyes elkészítésre helyezzük.
Kakukkfű, a hörgők klasszikus segítője
A kakukkfű levelét és virágos hajtását régóta használjuk légúti panaszok esetén. Illóolajának timol- és karvakroltartalma miatt a gyógyszerkönyvekben is szereplő drognak számít.
Házi köptető teához egy teáskanálnyi szárított kakukkfüvet forrázunk le két és fél deciliter vízzel, majd lefedve tíz percig állni hagyjuk. Leszűrés után lassan, kortyonként fogyasztjuk, naponta legfeljebb három alkalommal. Enyhébb hurutos köhögésnél alkalmazzuk, rövidebb ideig.
Lándzsás útifű, a nyálkahártyák védelmezője
Az útifű levelei nyálkaanyagokat és iridoid glikozidokat tartalmaznak, amelyek bevonó hatásuk révén segíthetik a köhögési ingert. Szirup formájában is elkészíthető, ami különösen kedvelt házi készítmény.

Friss, ép leveleket apróra vágunk, rétegenként cukorral vagy mézzel egy tiszta üvegbe tesszük, majd meleg, sötét helyen több hétig érleljük. A leszűrt szirupból naponta többször egy teáskanálnyit veszünk be, mindig étkezések között.
Orvosi ziliz, ha szárazból hurutos lesz
Az orvosi ziliz gyökere magas nyálkaanyag-tartalmáról ismert, ezért elsősorban irritált, köhögéssel terhelt légutaknál alkalmazzuk. Elkészítése hideg vizes kivonással történik, hogy az érzékeny hatóanyagok megmaradjanak.
Egy evőkanál aprított zilizgyökeret két deciliter hideg vízben több órán át áztatunk, majd enyhén felmelegítve, szűrés után fogyasztjuk. Íze semleges, ezért önmagában is jól iható.
Fekete bodza virága, több mint izzasztó tea
A bodzavirágot leggyakrabban meghűléses teakeverékekből ismerjük, de enyhe köptető hatása miatt önállóan is alkalmazzuk. Forrázat készül belőle, amelyet frissen, még melegen fogyasztunk.
Egy evőkanál szárított virágot két deciliter forró vízzel öntünk le, tíz perc után leszűrjük, és lehetőség szerint lefekvés előtt isszuk meg.
Mire figyeljünk a házi szerek használatakor
A gyógynövények alkalmazása során mindig ügyelünk az adagolásra és az elkészítés módjára. Tartós, lázzal vagy nehézlégzéssel járó köhögés esetén ezek a módszerek nem helyettesítik az orvosi ellátást. Várandósság, gyermekkor vagy ismert alapbetegség mellett különösen körültekintően járunk el.
Képek: Pixabay.